"ibrahim paşa'ya, henüz keşfedilen yeni dünya (amerika)ya sefer düzenlesek istifade edeceğimizi anlattım. fakat o, uzak denizlerle işimiz olmadığını, akdenizi ve hint denizlerini tutmamızın kâfi olduğunu söyledi."
asıl adı hızır olduğu için asıl hızır reis olarak binilirdi. ama osmanlıya yaptığı hizmetlerden dolayı kanuni sultan süleyman tarafından dinin hayırlısı manasındaki hayreddin ismi verilmiştir. barbaros ismini ise avrupalılar ağabeyi oruç reis vermişlerdi. ancak oruç reis şehit olduktan sonra bu isim hayreddin paşa'ya kaldı.
avrupa'nin karsisinda titredigi osmanli pasasidir. esir aldigi ispanyol amiral icin ispanya krali bir sandik altin yollar barbarosa. lutfen bu altinlari kabul edin ve amirali serbest birakin der kralin elcileri. barbaros "ispanya krali kim olaki bana rusvet teklif eder" diye cok sert cikar ve amiralin kelleyi keser elcilere verir.
bir sure sonra elciler geri gelir ve amiralin geri kalan vucudunu isterlerki ispanyada dini torenle gomulsun. barbaros yine sert tepki verir, elcilerin kelleleri vurur ve ispanya kralina yollar.
biz avrupayi boyle titretmis insanlarin soyundan geliyoruz ama niyeyse son 50 yildir avrupa'nin bir tarafini yalamaktan kelle kesemez duruma geldik.
anılarını kanuni sultan süleymanın emri ile kitap haline getiren büyük denizci , büyük kaptan.
Kapdan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa, hatıralarını, bizzat Kanuni Sultan Süleyman ın emriyle yazdırmıştır. Paşa anlatmış, söylediklerini, Muradi Sinan Reis kaleme almıştır. Türkiye de 5 el yazması nüshası vardır. Bunların biri Topkapı Sarayı nda, diğer dördü ise istanbul Üniversitesi Kütüphanesi nin Türkçe Yazmalar bölümündedir.
Barbaros Hayreddin Paşa denizci, Kaptanıderya (d. 1467 - ö. 4 Temmuz 1546), Osmanlı tarihinin ünlü denizcilerindendir. Akdenizde Osmanlı egemenliğini pekiştirmiş, Birleşik Avrupa donanmasını Preveze Deniz Savaşı'nda yenmiştir.
Barbaros Hayreddin Paşanın asıl adı Hızırdı (Hızır Reis). Ona Hayreddin adını, hizmetinde bulunduğu Kanuni Sultan Süleyman verdi. Avrupalılar ise onu, sakalının kızıla çalması nedeniyle Barbarossa ya da Barbaros (kızıl sakal) olarak adlandırdılar. Barbarossa ismi ilk olarak kızıl sakalından dolayı ağabeyi Oruç Reis'e takılmıştır.
Hayreddin Paşa, Eceovalı (Gelibolu) bir sipahinin oğlu olarak 1470'li yıllarda Midilli (Lesbos) adasında doğdu. Genç yaşta kardeşleriyle birlikte deniz ticareti yaparken, Ege Denizi'nde Rodos Şövalyelerine tutsak düştü. Serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar verdi. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenledi ve ganimetler elde etti. Cebre Adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reisin ünü bütün Akdenize yayıldı. iki kardeş Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunustaki Halkül-Vadi (La Gaulette) limanını kullanmaya başladı. Hızır ve Oruç, ele geçirdiği ganimetin beşte birini Tunus sultanına veriyor, kalan malları Tunus pazarında satıyorlardı.
Barbaros'un istanbul'un Beşiktaş semtindeki heykeliHızır ve Oruç 1512'de ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e gönderdiler. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara verdiği desteğin bir ifadesi olarak armağanlar yolladı. Oruç ve Hızır, ağabeyleri ishak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de ispanyollara karşı savaştılar ve Tenes, Tlemsen ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi. ispanyollar ertesi yıl Cezayiri geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçtiler. Bu savaşta ishak ve Oruç öldürüldü. Güç durumda kalan Hızır Reis, Yavuz Sultan Selimden yardım istedi. Yavuz Sultan Selim, Hızır Reisi Cezayir beylerbeyliğine atayarak koruması altına aldı. Hızır Reis, Birleşik Avrupa kuvvetleri karşısında kara savaşlarında yenilerek Cezayiri kaybetti. Ama deniz gücünü koruyarak Şerşel Adalarına çekildi.
Barbaros 1520-1525 arasında Avrupanın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti. 1530 da Cezayir'i yeniden ele geçirdi. Ertesi yıl Şerşel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doriayı yenilgiye uğrattı. Kanuni Sultan Süleymanın Alman seferi sırasında Andrea Dorianın Mora kıyılarına saldırması Osmanlıları güç duruma düşürdü. Bunun üzerine Kanuni, Barbaros'u istanbul'a çağırdı ve 1533 te "Hayreddin" adını verdiği Hızır Reisi Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) getirdi.
Barbaros Hayreddin Paşa 1534'te Akdenize açıldı ve italya kıyılarını yağmalayıp Tunus'u ele geçirdi. Ancak Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması karşısında Tunus'u bırakmak zorunda kaldı ve ertesi yıl istanbul'a döndü. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açılan Barbaros, italya kıyılarını vurdu ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına kattı. Osmanlıların Akdenizdeki denetiminin artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, ispanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir Haçlı donanması kuruldu ve başına Andrea Doria getirildi. Osmanlı donanması ile Haçlı donanması 1538de Preveze Körfezi önlerinde karşılaştı. Barbaros Hayreddin Paşa, tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen buradaki savaşta Haçlı donanmasını yenilgiye uğrattı. Bu zafer Osmanlı Devletinin Akdeniz'deki egemenliğini pekiştirdi.
Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması 1543'te Fransa, Toulon limanında. Matrakçı Nasuh'un eseri.Kutsal Roma-Germen imparatoru Şarlken, Prevezenin öcünü almak için 1541'de Cezayir'e saldırdıysa da başarılı olamadı. Bu arada Fransa Kralı I. François, Şarlken'e karşı Osmanlılardan yardım isteyince, Kanuni gücünü göstermek için Barbarosu Fransanın Akdeniz kıyılarına gönderdi. Barbaros, Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543'te Nice'i aldı. Ertesi yıl istanbula dönen Barbaros Hayreddin Paşa, 4 Temmuz 1546da burada öldü. Beşiktaş'taki türbesine gömüldü.
Barbaros Hayreddin Paşanın anısına 1941-1943te istanbulun Beşiktaş semtinde dikilen Barbaros Anıtı, ünlü heykelciler Ali Hadi Bara ile Zühtü Müridoğlu tarafından yapılmıştır. Beşiktaş'taki Kadıköy seferlerini yapan iskeleye Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa iskelesi adı verilmiş ve bu iskele mimarlar Erkan ince ve M.Hilmi şenalp tarafından Osmanlı Mimarisi tarzında yenilenmiştir.
1478 yilinda midilli'de dogmus, asil adi hizir olan osmanli denizciliginin en buyuk ismidir. Kizil sakalli oldugundan dolayi kendisine barbarossa lakabi verilmis, yavuz sultan selim tarafindan hayreddin ismi verilmistir. Omru denizlerde gectigi icin rumca, arapca, ispanyolca, italyanca ve fransizca'yi cok iyi bilirdi.
1538 yılında preveze deniz savaşı'nda haçlı donanmasını mağlup etmesiyle birlikte inebahtı deniz savaşı'na kadar sürecek olan akdeniz'deki mutlak türk üstünlüğünün yaratıcısı, büyük komutan.
asıl adı hızır yakupoğlu dur. midilli adasında 1478 yılında dünyaya gelmiş, istanbul da 1546 yılında vefat etmiştir. tüm dünyada khayr- al- din barbarossa olarak bilinir. dönemin en ünlü amirali andrea doria yı yenmesi ile dünyada nam salmıştır.
Cezayirin sahibi bir korsan iken toprakları ile birlikte osmanlıya tabi olan ve tabir yerindeyse ispanya kralını daşşak oğlanına çeviren, ABD yi haraca bağlayan türk denizcilerinin en meşhuru.Hollywood yapımı korsan filmleri ile kendini tatmin etmeye çalışan seyirciler biraz bilgilenip okusalar görürlerki onların kuramadıkları hayale bizim kudretimiz zikini daşşağını saalayarak erişmiştir.Ayrıca rahmetli paşanın kendi hatıralarının ele aldığı eser vardıki herkes okumalı ve okutmalıdır.erişmek için;
Barbaros Hayreddin Paşa denizci, Kaptanıderya (D. 1467 - Ö. 4 Temmuz 1546), Osmanlı tarihinin ünlü denizcilerindendir. Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirmiş, Birleşik Avrupa donanmasını Preveze Deniz Savaşı'nda yenmiştir.
Barbaros Hayreddin paşa'nın asıl adı Hızırdır.* Ona Hayreddin adını, hizmetinde bulunduğu Kanuni Sultan Süleyman vermiştir. Avrupalılar ise onu, sakalının kızıla çalması nedeniyle Barbarossa ya da Barbaros(kızıl sakal) olarak adlandırdılar. Barbarossa ismi ilk olarak kızıl sakalından dolayı ağabeyi Oruç reis'e takılmıştır.
Hayreddin Paşa, Eceovalı (Gelibolu) bir sipahinin oğlu olarak 1470'li yıllarda Midilli (Lesbos) adasında doğmuştur. Genç yaşta kardeşleriyle birlikte deniz ticareti yaparken, Ege Denizi'nde Rodos Şövalyelerine tutsak düşmüştür. Serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar vermiştir. Akdeniz kıyılarına akınlar düzenlemiş ve ganimetler elde etmiştir. Cebre Adasını üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis'in ünü bütün Akdeniz'e yayılmıştır. iki kardeş Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunus'taki Halkül-Vadi (La Gaulette) limanını kullanmaya başlamıştır. Hızır ve Oruç, ele geçirdiği ganimetin beşte birini Tunus sultanına verip, kalan malları Tunus pazarında satmışlardır.
Hızır ve Oruç 1512'de ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e göndermişlerdir. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara verdiği desteğin bir ifadesi olarak armağanlar yollamıştır. Oruç ve Hızır, ağabeyleri ishak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başlamışlardır. 1516-1517'de ispanyollara karşı savaşmışlar ve Tenes, Tlemsen ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine almışlardır. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edilmiştir. ispanyollar ertesi yıl Cezayir'i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçmişlerdir. Bu savaşta ishak ve Oruç öldürülmüştür. Güç durumda kalan Hızır Reis, Yavuz Sultan Selimden yardım istemiştir. Yavuz Sultan Selim, Hızır Reis'i Cezayir beylerbeyliğine atayarak koruması altına almıştır. Hızır Reis, Birleşik Avrupa kuvvetleri karşısında kara savaşlarında yenilerek Cezayir'i kaybetmiştir. Ama deniz gücünü koruyarak Şerşel Adaları'na çekilmiştir.
Barbaros 1520-1525 arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etmiştir. 1530'da Cezayir'i yeniden ele geçirmiştir. Ertesi yıl Şerşel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doriayı yenilgiye uğratmıştır. Kanuni Sultan Süleymanın Alman seferi sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırması Osmanlıları güç duruma düşürmüştür. Bunun üzerine Kanuni, Barbaros'u istanbul'a çağırmış ve 1533'te "Hayreddin" adını verdiği Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) getirmiştir.
Barbaros Hayreddin Paşa 1534'te Akdeniz'e açılmış ve italya kıyılarını yağmalayıp Tunus'u ele geçirmiştir. Ancak Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması karşısında Tunus'u bırakmak zorunda kalmış ve ertesi yıl istanbul'a dönmüştür. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açılan Barbaros, italya kıyılarını vurmuş ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına katmıştır. Osmanlıların Akdeniz'deki denetiminin artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, ispanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir Haçlı donanması kurulmuş ve başına Andrea Doria getirilmiştir. 'Osmanlı donanması' ile 'Haçlı donanması' '1538''de 'Preveze Körfezi' önlerinde karşılaşmıştır. 'Barbaros Hayreddin Paşa', tarihe 'Preveze Deniz Savaşı' olarak geçen buradaki savaşta Haçlı donanmasını yenilgiye uğratmıştır. Bu zafer 'Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki egemenliğini pekiştirmiştir.
Kutsal Roma-Germen imparatoru 'Şarlken', Preveze'nin öcünü almak için 1541'de Cezayir'e saldırdıysa da başarılı olamamıştır. Bu arada Fransa Kralı 'I. François', Şarlken'e karşı Osmanlılardan yardım isteyince, Kanuni gücünü göstermek için Barbaros'u Fransa'nın Akdeniz kıyılarına göndermiştir. Barbaros, Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543'te 'Nice''i almıştır. Ertesi yıl 'istanbul'a dönen Barbaros Hayreddin Paşa, '4 Temmuz 1546'da burada 'ölmüş' ve 'Beşiktaş'taki türbe'sine gömülmüştür.
Barbaros Hayreddin Paşa'nın anısına 1941-1943'te 'istanbul'un Beşiktaş semti'nde dikilen 'Barbaros Anıtı', ünlü heykelciler 'Ali Hadi Bara' ile 'Zühtü Müridoğlu' tarafından yapılmıştır. Beşiktaş'taki Kadıköy seferlerini yapan iskeleye 'Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa iskelesi' adı verilmiş ve bu iskele mimarlar 'Erkan ince' ve 'M.Hilmi şenalp' tarafından Osmanlı Mimarisi tarzında yenilenmiştir.