akılda bulundurulmazsa hesapların içine eden olaydır. eğr bir akşamda bir kere bankamatiğe gitme olanağı varsa ve çekilmek istenen para bin liranın üzerindeyse vaktin 00.00 a yaanaşması beklenir. ilk çekim bu vakitten önce ikinci çekimde caddde iki tur attıktan sonra yapılarak çözülebilir bu durum.
sanki kredi çekiyoruz dedirten saçma sapan olay. gece kendi hesabında bulunan 7000 bin lirayı çekmek isteyen adama sana 1000 lira yeter demek kimin haddine, düdük makarna.
en önemli nedeni ülkeden para kaçırılmasına karşı alınan tedbirdir. yurtdışına çıkışınızda kimse sizi elinizde para dolu çantayla uçağa bindirmez. paranın nereye gideceğini ve nereden geldiğini gösteren resmi evrakların olması gerekir.
hesaplar arası aktarımı istediğin miktarda yapabilirsin. şuan ülke ekonomisinde günde 1000 liranın her insana yetebileceği düşünülmüştür ve 1000 lira limit konulmuştur.
örnek olarak 10 milyon lira vurgun vurup yurt dışına giden biri, hesapları 1 yıl içinde dondurulmazsa 1 yıl içinde maksimum 365 bin lira çekebilir.
mantıklı bir tedbirdir. çözüm arayanlar için, arkadaşınızın, eşinizin, dostunuzun, kullanmadığı bankamatik kartlı hesaplarına aktarım yapın*. eğer türkiye'deyseniz ertesi günü bekleyip bankadan direk paranızı çekin.
onun da bug'ını bulduk kardeşim üzülme. saat tam 23. 58- 59 civarı gidip 1000 liranı çekersin ondan sonra saat 12' yi geçince tekrar 1000 lira daha çekebilirsin. ama gel gör ki bizde o kadar para ne gezer. ben hep 20 liralık çekiyorum.
o hesabında belli bir para olanlar için geçerli. eğer hesabınızdaki para belli bir kotayı geçerse bankaya başvurup daha fazla çekebilirsiniz. hatta bunu size banka teklif eder.
Para cumhuriyetinin olduğu yerlerde söz sahibi olan bankaların yaptığı uygulamadır, tabi 1.500 TL günlük limiti olan bankalarda vardır.
Ancak teknik olarak o parayı vermemek için türlü numaralar çekerler, genelde kurumların önlerindeki bankamatikler ayın 15'inde arızalanır, arızalanmasa bile 300 kişiden 100 kişi para çektimi para biter. Ulan inat değil mi dersin kalkar üşenmez bankaya gidersin şimdi para yok biraz bekleyin derler. Velhasılı vermiyecek, vermiyecek, o para bankada bok gibi olsa koksada vermeyecektir.
karaktersizligin semboludur. o bankadan cekip baska bankaya kredi kartima vs ye yatiracagim ama gotelekler yuzunden iki gun pes pese para cekmem gerekiyor.
mesela halkbank bankamatikleri 1000 tl den fazla vermez, bu bankada çalışan bir tanıdığa sordum neden böyle diye, eleman açıkladı, "çoğu kamu sektöründe çalışanlar ve bazı emekliler maaşlarını bizden çekiyorlar, şayet 1000 tl den fazla çekim olursa maaş günleri bankamatikler boşalır, ondan sonra biz sıkıntılar çekeriz, oyüzden 1000 tl den fazla veremiyoruz"
bu açıklama yeterince açıklıyor, mesela finansbank, akbank, denizbank gibi bankalar 2000 tl ye kadar verebiliyorlar...
Bu uygulamaların bir nedeni bankamatiklerin para kapasitesi ile ilgilidir. Yatırılan paralar ve çekilecek olan paralar farklı haznelerde bulunurlar ve yatırılan para tekrar çekilemez. Hal böyle olunca herhangi bir noktadaki paranın kısa süre içinde bitmemesi için bir limit belirlenir. Bazı bankalar bu limiti 1.500 TL olarak belirlese de , komisyon karşılığında 2.500 tl olarak yükseltebiliyorlar. Bir başka nedeni ise güvenlikle alakalıdır. birinin kartı çalınması , kopyalanması durumunda , bankamatikten belirlenen limitin üzerinde para çekilemez. başıma gelen kart kopyalama sahtekarlığı ile benim de maaş kartımdan iradem dışında para çekilmişti ve günlük limitin yüksek olmamasına sevinmiştim. Kart kopyalama , şifre / kart çalma sahtekarlıkları günümüzde çoğaldıkça ve yeni teknolojilerle kolaylaştıkça mağdur sayısı da arttı. Bu yüzden bu limitin olmasından yanayım.