moğollar çin de 1.5 asır hüküm sürdü, fakat veba sonrası iktidar gevşemiştir. halk yiyecek ekmek dahi bulamamaktadır ve köylü halk isyana başlar. devrimin öncülerinden cao yu denilen arkadaş barutu silaha dönüştürmüştür. yaptığı silahın adına "insan kasırgası" demiştir, yani tüfek. bir patlamayla havaya fırlatılan küçük bir taş, öldürücü bir kombinasyon ortaya çıkarmış ve savaşın geleceği yeniden yazılmaya başlanmıştır.
ve barutun silaha dönüşmesiyle bir köylü grubu moğolları çinden sürer.
konya'nın bozkır ilçesi'nin topraklarında doğal olarak barutun ham maddesi olan güherçile oluştuğundan osmanlı devleti buradan vergi almazdı. yöre halkı vergileri karşılığı devlet için barut üretmiştir..
--spoiler--
Atom bombasının icadına kadar ki en ölümcül silahın bulunmasının tek amacı ölümsüzlük isteğiydi. Milattan önce 850'li yıllarda ömür uzatıcı iksirleri bulmaya çalışan Çinli kimyagerler istediklerinin tam tersi bir şeyi, barutu keşfettiler. Buluşları o andan sonra her türlü savaşın gidişatını değiştirdi.
--spoiler--
kas gücünden kimyasal güce geçiş modern yaşamı damgalayan olgulardan biriyse, barut ilk "modern" keşiflerden biridir.
1800'lerin ikinci yarısı boyunca güherçile, kükürt ve odun kömürünün karışımı olan kara barut anlamına geldi.
formülasyonu nerede kullanılacağına göre değişir. patlayıcı barut(kara barut) için en uygun formül yüzde 75 güherçile, yüzde 15 kükürt ve yüzde 10 odun kömürü şeklinde olmalıdır.
yapısında bulunan güherçile, avrupa ülkeleri tarafından uzun süre şili sahilinde bulunan ve yoğun miktarda güvercin gübresiiçeren bir alandan temin edildi. ikinci dünya savaşı öncesinde havadaki azotu kullanarak güherçile üretme tekniği geliştirilince bu kaynağın önemi kalmadı.
bulunuş tarihi M.S 9. yüzyıldır. çinliler tarafından, ilk zamanlarda havai fişek ya da aydınlatma fişekleri gibi şeyler yapmakta kullanılırdı. sonraları, top, tüfek gibi ateşli silahlarda kullanıldı. top gibi ateşli silahlar sayesinde en güçlü kaleler bile fethedilebildi.
(bkz: istanbul'un fethi)