zekanın yanında biraz da şanslı gününüzde olmanızı gerektiren oyundur zira namussuz kağıtlarda gelmedi mi gelmiyor arkadaş ama el bi dönerse offf çizerim alimallah...
oyun yeni öğrenildiğinde rakipler yere 3 tane karo attığında en küçük koz ile bile kağıtları topladığın zaman "karo yok mu oğlum elinde?" sorusuna "yok mına koyiim, yok" diye cevap vermek biraz can sıkcı olsa da, sonradan inanılmaz güzelleşen oyun. can sıkıntısına bire bir.
bir oynamaya başaladığın zaman hayatla ilişkini kesen ve başka birisine anlatırken karşındakinin sorduğu sorularla da bir okadar da çekilemicek hale gelen oyun.
ömrümden sanırım bir kaç ay yemiş oyun. şimdi kafamı duvarlara vuruyorum elbette. keşke bu bok yerine derslere girseymişim. ne bileyim kitap okusaymışım, başka faaliyetlere katılsaymışım. şimdi bana bir faydası var mı? yok. o yüzden öğrencilere şimdiden geleceği söylüyorum. eğer "gel bir batak atak" diyen arkadaşlarınız varsa hemen onlardan uzaklaşın ve derslerine düzenli giren, faaliyetlere katılan arkadaşlara yanaşın. ben hatamı son iki senede fark ettim ve son iki sene sonuç gerçekten çok farklı oldu. siz ilk seneden bu hatayı yapmayın. bataktan uzak durun.
lise 1 de oda arkadaşlarıma öğretip zevkle oynadığım oyun. şimdi benden önce bilenlerle oynuyorum daha zevkli. o arkadaşlar sozluk okuyucusuysa kusura bakmasınlar. *
3 ayda öğrenebildiğim,ilk izlendiğinde hiçbirşey anlaşılamayan ama oynayınca gerçekten haz veren kağıt oyunudur.Hesap ödetmek için oynanır.Üniversite öğrencileri tarafından pek bi sevilir.
bu oyun kahvehanelerimizde koz maça,ihale,gömmeli,eşli ihale olarak oynanır.
gömmeli batak: dördüncü şahısı bulamadığınız zaman mecburiyetten oynanan halidir.
koz maça: batağa yeni başlayanların tercihidir.
ihale: dört tane birbirinden iddalı babayiğit in birbirine meydan okumasında oynanan halidir
eşli: en zevklisi en eğlencelisidir. yalnız dikkat edilmesi gereken kural eşinin iyi olması malum batakta ve yatakta eşi olmayanlar eline mahkumdur...
batak başlangıç seviyesindeki oyuncular içindir, bilgi birikimi orta seviyeye ulaşınca devreye king girer, ustalığın ilk aşaması ise briç masasına oturmaktır ki genelde batak lise çağlarında, king üniversitede, briç ise eğitim hayatı sonrasında öğrenilir.
sınıfta kalma sebebi olacak oyundur neredeyse. özellikle üniversite hayatanın olmazsa olmaz oyunudur, insana ne vize ne final hatırlatır. bir çok çeşiti olsada en bilineni koz maça şeklinde oynanandır. king kadar komplike olmaması her yerde rahatça oynanmasına imkan verir.
lisede bilmiyor olsa bile üniversiteyi kazandıktan sonra yurtta kalan öğrencilerin en başta öğrendikleri, sabaha kadar iskambil kağıdı ile oynanan ihale, kanlı gibi versiyonları olan oyun.