eski yunan, roma ve daha sonra hristiyanlara göre kendi kavimleri dışında kalan yabancı kimselere verilen addır.
ne var ki türklerin üzerine yapışmış kalmıştır fakat barbar teriminin türklerle uzaktan yakından alaksı yoktur.
eski yunancada yabancılar için kullanılan bir kelimedir. yabancı anlamına gelir. Yunanlı olmayan herkes için kullanılmıştır. daha sonra avrupalılar bu kelimeyi benimseyerek avrupalı olmayanlara barbar demeye başlamışlar. başlangıçlarda bu kelime kötü bir anlam taşımazken kendi dışında olanlara karşı önyargılarla birlikte bu günki anlamını yani ilkelliği, kaba saba insan topluluklarını ifade etmeye başlamıştır.
avrupalılar barbar, japonlar gaijin, müslümanlar kafir, almanlar ari olmayan bibi önyargı sıfatlarını kullanmaktadırlar.
orijin olarak yunanca olan bu kelime, yunanca konuşmayan kişiler(yunan sınırları dışındaki herkes) için kullanılırdı. bir tarihçinin esprili anlatımına göre de, diğer diller yunanlılara "bar bar bar bar bar bar" ses topluluğu gibi gelirdi.
M.ö 5.yüzyılda Barbar ifadesi herodotos tarafından yunanca konuşmayan kavimler için kullanılmıştır.Historiai isimli eserini niye yazdığını anlattığı bölümde sık sık bu kelime geçer.
anlamı, aynı dili konuşamadığımız insandır. öyleyse, köşede bekleyip türlü itlikle beni dolandırmaya, hatta beni öldürmeye çalışan, ama foucault üzerine iki kelam ettiğimde beni anlamayan adam da barbardır.
barbar kelimesi eski yunanda dışarıdan gelen insanların yabancı dilde konuşmalarından dolayı yunanlilarin onları bar bar bar bar konusuyorlar demesiyle çıkmıştır. dediklerini anlamadiklarindan bar bar diye ses çıktığından bu kelime çıkmış. ama günümüzde farklı bir anlamı var.
bunu nedense kötü bir şey zannediyorlar. barbar olmak iyidir, barbar olmak candır. türkler, moğollar, vikingler barbarlıkları sayesinde doğanın anasını siken medenilerin nüfuslarını dengede tutmuşlardır.
günümüzde ise barbar millet kalmadı, hepimiz medeniyiz. doğanın da hali ortada.
avrupalıların kocası olmuş her kavme taktıkları isimdir. kim topraklarını istila etse, kadınlarını ganimet yapsa, çocuklarını yetim bıraksa barbar demişlerdir. en ünlüsüde tigir kut bağbuğ attila handır.
kelime türklere hitap etmez. roma vatandaşı olmayan herkes barabardır aslında. bu kelime ilk burada kullanılır.
mesela germenler de, vikingler de barbar diye adlandırılmıştır.
türklerin barbar olarak adlandıranlar aynı mantıkla hareket eder.
mesela bizim burada bir devletimiz var. biri gelip burayı yağmalayıp gidiyorsa ona barbar denir. türkler de barbarlık az yapmamıştır. milliyetçi tarih kafası bunu tabi ki anlamaz ama bayağı bir yağmacılık türkler yapmıştır.