Memleketim olup doğasıyla, insanıyla, oyun havasıyla tanınan şirin mi şirin batı karadeniz ili. Her yaz gitmek için heyecanlanırım. Bartın' da olduğunuzu insanların konuşmasından anlayabilirsiniz. Ayrıca herkes birbirini tanır bu güzel memleketimde. Küçüktür, kutu gibidir çünkü. ilk defa gittiginizde dahi kaybolmazsınız. Amasra ilçesi ise bambaşka bir mekan. Buraya ulaşmak için yüksek, bol virajlı yolu kullanırsınız. Harika manzarası vardır bu yolun. Biz dayanamayıp arabadan inip fotoğraf çektirmiştik bu harika yerde. Tavşan adasına dürbünle bakma imkanı sağlar cafeler. Belki tavşan görürsünüz diye. Çarsında ise çogunlukla ahşap eşyalar satılır. Salatası ise çok ünlüdür. Rahmetli Barış Akarsu, Amasra' nın tanınmasına vesile olmuştur. Etraf posterleriyle doludur. Ulus ilçesi ise ün olarak Amasra' nın gerisinde kalmıştır. Uluyayla' ya gidenler için geçit görevi görür. Cuma günü çarşı günüdür. Köylü halkı ilçe merkezine iner. Lokantalar, cafeler , parklar cıvıl cıvıl olur. Kurucaşile' de başka bir ilçesidir. Plaka kodu 74' tür.
amasra gibi harika bir yere sahip olup gelişmiş bir köy havasına sahip ildir. 1991 senesinde zonguldak'tan ayrılıp il olmuştur. ayrıca amasralılar ile bartınlılar arasında ki husumetten dolayı senelerce bartınlıların amasra'ya, amasralıların bartın'a giremediği yerdir. fakat değerli şarkıcı barış akarsu'nun vefatından sonra bu husumet sona ermiş ve halkı tam anlamıyla birlik olmuştur. ayrıca bartınlı kızlar güzellikleriyle bilinir ve gerçekten güzellerdir. genç nufüs fazladır ve üniversitesinden dolayı yaklaşık 7 bin öğrenci bulundurur.
kendinizi büyük şehirlerin gürültüsünden ve yalnızlığınızdan kurtulmak için birebir şehir, memleketim. çileği ile meşhurdur. her sene çilek festivali yapılır fakat ihracatı yapılamaz. ilçesi olan amasranın gölgesinde kalmıştır. köylü halkın erkekleri genelde inşaatlarda, kadınları ise bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlarlar. kendine özgü bir ağızları vardır. yabancı olanlara zor ve saçma olarak gelsede çok özgün bir ağızdır. ilgilenenler için zeynep korkmaz bartın yöresi ağızları ile ilgili bir çalışması vardır.
her sabah 11 de belediye hoparlörlerinde günün ana yayınına başlarken sesleri arasında uyanırsınız.vakit geçer diye beklemeyin geçmez. çarşının ortasında taşhan diye bi meyhanesi vardır. sabah akşam kırmızı cadde de yürür volta atarsınız. sular şehri denir fakat suları hep kesiktir. su görmek isteyenler gazhaneye bartın çayının yanına gider. yollar hep tek yönlüdür. şivesinde sondaki harfleri y harfine çevirme vardır. ne yaptıy nasılsıy nere gidiyısıy gibi. üniversitesi yeni yeni büyümektedir. şehir olarak öğrenciyi pek sevmezler. vakit geçirmek isteyen amasraya kaçsın. aklı olan zaten bartına hiç gelmesin.
il olmasını haketmediğini düşündüğüm ama doğal güzellikleriyle şirinliğiyle ayrı bir yere sahip olduğunu düşündüğüm şehir.anlamadığım şu: bu şehirde evler birbirinden çok uzak olması
batı karadeniz'in en kötü illerden biri. il demeye bin şahit. nüfus olarak baz almıyorum fakat* hiç gelişmemiş ve gelişmesi için bir çaba sarfedilmemiş bir yer. kendimi köyde hissettim resmen. orda öğrendiğimiz kadarıyla şu anki belediye mhp'liymiş. insanları da bir acayip, karadeniz şeridinde ben bu kadar değişik, abuk, türk turisti ayakta s.kebilen insanı bir arada görmedim. amasra ve inkum ve çok az da güzelcehisar çekiyor bartın'ı tamamen. yani bu iki beldesi olmasa ilden direk mezra'ya felan düşürsünler burayı. sevemedim ben bartın'ı hiç. bir de çay geçiyor içinden kimse bahsetmemiş. türkiye'de üstünde ulaşım olan tek çay bartın çayı. bir de bir şivesi var yerli halkın, inanılmaz hızda konuşulan ve inanılmaz komik. plakası 74. yerel otobüs firması da as 74 diye bir firma.
çok keyifli bir batı karadeniz şehri. memleketim. merkezini baştan sona 30dk'da didik didik gezebileceğiniz., çarşısı baştan sona 5 dk olan bi yer. herkes birbirini tanır. güzeldir. küçük, sakin..
zaman ve mekan açısından hiçbiryerle bağı olmayan, bir yerlerde, bir zamanda asılı kalmış şirin memleketim. hiç değişmez orası. hep aynı kalır. insanlar da değişmez. 10 sene bile geçse aynı muhabbetlerden, aynı sıcaklıkta devam edilir. isteseniz de asla yalnız kalamazsınız orada. yaşayınca sıkıcıdır, evet ama ne seninle ne de sensiz gibi bir durumu vardır. nostaljik bir şehir. şehir de denemez işte, şehirimsi kasaba, kasabamsı şehir. adı her ne ise, dünyanın en güzel yeri.
ilk görüldüğünde insanı cezbeder. yeşillik olsun, amasra olsun. ama içinde yaşamaya başlandığında biran önce kaçıp kurtulmak istenilen yerdir. yaşamayan anlayamaz, anlayan da yaşamaz zaten.