barbaros adı avrupalılar hayreddin adı ise kanuni sultan süleyman tarafından verilmiştir.
cezayir beylerbeyi ve kaptanı derya olarak osmanlı ordusuna hizmet etmiş gelmiş geçmiş en büyük amirallerden biridir.*
Barbaros Hayreddin Paşa, 1478 yılı civarlarında Midilli'de doğdu. Aslen Vardar yenicesinden olan babası Yakup Ağa, bir Osmanlı sipahisiydi ve 1461 yılında Midilli'nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed ile birlikteydi. Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros ve Hayreddin lakaplarıyla tanınır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç'a verdikleri "Barbarossa" adını daha sonra Hızır içinde kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayreddin lakabını ise kendisine Yavuz Sultan Selim takmıştır.
Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri ilyas ve Oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulundu. Diğer kardeşi ishak ise Midilli'de kaldı. Barbaros Hayreddin Paşa, Cezayir seferine Oruç Reis ile birlikte çıktı. Cezayir'in fethedilmesinden sonra Oruç Reis, Cezayir'e Bey oldu. Barbaros Hayreedin Paşa, ishak ve Oruç Reis'ler şehit olunca Cezayir Beyliği'ne atandı. Beylerbeyi ünvanını alan Barbaros Hayreddin Paşa, istanbul'a gelip 1534 yılında Kaptan-ı Derya oldu.
Bir çok zafer kazanan Barbaros, Avrupa'da nam saldı. Avrupalılar çocuklarını Barbaros geliyor diye korkutur hale geldiler. 5 Temmuz 1546 tarihinde vefat eden Barbaros Hayreddin Paşa, sağlığında Beşiktaş'ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesine defnedildi. Onun ölümü için "Mate reisü'l-bahr-Denizin reisi öldü" denildi. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha devam ettirmiştir.
Barbaros Hayreddin Paşa, alim ve cesur bir komutandı. iri yapılı ve kumral tenliydi. Saçı, sakalı, kaşları ve kirpikleri çok gürdü. Ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, ispanyolca, italyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini çok iyi bilirdi. Çinili Hamam kendisine aittir. Oğulları Mehmed Paşa, Hasan Paşa ve Vali Paşa'dır.
kendisi ilk başta kardeşiyle Akdenizde korsanlık yapmıştır. daha sonra bölgede olukça güçlenip Cezayiri ele gecirmiştir. Kanuni nin teklifini kabul edip Osmanlı kaptan-ı deryalığına getirilmiştir ki doğru olan da yapılmıstır kanımca çünkü ileride başa bela olabilecek bir korsan devlet hizmetine sokulmuş ve çok büyük kazançlar sağlanmıştır
deniziciliğe korsan olarak başlamış tek başına cezayiri fethetmiş olan türk denizcisi.
asıl adı hızır reistir avrupalılar ona barbarossa adını Kanuni Sultan Süleyman ise hayreddin adını takmıştır.
Barbarossa * lakabı tırsıttığı düşmanlarından, Hayrettin lakabı da Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen tarihin en büyük denizcilerinden Osmanlı kaptan-ı deryalığı yapmış büyük insan. Esas adı Hızır dır.
tarihi bir sözü olan ama o sözü düşün düşün çıkartamadığım ortadan çatlamadan entry mi gireyim dedigim beni söylediği o sözle gecenin bi yarısı dumur eden kaptan-ı derya..
1-ismi Barbaros "Hayreddin" olan "Hayrettin" olmayan şahıs.
2-Amirallik teklifini Kanuni'den değil,babası Yavuz sultan selim'den almış olan şahıs.
3-Barbaros lakabı kendisine ve ağabeyi Oruç'a,avrupalılar tarafından kızıl sakalları ve üstün güçleri sebebiyle verilmiş olan şahıs.
preveze deniz savaşında, yönettiği gemilerin hareket kabiliyetlerinin üstünlüğü sebebiyle, kendisinden çok daha güçlü avrupa donanmasını yenmiş denizci.
Kendisi akdeniz'de korsanlık yaparken, kanuni sultan süleyman'ın teklifini kabul etmiş Osmanlı Donanması'na katılmıştır.
beşiktaşta adına bulvar iskele ve meydanın yanı sıra çok güzel bir heykelde vardır.ayrıca pek çok insanın düşündüğünün aksine denizlerde savaşlarda ölmemiştir kendisi zira kendisinin mezarı ve türbesi de barbaros hayrettin paşa heykelinin ışıklara yakın köşesindeki türbesinde bulunmaktadır.