islam hukukunda faizin çıkış noktası, Karşılığı olmayan bir şey üzerinden ticaret yapmaktır.
Yani faiz herhangi bir mal ya da hizmet karşılığında elde edilen bir gelir olmadığı için haramdır, ev kiralamak ise fiziken var olan bir malın kullanım hakkını devretmektir yani helaldir.
Yani ikisinde de sen yatarak para kazanıyorsun , sonuçta aynı şey oluyor ancak işin arka planı farklı.
Gidin katılım bankalarına yatırın onlar en azından parayı sadece konut ve araç finansmanında kullanıyorlar, malı kendileri alıp size kar ile satıyorlar ve işin arka planı dediğim yerde bir ticaret dönüyor kısacası sen paranı alıyorsun ama haram olmuyor.
Haksız kazanç elde etmektir haram olan. Para satılarak ticaret yapılmaz o yüzden bu haramdır. Evi kiralamak ise senin olan bir malı kazanç elde etmek için ihtiyacı olan başka birisine tahsis ediyorsun. Bu basit bir ticarettir, bu sebeple haram olmaz. Fakat faizle aldığın parayla bir ev alıp, kiraya vermek sakıncalı olabilir.
Günah evet, sayın cumhurbaşkanımızda alnı secdeden kalkmayan, elimden dilinden kuran düşmeyen bir şahsiyet. Bir talimat versinde devlet bankaları faizsiz kredi dağıtsın.
Günah şöyle işliyor kanısındayım, işine geliyorsa günah değildir. işine gelmeyen her şey günahtır.
Örneğin 60 bin tl lik bir aracı acımasız vergilerle 120-130 bin bandına satmak neden günah değil.
Kışın kapıya dayandığı her sene doğalgaz zammı kitlemek neden günah değil.
Parayı faize yatırmak günah iken dolara gömmek günah değil mesela. Dolarla borç vermek günah değil mesela.
Yani günah diye biliyorum, ancak ne günahlara giriliyor bilmediğimiz kim bilir. Faiz devede kulak gibi kalıyor.
banka para satar. örneğin; bankadan 100 bin tl alıp o an aynı tutara da bir ev aldın. bankadan aldığın parayı da 5 sene sonra ödeyeceksin diyelim. diyelim ki, o tarih geldiğinde bankaya faiz haram kardeşim deyip 100 bin lira ödedin ancak aynı anda da evi 150 bine sattın. şimdi aradaki 50 bin tl'lik kazancın haram değil de bankaya ödediğin faiz mi haram!
ekonomik sistemi eleştirmek başka bir şey, paranın döngüsünü eleştirmek başka bir şey ancak buna bir dini gerekçe gösterip haram demek saçmadır. enflasyonun olduğu her yerde paranın da bir maliyeti vardır. ancak enflasyon dışı yüksek faizler piyasanın acımasızlığıdır, bu da kapitalizmin leşliğidir. dininiz faiz haramdır derken, bunu detaylandırabilseydi daha iyi olurdu. şimdi insanlar saf saf normal faizin bile yanlış olduğunu düşünmezlerdi.
yani her şeyin fiyatının arttığı yerde parayı kimse bedavaya vermez!
ingiltere işçi partisinin seçimler için hazırladığı bir ekonomi videosu var. Videonun kendisini bulamadım ama şuradan selim kotil'in kullandığı kısmını bulabilirsiniz.
Şimdi videonun hedefi farklı ama temelde anlattığı durum aynı. Adamlar bir grup esnafa belli bir miktar para veriyorlar. Aynı parayı bir de milyardere veriyorlar. Esnaf o parayı piyasaya sürüyor. Para piyasada dolaşırken ekonomi canlanıyor. 10 kişilik bir gruba verilen para yüzlerce insanın karnını doyuruyor. Milyarderse parayı unutuyor.
Faiz işi de böyledir. Bankalar çalışmadan para satarak para kazanır. Temelde haram olan çalışmadan para kazanmaktır. islam kapitalist sistemin asla çözemediği en büyük sorunu bu temel yasakla kökten çözer.
Kredi ile ev almak araba almak da faizdir. Bir takım çakma hocaların şirinlik olsun diye buna caiz demesi ancak kendilerini bağlar. Milleti kandırmasınlar.
insanların borç sarmalında nasıl debelendiiklerini görmüyor musunuz? borcun sadece faizini ödemek için çalıştıklarını görmüyor musunuz? faiz sistemi dünyayı sömüren bir kaç oligarkın kontrolü altındadır ve toplumun kalanını sömüren bir beladır. birileri çalışmadan zengin olurken geri kalan çoğunluk sefaletle boğuşur.
faiz uretime ket vurduğu için, zengin daha zengin fakir daha fakir olduğu için, işsizlik arttığı için, kapitalist düzen surekli faizle tüketimi korukledigi icin vs. vs sayilabilir ama biz Allah c.c. haram dedigi için harama girmiyoruz.
haramsa 1500 yıldır haram, inanırsın ya da inanmazsın dingil, dini senin o küçük beyinciğindeki kriterlere göre mi yaşayacağız. saçma ise git faize yatır paranı ne parazit yapıyorsun.
Faiz dediğiniz şey zaten paranın değer kaybını önlemek. Şöyle ki;
Bugün 1000 tlye 1000 ekmek alabiliyorsunuz. Ama 1 sene sonra 1000tlye 900 ekmek alabileceksiniz. Banka sizin tekrar 1000 ekmek almanızı sağlamaz büyük ihtimal ama 1 sene sonra 980 tane ekmek alabilirsiniz. Bu yüzden haram falan boş iş. Özgür demirtaş gibi ekonomi anlatmak böyle bir şey sanırım.
Bir defa günümüz bankacılık sisteminde faiz kavramı nedir ne değildir konusuna girmeden islamiyet öncesi dönemde ve peygamberin yaşadığı dönemde arap yarımadasına ticaretin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Üretim araçlarının mülkiyeti bakımından tarım çok sınırlı ve sadece sulanabilen vahalarda yapılıyor. Temel geçim kaynağı ise ticaret ve hayvancılık.
Bir şey icat edip patentini alıp zengin olmak diye bir durum yok. Gerçek kapitalizm aslında o dönem uygulanmış. Mutlak bir kast sistemi var. Zengin aileden gelmeyen zengin biriyle evlenmeyen zengin olamıyor.
Yani kervanını hırsızlar soydu veya hayvanların telef oldu diye borç aldın ama yüksek faiz olduğu için rasyonel bir ticaret ile borcunu ödeyerek sistemde kalamıyorsun.
Faiz, kutsal kitaplarda veya sosyal hayat içinde lanetlenmiş şey.
Aynı zamanda ekonomik düzen sistem içinde finansman maliyetine verilen isim olarak da faiz kullanılıyor.
Mesela: bir işletme gideri veya üretim için mal alımında ya da pazarlama servis vb. nakit ihtiyacı için bu nakit paranın sağlanmasında nakit sağlayan kurum bu durumu faiz olarak değil de finansman maliyeti olarak yansıtma yapsa o zaman helal mi olacak?
Ev kredisi (mortgage) almak için 3-5 banka ile görüşüp en düşük oranda geri ödeme yapacağımız bankanıın bize bu farkı faiz olarak adlandırması, en yüksek geri ödemeyi yapacağımız bankanın faiz almadığı (malum yeşil sermayenin bankası) bunu sadece fark olarak adlandırması sonunda düşünün, faiz neden etik ve din din kuralları olarak haram kılınmış?
Buna en çok kim uyuyor?
Faiz haramdır, buna helal diyemeyiz ve aynı zamanda etik değildir.
Ama finans sisteminin getirdiği ekonominin gerçekleri doğrultusunda bir maliyet analizi reel getiri vb hesaplamalar yapılıp bir likitideyi kullanırken değerini korumak zorundasınız.
20.000 liraya ihtiyacınız var, dolar altın yükseliyor. Borç olarak istediğiniz kişi bunu size dolar veya altın olarak veriyor.
Neden?
Parasının değerini korumak için.
TL olan parasını neden altın veya dolar da tutuyor?
Parasının değerini korumak için.
Bu kişi sizden faiz istemiyor haram diye.
Bu insan faiz almıyor.
Banka size 20.000 TL veriyor.
Belli bir fark alıyor ve buna faiz diyor.
Neden?
Parasının değerini korumak için.
Neden size faiz haram diye dolar altın yükselirken dolar altın olarak 20.000 karşılığında bir ödeme yapmıyor.
Ekonomik ve yasal gerekçeler yüzünden.
Banka sizden faiz alıyor.
Kısacası; faiz, paradan para kazanmak ise TL olan parasını dolar veya altında tutan da faiz alıyor oluyor.
Ab veya Japonya gibi ülkelerde bankalarda vatandaş için açılan kredilerde faiz neden yok derecesinde?
Haram veya etik olmadığı için mi?
Hayır, ekonomik sistem ve şartların yansıması.
Başlıklar halinde okuyun, kendinize sorun "kutsal kitaplar ve etik kurallar içinde lanetlenmiş faiz ile ekonominin işleyiş düzeninde ki kurumlarda tanımlanan faiz bir mi?" diye
Demek ki, faiz haram denilirken çalışmak üretmek adil olmak ve aklınızı kullanmak istenmiştir.
Haram olan üzüm suyu içince aldığınız zevk değildir, şarap içince yaşadığınız sarhoşluk haramdır.
Şarap üzerine üzüm suyu yazmanız sonunda şarap helal olmaz.
Üzüm suyu üzerine şarap yazınca da üzüm suyu haram olmaz.
firinci faiz ile firin acar, unu alir suyu alie maya vs vs ve maliyeti belirler. maliyet 1 liradir ve bunun icine aldigi faizide koyunca 1 lira 30 kurus olur 50 kurusta kar koyar netice olarak 1,30 kurusa alacagiz ekmegi, 1,80 kurusa aliriz.. firincinin faizini biz öderiz ki bu genele yayilinca herseyde faiz farki olur bankalar kazanirken halk eflasyon denilen bela ile dertlenir.
Gunahi da geçtim azıcık ekonomi dersi almış olan bireyler bileceklerdir ki faiz kısa vadede çözüm yoluymuş gibi görünse de uzun vadede ekonominin bacağına sıçar maneviyatından çok maddi boyutuyla ilgilenenlere duyurulur.
Tam bu kısım. Yani hem bundan sonrasını okumadığım kısım hem de günah işlemiş olma sebebi olan kısım.
Mesele oldukça basit. Islama göre emeğin olmayan bir kazanç hak değildir. Bunu evirip çevirmeye lüzum yok. Ha öte yandan akp islamı sağolsun helal bankalar helal faizler icarlt ettiler. Basit dini kurallara uyamayan varsa akp dinine dikey geçişler mevcut. Kimse müslüman olun diye elinizden tutmuyor.
Metinler dönemi göz önüne alınarak yorumlanmalıdır. Kuran'daki faizden kasıt bankaya koyduğunuz para değil, sizin birine borç para verip üstüne daha fazla para isteyerek borç ödetmenizdir.
Kapitalizmin olduğu yerde, her türlü kapitalist eyleme, türlü haksızlıklara ses çıkarmayan (aldığı maaş dahil) din adamlarının ve kendini din adamı zannedenlerin faiz yorumları goygoydan öteye geçemez. Bu yüzden kişi düşünüp kendi kararını vermelidir.
Mesela ben vadeliye sıcak bakmıyorum ama mecbur kalıp çektiğim kredi için bankaya ödediğim faizin bana haram olduğunu düşünmüyorum.
Şimdi hocanın biri bana bunun için haram diyebilmesi ve benim durumum hakkında yorum yapabilmesi için sistemden çıkıp, bırak sistemi dağ başında bir ağacın gölgesinde, o ağacın meyvesini yiyerek ve yakındaki dereden su içerek hayatını idame ettirmesi lazım.