günümüz nostaljiyle övünme hastaları hariç herkesin bildiği gerçek. barış manço yaşadığı dönemde çok başarılı bir çocuk programı sunucusuydu ve şarkıları da bunu destekliyor açık ve net.
evet çocuk şarkıcısıydı. "arkadaşım eşek" derdi,
"bugün bayram, erken kalkın çocuklar" diyerek bizleri coştururdu.
bir yandan da gençlerin şarkıcısıydı.
"kara sevda, kara sevda dedikleri daha ne olabilir ki?" diyerek gençleri canlandırırdı.
orta yaşlıların şarkıcısıydı,
"kol düğmeleri" ile boğazları düğümlerdi.
yaşlıların şarkıcısıydı,
"sakız hanım ile mahur bey" i anlatır insanları geçmiş güzel günlere götürürdü.
barış manço 7'den 70'e herkesin, her kesimin şarkılarını söylerdi.
herkese hitap ederdi.
allah gani gani rahmet eylesin.
gelmez onun gibisi bir daha. edepli olun, barış abinin adını ağzınıza alırken dikkat edin.
halil ibrahim sofrası adlı şarkısı ile masonları eleştirdiği şüphesiyle trt'de yayınlanması konusunda tereddüde düşürmüştür.
ayrıca gerçek çocuk şarkısı nedir, barış manço onu da en iyi yapandı. çocuklara eciş bücüş tiplere girerek sevgi de gösterilmez saygı da. çocuğa saygı göstereceksin, çocuk o saygının içinde sevgiyi bulacak ve sana da saygı duyacak. olay budur. türkiye'yi geçtim, gerçek terbiye ile yetiştirilen insan sayısı dünya üzerinde çok ama çok az. maalesef.
Gerçek hayatta da bu kadar salak mısınız? Cidden merak ediyorum bunu.
Yani eniştenizle sohbet ediyorsunuz mesela. O zaman da böyle salakça şeyler söylüyor musunuz?
pedagojik açıdan çocukların da anlayabilmesine onem veriyor diyelim. kol düğmelerini sizin benim gibi eşşek kadar adamlara yazmıştır ama essekligi baki hissedenleride Manço unutmamis arkadaşım eşşek parçasını kaleme almıştır sayın eşşek hisseden ve eşşek kalanlar.
baris manconun sonradan unlendigini sanan insan beyanati. oldies vs. neyin kafasi bu? adamin milli degerlerle kulturle iliskili olmasini ne bileyim bir halil ibrahim sofrasinin sozlerini kol dugmelerindeki donencedeki imge gucunu goremeyenler icin zor tabi baris agbiyi anlamak. kac sarki sozunde hatta sarkiyi gectim siirde kol dugmeleri gibi bir imge var? tabii siir okuyorsaniz arada sanatla ilgileniyorsaniz diye soruyorum. baris manco turk gencligi icin ideal insan prototipidir. hem moderniteye hem gelenege bagli. kokunu unutmadan hayatin gereklerine uyan insandir o. tabi ki cocuklarla ayri bir iliskisi vardi. cocuk sevmeyen veya kendini cocuklara sevdiremeyen insan biraz eksiktir.
ek : asagida arkadasim esek icin yapilan yorumlara hitaben oradaki sozler sadece cocuklar icin degildir o sarki kentlesmenin kendi topragindan kopardigi insanlar icin yazilmisitir.
günaydın çocuklar şarkısının körfez savaşına ithaf edildiği bilmeyecek birinin beyanı.yaklaşık 200 eserinden sadece ikisini yazmış.kaldı ki onlar da her yaştaki insan tarafından zevkle dinlenir.
başlık sahibinin ağzı süt kokan çocuk olduğunu açıkça ispat eden bir ifadedir.
o dönemleri yaşayanlar bilirler. barış abi bir kaset çıkardı mı yediden yetmişe herkesin diline dolanırdı şarkıları. o zamanların şarkı anlayışı farklıydı sadece. aralarında "hey corç versene borç" diye takılan 50li yaşlarda amcalar görülürdü sokaklarda.
ayrıca sanatını konuşturduğu enstrümantal eserleri de çoktur kendisinin. anadili gibi dört yabancı dile sahiptir. konuşmakla kalmaz, onlarla bile eserler verirdi.
daha çok şey söylenir barış abi ile ilgili ama böyle başlık açan adamın kapasitesi ne ki anlasın...