zeytinyağlı olma avantajını kullanarak, aileniz tatile gitmeden önce yapıp dolaba koyduğunda, her akşam yemekten bıkacak olsanızda, eve geldiğinizde dolaptan çıkarıp yiyerek karnınızı doyurabileceğiniz yemek.
tadına doyulmaz bir balıktır yağda pişirilir pişerken deniz kokusu burnunuzu tırmalar
bir diğeri sebze barbunya ise gayet besleyeci tüketilmesi gereken bir besindir (bkz: mehmet öz)ün önerdiği sebzeler arasındadır
Sıcak ve ılık denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m 'ye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşayan bir balık. Ortalama 12 - 15 cm 'den en çok 40 cm. büyür. Suyun ısı şartlarında derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar. 10 yıl yaşayabilir. Nisan - Haziran arası 15.000 - 100.000 yumurta döker. Etinin lezzeti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir.
tazesi daha makbul olup kuru barbunyayı pişirmeden önce kapkara suyunu haşlayıp atmak, sonra mümkünse bir daha haşlayıp atmak, ve yine ve yine gerekmektedir.
halbuki taze barbunyanın suyu fazla kararmaz.
kış ortasında taze barbunya yemek isteyenler yaz aylarında bolca alıp, ayıklayıp derin dondurucuya atabilirler.
en lezzetli balık türlerinden biridir. özellikle balık sevmeyenler için bu balık gerek kılçıklarının temizlenmesi bakımından gerekse yenilebilirliği açısından oldukça güzeldir. ayrıca akdenizde mersin adana ve antalya bölgesinde yenilmesi gereken, yanında bira içilmesi tavisiye edilen bir balık türüdür.
barbunya diye bir balık varsa sardalyanında bir balık olduğunu düşünürsek akla sardalya diye bir bitkinin olabilme ihtimali geliyor sonra gülüyorsunuz.