Mototun gücünü kavrama sayesinde şanzımana iletir. Sürtünme ne kadar fazla olursa aşınma o kadar artacaktır. Bu yüzdendir ki ayağı fazla yarım debriyajda tutmamak gerekir. Vites değiştirdikten sonra ayak debriyaj pedalının üstünde tutulursa inceden inceden yine balatayı aşındırır.
Babama göre el frenini sert çeksem de, hız yapsam da, araba da sigara içersem bile baskı balatayı yiyebilirmisim. Artık baskı balata denen şey rüyalarıma giriyor .
Bir araç sahibi oldum ve araç dolaylı yoldan elime geçti. ilk bindiğimde debriyaja mı basıyorum yoksa kum torbasına mı basıyorum hiç anlayamadım aşırı derecede sertlik vardı. ilk hareketimde stop ettirdim ve yarım debriyajda aşırı titreme yapıyordu 1-2 denemede yine stop edince bıraktım. Şu zamana kadar kullandığım araçlar hep sıfırdı ve kendimizden başkası kullanmamıştı ben çok ayıkamadım ama babam baskı balatayı yemiş bu araba dedi. Bi internet araştırması yaptım 2007 model 1.0 toyota yarisler için kabataslak 1.000 tl gibi bi rakam çıkarıyorlar. Çok tadımı, hevesimi kaçırdı satmayı düşünüyorum. işin özü debriyajı hor kullanmayın büyük rakamlar ödemek zorunda kalırsınız.
Bu tamiri/değişimi yapan abiler ablalar varsa servis ve özel servis tavsiyesinde bulunurlarsa özel mesaj olarak çok memnun kalırım.
araçlarda kullanıma göre periyodik olarak değişen parçadır. baskı balata arızası performans düşüklüğüne, kalkışlarda titremeye ve vites düşürüp motor freni yaparken uğultuya sebebiyet verir.
manuel vites araçlarda vites değiştirme esnasında, vites dişlilerinin değişiminin gerçekleşmesini sağlamak için kranktan gelen hareketi kesmeye ve tekrar vermeye yarayan ikilidir basit olarak. baskı ve balata birbirine basan iki yüzeydir ve bu yüzeylerin birbirine değmesi ile ortaya çıkan sürtünme kuvveti etkisi ile dönme hareketi diğer tarafa iletilir, buna kavrama denir.