duş sadece vücudun suyun altında tutularak kısmi temizlenilmesidir. banyo ise ayrıntılı temizliktir. sabun,kese,şampuan,ponza taşı ve banyo traş bıçağı takımları banyoda kullanılır.
banyo yapmak bir hobi, duş almak ise bir gerekliliktir. banyo yapanlar genelde evden çıkmaz mesela, ama 'bi duş alıp çıkıcam' diye bir kalıp vardır. bu kalıbı kullanıp bugün duş aldığını söyleyen fakat taşak kokusu salgılayan bir çok adam tanıdım, lakin banyo yapanlar öyle mi? tabii ki hayır. nur yağar sanki üzerlerine. keseyle sevişip yorgun düşmüşlerdir. uyumak isterler. güzel insanlardır onlar.
üç tane öztürkçe sözcük varken malesef ki en fazla kullanılan 2 yabancı sözcüğün karşılaştırmasıdır.
Düşün buna dikkat eden ben bile "duş alayım öyle çıkarım" diyorum çoğu zaman.
işin rengi sürekli duş almaya döndüğü zaman baya bir zararlı çıkılan durumdur. yani misal ben gün aşırı banyo yapar ama mutlaka hergün duş alırım. bu böyle olmazda sadece duş almaya başlarsam. normal yıkanmadığımda kokacağımdan daha beter kokarım muhtemelen. duş almak rahatlatır ara ara yapmak gerekir ama banyo yapmak candır, canandır.
fiillerinden yola çıkıp başka bir örnekle birleştirecek olursak; pasta yapmak teferruatlı bir iştir uğraştırır, ama pasta almak kolaydır sadece satılan yere gidersin ve alırsın. **
banyo yapmak duş almanın biraz kapsamlısıdır.
banyo yaparken köpükle vucudun her noktası itinayla ovulur.. duş da kafayı yıkamak, şampuanlamak, vucudu ıslamak eğer vakit varsa üstünkörü vucudu da sabunlamak esastir..
lakin aralarında kullanım açısından bir fark daha vardır, diyelim banyo yaptınız, çıktınız bir kız arkadaşınız aradı:
- ya hayırdır berk can biraz önce de aradım ulaşamadım, nerdeydin
- ya melis duştaydım (hocam banyo yapmamış mıydın?)
gibi bir diyalog geçmesi muhtemeldir.
ayrıca (bkz: #374665)