Almanya'da 270 bin öğrencinin katılarak Bologna sürecini ve eğitim reformlarını protesto ettiği mitinglerin ana teması.*
Eğitim emekçilerinin ve işçi sendikalarının da destek verdiği eylemlerde, Berlin'in önemli üniversiteleri ve farklı kentlerdeki belediye binaları işgal edildi. Öğrenciler Giessen kentinde kent merkezini trafiğe kaparken, Berlin'de 30 bine yakın fazla öğrencinin katıldığı eylemlerde Humboldt ve Berlin Özgür Üniversiteleri'nin rektörlük binaları öğrenciler tarafından işgal edildi, bazı üniversite binalarına kızıl bayrak çekildi. Münih kentinde ise öğrenciler üniversite kampüslerinde çadırlar kurarak sürekli eylem başlattılar. Eylemler hafta boyunca devam edecek.
Hayata geçirilmeye çalışılan yeni eğitim modelinin eşitlik ilkesini çiğnediğini, eğitime ayrılan bütçenin sistemli olara kısıtlandığını ve yeni eğitim modelinin öğrencilerin değil, piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda kurgulandığını ifade eden eylemciler, öncelikli olarak harçların koşulsuz olarak kaldırılmasını, öğrencilere daha fazla burs ve eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını talep ediyorlar. Üniversite bütçelerinin öğrencilerin ihtiyaçları ile örtüşmeyen özel projelere değil, daha fazla burs ve kontenjan ile nitelikli ve eleştirel bilimsel eğitime ayrılmasını isteyen öğrencilerin öne çıkan sloganları "Bankalara değil eğitime bütçe", "Herkes için parasız eğitim" ve "Parası olmayan aptal kalacak" oldu.
Son 10 yıl içerisinde Almanya'nın tüm üniversitelerinde öğrencilere farklı oranlarda zorunlu harç dayatılırken, öğrencilerin sahip olduğu ücretsiz ulaşım ve sağlık sigortası gibi sosyal haklar da geri alınıyor. Eğitime ayrılan bütçenin sistemli olarak kısılması nedeniyle üniversitelerdeki öğretim kadrosu düzenli olarak daralırken, hocaların ders yükü ve derslerdeki öğrenci yoğunluğu da sürekli artıyor.