Baphomet ismi, Tapınak Şövalyeleri tarikatının kaldırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Önceleri tarikat mensuplarının taptığı put, daha sonra ise şeytan olarak tarif edilmiştir.
13 Ekim, 1307'de tarikatın büyük üstadı Jacques de Molay ve 140 üyesinin tutuklanması ile başlayan sorgu sürecinde, tarikat üyeleri, ayinler esnasında putlara taptıklarını itiraf etmişlerdir.(Bu itiraafların baskı altında edilmiş olması muhtemeldir) Kedi, kurukafa gibi putlarının yanı sıra Baphomet olarak adlandırdıkları, uzun sakallı, korkutucu gözleri olan başka bir puttan da bahsetmişlerdir. Tarikat şövalyelerinin hiçbiri bu putu şeytan olarak nitelememiş olsada papalık Baphomet'in şeytan olduğunu ilan etmiştir.
Baphomet hakkında en detaylı bilgi Eliphas Levi'den gelmektedir. Ünlü Fransız okültist, kabalist ve majisyen Eliphas Levi Zahed (asıl adı Alphonse Louis Constant'ın ibranice'ye çevrilişi) batı ezoterizmi hakkındaki başarılı çalışmalarıyla tanınır. Levi Baphomet'i vücudunun üst kısmı kadın, alt kısmı erkek olan, keçi kafalı ve kanatlı olarak tasvir etmiştir. 1854'de yayımlanan Dogme et Rituel de la Haute Magie (insanüstü Büyü Öğretisi ve Törenleri) kitabında Baphomet'i detaylı olarak anlatmaktadır. Levi'ye göre Baphomet'in kolları kabala öğretisindeki merhamet ve şiddet (yada adalet) dengesini anlatmaktaydı. Kollardan biri erkeği diğeri dişiyi simgeliyordu. Boynuzları arasında yanan meşale madde ile ruh arasındaki dengeyi temsil ediyordu. Çirkin hayvani yüz ise günahkarın korkusunu anlatmaktaydı. Bacak arasındaki çubuk sonsuz hayat, vücudundaki pullar su, yarım daire şekli atmosfer, devamındaki tüyler ise dünya ile sonsuzluk arasındaki dönüşüm süreci idi. Göğüs ve hem kadının ve hem de erkeğinkine benzeyen kol yapısı ise insanı ve insanlığı simgelemekteydi.
Baphomet hakkında bilgiler veren bir diğer okültist de Aleister Crowley idi. Ordo Templi Orientis'in (O.T.O - Doğu Tapınak Tarikati) ingiltere üstadı olarak bilinen Crowley bir özgür mason idi ve O.T.O üstadlığı döneminde Baphomet takma ismini kullanmıştır.
Crowley Baphomet'i çocuk Horus olarak nitelemiştir ve yine Aslan-Yılan olarak tanımlamıştır. Crowley'de Baphomet'in erkek-kadın ikilemine katılmakta, hatta biseksüel olduğunu iddia etmekteydi (Crowley kendisi de biseksüel idi). Crowley'e göre Baphomet, ayinlerde yer alan cinsel birleşimin sonucu olan "Sihirli Çocuk"tu ve aynı zamanda kadın ve erkeğin dengeli zıtlığıydı. Ancak Crowley Baphomet'i bu zıtlığın da ilerisinde, şehvetin kendisi olarak anlatmıştır.
Levi'nin Baphomet çizimi, Tarot kartlarının onbeşincisi olan Şeytan Kartından esinlenildiği görülmektedir. Alın üzerindeki pentagram ise Levi tarafından belirginleştirilmiş ve muhtemelen insanı simgelemektedir. Aşağı işaret eden pentagram günümüzde de Şeytan Kilisesinin sembolüdür.
Satanist bir grup olan Dokuz Melek Tarikatı'nın Baphomet için yaptığı tanım ise, onun güzel bir kadın olduğu ve elinde kesilmiş, sakallı bir erkek kafası tuttuğu şeklindedir.
Baphomet kelimesinin kökeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak dönemler içerisinde çeşitli iddialar ortaya atılmıştır.
Hz. Muhammed'in isminin Latince karşılığından (Mahomet) türetilmiş bir kelime olduğu iddia edilmiştir. Bu iddia muhtemelen Tapınak Şövalyeleri'nin düşmanları tarafından tapınakçılara karşı provokasyon amacı ile ortaya atılmıştır çünkü Haçlı Seferleri döneminde Hristiyan dünyası islam hakkında çok az şey biliyordu ve müslümanların Hz.Muhammed'i bir tanrı olarak kabul ettiklerini zannediyorlardı.
Yunancada hikmet anlamına gelen Sophia kelimesinin Atbash şifrelemesi olduğu iddiaa edilmiştir. Bu şifreleme ibrani alfabesinde kullanılan ve harflerin sondan başa doğru yazılması esasına dayanan bir tekniktir. Baphomet kelimesi ibrani alfabesinde yazılıp üzerinde Atbash uygulandığında Sophia kelimesi türemektedir. Dr Hugh J. Schonfield - The Essene Odyssey
Yunanca'da ki Baphe (vaftiz) ve Metis (ustalık) kelimelerinin birleşimi olduğu iddiaa edilmiştir.
idris Şah'a göre Baphomet kelimesi Ebu Fihamet (Anlayışın Babası) kelimesinden türetilmiştir.
Levi'ye göre bir dizi Latince kısaltmadır. Temp. ohp. Ab - Templi omnium hominum pacis abhas (insanlar arasındaki barışın babası)