barış eğitimi için temel düşnce şudur. devlet asla bireylerin ideolojik gelişimini engellememelidir, aksine ona destekte bulunmalıdır.
devletin resmi ideolojisini eğitim vasıtasıyla yayması bireylerin beynini yıkamak, bir ideolojiyi empoze etmek ve en iyi olarak göstermek, bireylerin bu ideoloji dışındaki her ideolojiye düşmanca yaklaşmasına sebep olur. göreceli yaklaşıp çatışmaları karşılaştırmayı başaramayan birey saygıdan da uzak yaşar. bunun yanında tarihsel düşmanlıkları yeni nesillere aktarmak da böyledir.
hitlerin eğitim sisteminde nasyonal sosyalizmi yayma çabası, sscb nin komünizmi milli eğitimin temelinde yürütmesi, türk eğitim sisteminin tamamen kemalizm üzerine kurulması, yunan temel eğitim sisteminde türklerin 1000 yıllık rakipmiş gibi tanıtılması gibi birçok örnek vardır.
barış eğitimi tüm bu savlara karşı çıkar. mitlerle ve resmi ideolojilerle yoğrulmuş bir eğitim sistemini değil de bilimsel bilgiye dayanan eğitim sistemini savunur. Tarihin yorumlanması gibi birçok genelgeçer konuda da objektifliği savunan bu görüş, ideolojileri empoze etmeye tarihi subjektif anlatmaya ve bireylerin beynini yıkamaya resmen ahlaksızlık gözüyle bakar. ve otoriter-totaliter rejimlerde görülen bu uygulamaların derhal terkedilmesini savunur. bu konuda liberal-demokratik rejimler istenen düzeye ulaşmaktadır.