kendinizi büyük şehirlerin gürültüsünden ve yalnızlığınızdan kurtulmak için birebir şehir, memleketim. çileği ile meşhurdur. her sene çilek festivali yapılır fakat ihracatı yapılamaz. ilçesi olan amasranın gölgesinde kalmıştır. köylü halkın erkekleri genelde inşaatlarda, kadınları ise bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlarlar. kendine özgü bir ağızları vardır. yabancı olanlara zor ve saçma olarak gelsede çok özgün bir ağızdır. ilgilenenler için zeynep korkmaz bartın yöresi ağızları ile ilgili bir çalışması vardır.
amasra gibi harika bir yere sahip olup gelişmiş bir köy havasına sahip ildir. 1991 senesinde zonguldak'tan ayrılıp il olmuştur. ayrıca amasralılar ile bartınlılar arasında ki husumetten dolayı senelerce bartınlıların amasra'ya, amasralıların bartın'a giremediği yerdir. fakat değerli şarkıcı barış akarsu'nun vefatından sonra bu husumet sona ermiş ve halkı tam anlamıyla birlik olmuştur. ayrıca bartınlı kızlar güzellikleriyle bilinir ve gerçekten güzellerdir. genç nufüs fazladır ve üniversitesinden dolayı yaklaşık 7 bin öğrenci bulundurur.
Memleketim olup doğasıyla, insanıyla, oyun havasıyla tanınan şirin mi şirin batı karadeniz ili. Her yaz gitmek için heyecanlanırım. Bartın' da olduğunuzu insanların konuşmasından anlayabilirsiniz. Ayrıca herkes birbirini tanır bu güzel memleketimde. Küçüktür, kutu gibidir çünkü. ilk defa gittiginizde dahi kaybolmazsınız. Amasra ilçesi ise bambaşka bir mekan. Buraya ulaşmak için yüksek, bol virajlı yolu kullanırsınız. Harika manzarası vardır bu yolun. Biz dayanamayıp arabadan inip fotoğraf çektirmiştik bu harika yerde. Tavşan adasına dürbünle bakma imkanı sağlar cafeler. Belki tavşan görürsünüz diye. Çarsında ise çogunlukla ahşap eşyalar satılır. Salatası ise çok ünlüdür. Rahmetli Barış Akarsu, Amasra' nın tanınmasına vesile olmuştur. Etraf posterleriyle doludur. Ulus ilçesi ise ün olarak Amasra' nın gerisinde kalmıştır. Uluyayla' ya gidenler için geçit görevi görür. Cuma günü çarşı günüdür. Köylü halkı ilçe merkezine iner. Lokantalar, cafeler , parklar cıvıl cıvıl olur. Kurucaşile' de başka bir ilçesidir. Plaka kodu 74' tür.
şehir merkezindeki tüm lokantalarda, istediğiniz herhangi bir yemeği, gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
nereli olursanız olun farketmez. tükiyedeki en lezzetli yemek odur. çok daha iddialıyım. anneniz bile bu kadar güzel yemek yapamaz.
ülkemiz gençleri için kesinlikle üniversite tercihi dışında bırakılması gereken bir şehirdir. bırakıp gençliğinizi yaşayın bartına gelip pişman olmayan kul yoktur.
devlet küçük ve gereksiz belde belediyelerini kapatıyor ama minyatür ilçe ve illere henüz dokunmadı.
ulus ilçesi ve hasankadı beldesini Karabük'e, merkezi dahil geri kalanlarıda Zonguldak'a bağlanarak lağvedilmesi gereken küçük il. il diyorum yanlış anlamayın valisi var çünkü.
turistik amaçla gittiğim ve komik insanlar gördüğüm komik şehir. "buyrun gelin" diyemezler "buyruy geliy" derler. r'leri söyleyemeyen bi bartınlı hayal edemezsiniz. "götürme koy" diyemezler "götüme koy" derler. siz gülersiniz ama onlar birbirlerini anlarlar.
sik kadar olmasına rağmen acayip özgüven pompalanmış insanları vardır ama şehirde hiçbirşey yoktur. 1 tane bar vardı koskoca şehirde "ahbap" mıydı neydi ismi.
buraya üniversite okumaya gelen kızları sikmeye çalışırlar, esnafı kız erkek ayırt etmez her türlü sikmeye çalışır.
eskiden zonguldağa bağlı olan, artık kendisi ayrı bir il olan, küçük bir Karadeniz ili. Merkez ilçe sayılmakla 4 ilçesi var: Kurucaşile, Amasra, Merkez ilçe ve Ulus. Nüfusu 184 bin 178 kişi. iki büyük ırmağı var, Kocaırmak ve Ova.