batı trakya türkleri

entry11 galeri0
    1.
  1. Balkanlardaki Türk Kültürel varlığı şu andaki bilgilerimizin ışığı altında milattan hemen önceki yıllara kadar uzanmaktadır. Bundan önceki dönemlere ait bir takım veriler son zamanlarda ortaya çıkmakla beraber kesin bir değerlendirme yapabilmek için yeterli görülmemektedir. Balkanlardaki Türk kültürel varlığı iki koldan gerçekleşen kitlevi göçler sonucunda oluşmuştur. Kuzeyden Onogur-Bulgar, Peçenek, Uz, Kuman-Kıpçak göçleri, güneyden de Oğuz Türklerinin göçleri ve yerleşmeleriyle Balkanlar Türkleşmeye başlamış, 14 ve 15. y.y. da tamamen Türk kültürünün hakim olduğu bir bölge haline gelmiştir.
    Bundan daha sonraki gelişmeler sonucunda Balkanlardan bir med-cezir hareketi gibi bir çekilme söz konusu olmuş, dünyadaki değişmeler, gelişmeler, kuzeydeki Slav kültürünün gelişmesi ve buradan gelen baskı ve çatışma, hem de politik mücadeleler ve aynı zamanlarda büyükçe bir sömürge imparatorluğu kurmuş olan ingiltere'nin baskıları arasında kalma sonucunda Balkan savaşına kadar Osmanlı adım adım geri çekilerek bugünkü Türkiye sınırlarına kadar ulaşmıştır. 1912-1913 yıllarından sonraki gelişmelerle de son sınırlar çizilmiş, bununla beraber Türk kültürel varlığı bölgedeki hem Oğuz hem Kıpçak Tüklerinin bakiyeleri şeklinde hayatlarını devam ettirmektedir.

    Tabii bunların bir kısmı Türkiye üzerinden göçerek Balkanlarda iskan edilen Evlad-ı Fatihan torunları, Oğuz Türkleridir. Diğerleri de yine kuzeyden gelerek yerleşen, Onogur-Bulgar, Peçenek, Uz, Kuman-Kıpçak Türkleridir. Bütün bu Türkleridir. Bütün bu Türk toplulukları günümüzün Türk kültür varlığını teşkil etmekle beraber aralarındaki çok küçük farklılıklar, içinde yaşadıkları kültürlerin yöneticileri tarafından kullanılarak birbirlerine düşman edilmeye de çalışılmıştır.

    1950'li yıllardan sonra Türkiye'deki siyasal değişime paralel olarak uygulanan yanlış politikalar sonucunda Balkanlardan Türkiye'ye göçler büyük ölçüde devam etmiş, göçmenleri oy deposu olarak gören bütün siyasi partiler belki de bilmeden Balkanlarda Türk kültür varlığının budanmasına, azalmasına yol açmışlardar. Bütün bu gelişmelere rağmen, yine de Türkve Müslüman kültürel varlığı Balkanlarda aşağı yukarı 12 milyonluk bir nüfusu oluşturmaktadırlar.

    Günümüzde, Balkan ülkelerindeki Türk kültür evleklerinin yukarıda kısaca anlatılmaya çalışılan özellikleri sebebiyle teker teker ele alınarak değerlendirilmeleri de bir zaruret olarak ortaya çıkmaktadır. Son 60-70 yıllık dönem içinde Balkan ülkelerinin büyük bir çoğunluğu komünist rejim baskısı altında kültürel açıdan deforme olmuş, bunun dışında kalan Yunanistan ise, Batı Bloku'na dahil olmasına rağmen, daha acımasız asimilasyon politikalarını uygulayarak Türk varlığının demografik verilere göre: normal nüfus artışıyla 500-600 bin kişiyi bulması icabederken, günümüzde 120 bin civarında bir Türk kültür varlığı Batı Trakya bölgesinde kalmış durumdadır. Bu da; iki farklı ekonomik politikaya sahip olan kültürlerin bir noktada birleştiğini gösteriyor.

    Kültürel açıdan her iki rejim de aynı şekilde asimilasyon politikaları uygulanmıştır. Yunanistan'nın uyguladığı asimilasyon politikaları daha ziyadre psikolojik olarak yıldırma, güven duygusunu azaltma, insanlar arasındaki güvensizliği aşılama, yaygınlaştırma ve bu şekilde göçe zorlama şeklinde olmuştur. Buradaki soydaşlarımızın büyük bir kısmı Türkiye'ye diğer bir kısmı da Avrupa'nın değişik yerlerine ve bunun dışında kalan bir kısmı da Avustralya'ya yerleşmek, göç etmek zorunda kalmışlardır. Buradaki kültürel kimlik savaşı halen devam etmektedir. Bölgede kurulmuş olan hükümet dışı organizasyonların isimlerindeki Türk ismi, son yıllarda kaldırılmış, buradaki bütün hükümet dışı kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar baskı altında varlıklarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar.

    ~http://www.ozturkler.com sitesinden alıntıdır.~
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. gözümüzün önünde yunanlarca bitirilmeye, etnik arındırmaya tabi tutulmaya, asimile edilmeye, hakları ellerinden alınmaya devam edilen soydaşlarımız!! türkçe yayın yapan radyo istasyonları kapatılıyormuş şimdi de. azınlık dillerinin kısıtlanması denen bok sayesinde. avrupa birliği, insan hakları, adalet? peeehh..
    0 ...
  5. 4.
  6. günümüzde türlü kötü muameleye maruz kalan soydaşlarımızdır. yunan hükümetince "türk" değil "müslüman" azınlık olarak addedilirler. okullarında türkiye'den gelen ders kitaplarının okutulmasına izin verilmez. hatta okumak zorunda bırakıldıkları ders kitapları o kadar yeni ve moderndir ki, "insanoğlu bir gün elbette ay'a gidecektir" gibi 40 yıllık ibareler yer alır.
    2 ...
  7. 5.
  8. Güzel gözlü,sarı saçlı,yürek yakan trakya kızlarının dilinde şerbet olmuş türkülerdir.
    0 ...
  9. 6.
  10. Oralarla ilgisi olan cografyayi bilenlerin mesaj kutumu senlendirmesini bekledigim soydaslarimiz.
    0 ...
  11. 7.
  12. Bizim de mensubu olduğumuz grup, dedelerimin geldiği topraklardır buralar. Çok güzel insanlardır ayrıca, içten iyi sıcak. Gidip görmek fırsatını bulamadığım fakat Osmangazi belediye başkanımız Mustafa Dündar'ın kadir gecesi iftarını Gümülcinede geçirdiği haberini alınca gitmiş kadar mutlu olduğum yer.
    0 ...
  13. 8.
  14. Batı trakta Türkleri günümüzde, Yunanistansınırları içindeki Batı Trakya bölgesinde yaşayan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi çerçevesinin dışında tutulmuş Türk-Müslüman toplumu için ve bu toplum ile doğrudan bağları mevcut Türkiye Cumhuriyetivatandaşlarının memleketlerini ve/veya kökenlerini ifade etmek için de kullanılan tanımdır.
    0 ...
  15. 9.
  16. dahil olduğum insan topluluğudur. bu yüzden türkiye'ye geldiğim zamanlar sürekli ilginç sorulara maruz kalırım. şunun gibi (+cevapları):

    -yunan mısın?
    yok, değilim. türküm. ama yunanistanlıyım. yunan vatandaşıyım.

    -madem yunanlısın türkçeyi nasıl öğrendin?
    türkçe benim anadilim. çünkü türküm.

    -türkiye vatandaşı değil misin?
    değilim çünkü yunanistan vatandaşıyım. 3 kuşaktır hem de. öncesi osmanlı zaten.

    -hristiyan mısın?
    hayır değilim, batı trakya türklerinin neredeyse tamamı müslümandır. beni soracak olursanız, ben ateistim.
    0 ...
  17. 10.
  18. oldukça milliyetçi insanlardır.
    2 ...
  19. 11.
  20. Atalarının Osmanlı iskan politikası ile yerleştirildikleri yunanistan, ikinci sırada da bulgaristandan anavatanlarına geri dön(e)memiş insanlardır.
    Şahsen osmanlıyı istilacı/akıncı/gaza ve cihatçı olarak gören, türklerle aynı dili konuşmayan, aynı tarihi tezleri paylaşmayan insanlarla asla bir arada yaşamak istemezdim.
    Bizden haz etmeyen yunanlar ve bulgarlarla daha iyi ekonomik şartlarda yaşamaktansa, türkiyede doğup ölüp dozajında yoksulluk çekmeye razıyım.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük