bir kere baklagil kategorisinde olan her şey ezik. dosdoğru bir familya adı bile yok bunların. halamgil der gibi. sonra bu barbunya kendi özelinde de prestijsiz bir arkadaş. kimi bir çeşit fasulye olduğunu söylese de ben buna katılmıyorum. fasulye olsa fasulyeli bi ismi olurdu. taze/yeşil fasulye var mesela, kuru fasulye var sonra. demek ki barbunya bi fasulye değil. ama fasulyenin gölgesinde kalmış, ona çok benzeyen bi şey.
entry boyunca kaydırmayalım nimete. avantajları da var bu kıyaslamada. misal soğuk yenebiliyor. ve en önemlisi rakıyla çok tercih ediliyor.
şu sıralar kuru baklagillerle yapılan yemek türlerini araştırdığımda mercimek köftesinden sonra en sevdiğim yemek türü. çok lezzetli ve doyurucu oluyor.
zeytinyağlısı hem ana yemek, hem ara yemek, hem meze olma özelliği taşıyan, gördükçe insanı acıktıran yemek. yanında kola, yoğurt, peynir, pilav, rakı vb ayrı ayrı herşey gider.
(bkz: dünyanın en güzel yemeği)
barbunya diye bir balık varsa sardalyanında bir balık olduğunu düşünürsek akla sardalya diye bir bitkinin olabilme ihtimali geliyor sonra gülüyorsunuz.
en lezzetli balık türlerinden biridir. özellikle balık sevmeyenler için bu balık gerek kılçıklarının temizlenmesi bakımından gerekse yenilebilirliği açısından oldukça güzeldir. ayrıca akdenizde mersin adana ve antalya bölgesinde yenilmesi gereken, yanında bira içilmesi tavisiye edilen bir balık türüdür.
tazesi daha makbul olup kuru barbunyayı pişirmeden önce kapkara suyunu haşlayıp atmak, sonra mümkünse bir daha haşlayıp atmak, ve yine ve yine gerekmektedir.
halbuki taze barbunyanın suyu fazla kararmaz.
kış ortasında taze barbunya yemek isteyenler yaz aylarında bolca alıp, ayıklayıp derin dondurucuya atabilirler.