baskın oran ın devlet biçimlerini çarpıtması

entry4 galeri0
    ?.
  1. baskın oran'ı kıçıyla dinleyen birinin algısıdır.
    0 ...
  2. ?.
  3. kötü niyetin tezahürüdür. insan bilgisini iyi niyetle de kötü niyetle de kullanabilir.
    0 ...
  4. 1.
  5. baskın oran'ın radikal gazetesindeki saçmalıklarını okuduktan sonra açmayı planlayıp bkz. verdiğim konudur. yalnız bkz.,'ı da kıçından anlayanlar olmuş.

    gelelim devlet sistemlerine. birincisi bu konu siyaset biliminin değil anayasa hukukunun konusudur. baskın oran ise siyaset bilimci (bu bir). bir konuyu yarım yamalak anlatmak ya bilmediğinize ya da kötü niyetli olduğunuza delalet eder (bu da iki).

    prof. oran'ın yaptığı hata ise devlet sistemlerinin geçerli sistematiğini değil kafasına göre çarpıttığı sistematiği vermesi. tüm anayasa hukuku literatüründe üçe ayrılan devlet biçimlerini ikiye ayırıp aktarmanın bir amacı olduğu açık. federalizm ile ünitarizm kavramları konusunda kafa karışıklığı yaratmak.

    üç temel devlet sstemi var;

    * üniter
    * federal
    * bölgeli

    bu üç sistem kamusal erklerin merkez-çevre arasında nasıl bölüşüldüğüne göre ayrılıyor. yani yasama-yürütme-yargı'nın tümünün merkezi yönetimin inhisarında olduğu sisteme "üniter" diyoruz, her üçünün de federal anayasa çerçevesinde federe ve federal devletler arasında paylaşıldığı sistemlere "federal" , üç erkten en az birinin münhasıran merkezde kaldığı sistemlere "bölgeli" diyoruz.

    bu bağlamda hoca'nın üniter diye tanımladığı ingiltere ve ispanya üniter değil bölgeli devletlerdir. ispanya'da bölgesel devletlerin yasama ve yürütme erkleri elerinde bulunurken yargı tüm ispanya'da tek merkezlidir. ingiltere'de ise yürütme ve yargı tek merkezliyken yasama bölgesel devletlerle merkez tarafından paylaşılır.

    uzun lafın kısası ingiltere ve ispanya üniter devletler olmadıkları gibi anayasa hukukunda "özerk" diye bir devlet tanımı bulunmadığı için fransa'nın britönya bölgesi bir devlet değildir. dolayısıyla fransa üniter bir devlettir. bu durum fransa'nın kamusal erkleri britönya ile paylaşmamasından kaynaklanır.
    1 ...
  6. 2.
  7. baskın oran herşeyi kendi istediği gibi gördüğü ve var olan gerçekleri kendi istediği gibi çarpıttığı açık bir gerçektir. entellektüel takılanların yada takılmaya çalışanların sırf kendilerini toplumdan farklı göstermek için her dediğine inandıkları bir adamdır baskın oran. halbuki o sahte belgeleri kullanıp benim bilgisiz, bağnaz entellektüellerimin kendine inanmalarını sağlamıştır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük