Hz Ali' den ve onun yazdıklarından bir haber olan insanların, Hz Ali'nin okuma yazmanın önemini vurguladığını sandığı sözdür. Oysaki burda bir meydan okuma vardır. Hz Ali kendini ilimde ileri seviyede görmekte olup aslında bu cümleyi "bana bir harf dahi öğretebileceğini sananın kırk yıl kölesi olurum" manasında kullanmıştır. tasavvufda ki dördüncü mertebe olan marifet mertebesine ulaştığını göstermek için dile getirmiştir. buna benzer sözleri ise çoktur. "cenkde kendine güvenen, kefenini biçsin de gelsin. ilimde kendine güvenen, aklının ölçüsünü alsında gelsin" gibi. hz ali meydan okumaları, cengaverliği, savaşçılığı, ve ilimde göstermiş olduğu başarıları yüzünden "allah'ın aslanı" ünvanını almıştır.
batini anlamı: zati; ilmin kalesi, dile gelmiş kur'an, velilerin şahı olması hasebiyle ona, yaşayan kimsenin bir şey öğretemeyeceğini bu çift anlamlı muhteşem kelamla dile getirmiştir
köle olmaya merakımızı değil bilgiye verdiğimiz değeri ortaya koymuş olduğumuzdan sahiplendiğimiz cümledir. mübalağa sanatının ince örneği değil bilgiye verilen değerin izafi karşılığıdır. peygamber efendimizde bilginin değerini ve bilginin kaynak cinsinden tarafına bakmadan bulunduğu tavsiye şöyle olmuştur. ilim müslümanın yitik malıdır, nerde bulsa gidip onu alır. demek ki bilgiye verilen ehemmiyet köle olmaya meraktan değil, bilginin kendi nicel değerinden.
peygamber efendimizin savaş esirlerini 1 müslümana okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakması olayından sonra islamın bilime verdiği önemi en iyi anlatan söz.