Dünya atmosferine ilk oksijen yayılımının nasıl ve hangi aşamalarla başlayıp bizim şu an yaşamımız için olmazsa olmaz olan oksijen elementinin hikayesini anlatan kayaçların keşfedilme sonrası aldığı isimdir. Bu kayaçların daha henüz dünya atmosferinde serbest oksijenin bulunmadığı milyarlarca yıl öncesinde oksijenin oluşumundan sorumlu mikroorganizma olarak,
(mor kükürt kullanmayan bakteri) , çubuk şekilli anoksijenik, fotosentetik bir prokaryot. Bu prokaryot suda çözünmüş Fe2 + iyonunu Fe3 + e okside ediyor ve Fe (oh) 3 in yani Bif lerin oluşmasını sağlıyor.
fotosentezin gerçekleşebilmesi için ışık ve indirgeyici bir güç kaynağının yani bir elektron donörü gerekiyor. Oksijenli fotosentezde bu elektron donörü H2O yani su molekülü oluyor.
Fakat; BiF kayaçlarının oluşmasını sağlayan mor kükürt kullanmayan bakteri gibi mikroorganizmalar,
serbest oksijenin bulunmadığı koşullar altında, başka elektron donörleri kullanılıyor. Fe2+ ve H2S teki sülfür gibi. Bu yüzden demir ve sülfür elementlerinin kayaçlardan okyanuslara, okyanuslardan da canlı organizmalara ve daha sonra atmosfere taşınmasını tetikleyen mikroorganizmalardır.
BiF (Banded Iron Formation) denilen, ince veya kalın aralıklarla tekrarlı şeritler halinde demir oksit minerallerinden oluşan (hematit: Fe2O3, Fe3O4) çökel kayaçları, dünyadaki ilk oksijen oluşumunun tespiti ve araştırılmasında kaynak olarak kullanılıyor.