eğer yenecekse, kesinlikle domates ve sarımsak soslu versiyonu yenilmelidir. acayip güzel oluyor. yapılması da zor değil. domatesi su haline getireceksiniz, içine 2 diş sarımsak atacaksınız. balığın üstüne dökeceksiniz (öyle sulu olmayacak ama). 1-2 saat sonra kızartmaya başlayacaksınız. of of, enfes oluyor.
genellikle Ege ve Akdenizde bulunur. Yerli bir balık türü olan barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar.Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cmye kadar çıkar. Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır. Bunların içinde en makbulu kaya barbunyasıdır. Sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbununun sırtında hiç gri leke bulunmaz. Kum ve ot barbunyasında ise sırt gri ile kırmızı renklerin karmaşası halindedir. Paşa barbununun her iki yanında, çeneden kuyruğa doğru sarı bir şerit bulunur. Tekir ile çok karıştırılan bu balığın en lezzetli zamanı Temmuz ile Ekim ayları arasıdır. Bu süre zarfında tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur. Tekirden en büyük farklılığı kafasının daha uzun oluşudur. Tekirin kafası küttür ve çene altında iki adet sakalı bulunur.
en lezetli balık denebilecek bir balık türü ama bunun kaya barbunu denen ve balıkçılarda falan bulunmayan bir türü vardır ki normal barbuna 10 basar , bu balıktan tutabilen köşe olur...
tavasının yapılması gereken balık. tadı hamsiye istavrite neyin benzemez. lezzetlidir. hamsi de lezzetlidir gerçi. neyse küçük balıklara göre pahalı olduğundan ha diyince yiyemediğimdir.