bizim evdeki gibi tek banyo varsa mecbursundur buna. hani olur da biri tuvalete giricek olur, sen de banyodasın ya, sorun olmasın kimseye diye evdeki herkese "banyoya giren var mı?" diye sorulur. hatta sorulmaz bağırarak ilan edilir. ona göre ya hemen girin tuvalete işinizi halledin, ya da benden sonrası umman hocam.
ya öyle yapılır yada evdekilere birer kulaklık dağıtılarak akustik düzen sağlanmış olur, malüm kimi ergenler banyoda 31 çekerkene erkeği baştan yaratıyorlarmışcasına sesler çıkartabiliyorlar.
Banyoda başına gelebilecek her hangi bir kazaya kurban gidildiğinde yahut ölme ihtimaline karşı aile fertlerine çok aramamaları için bilgilendirme isteğinden kaynaklanır.
eskiden kalmış bir alışkanlık. doğalgaz henüz yaygınlaşmamış ve şofbenle suyun ısıtıldığı dönemlerde, tüpten zehirlenme vakaları vakayı adiyeden sayılırken banyoya girmek olası bir ölüm sebebi haline gelmişti.bu nedenle banyoya giren kişi ev ahalisine arada kontrol etmeleri için girdiğini söylerdi. zamanla bu durum bende bir alışkanlığa dönüştü. şofben zehirlenmesi riski olmamasına rağmen halen farkında olmadan banyoya girerken evde birileri varsa söylerim.
eğer banyo keyfi yapmayı seviyorsanız , girdikten sonra en az bir saat sizden haber alınamıyorsa ve ev halkı, siz içerideyken 'gayri safiiii hadi çık artık babannen sıkışmış!' gibi söylemlerle keyfinizi bölmek istiyorsa önceden haber vermek en mantıklısıdır.
doğalgazı olmayan bir ilde gerizekalı birinin yaptığı evde oturmaktadır. şofben banyonun içindedir, olası bir gaz zehirlenmesi durumunda erkenden fark edilip kurtarılmayı unmaktadır.
önlemini önceden alanlardır ki sonradan pek iyi sonuçlanmayacak durumlar ortaya çıkmaz.
ayrıca bu serzeniş, söyleyiş tarzına göre ; " işiniz varsa yapın, benim işim uzun" anlamına da gelebilir.