"damlaya damlaya göl olur, akar gider sel olur" atasözünün baş kısmı bilinir. oysa sonu bardağı taşırmakla ilintilidir. bardak damlaya damlaya göl olmuşsa ve artık damlalara yer kalmamışsa sel olmaya müsait hale gelmiştir. bunu da bir kıvılcım gibi son damla üstlenir ve bardak gölü taşar. saatlerce biriken damlalar saniyelerle alaşağı edilir. yani bardağa taşmadan müdahale gerekir ki göl kalabilsin.
sabrın tükendiği, olacağın artık kaçınılmaz oluşu ve haddi aşma gibi durumların ifadesidir.
" yıllar geçtikçe daha çok güçlenmiyoruz. kederlerin ve acıların birikmesi daha fazla kedere ve acıya katlanabilme kapasitemizi azaltıyor, keder ve acı kaçınılmaz olduğu için de, geç yaşta karşılaştığımız ufak bir aksilik bile gençliğimizdeki çok büyük bir trajedi kadar etkili oluyor. bardağı taşıran son damla.**
kendine dikkat et anlamına da gelebilmektedir..işin garip tarafı bardaktan tasan son damalanın onemli olması yani ilk tasan damlayı kimse iplememektedir..
en kıytırık nedenlerden taşar o bardak ve herkes o son damlaya takıldığından bu büyük parlamayı çözemez.. siz fevri olur kalırsınız cümlesinin gözünde.