bamya çok lezzetli ve faydalı bir sebzedir, pişirirken uzamaması için fazla karıştırılmamalı ve tahta kaşık kullanılmalıdır, rengini koruması ve lezzet vermesi açısından pişme sırasında yarım limon sıkılır ve afiyetle yenir.
içine katılacak et ve biraz limonla birlikte düşleri süsleyen bir lezzet oluşturan, ancak genellikle pahalı olduğu için mutfaklara pek giremeyen leziz sebze.
çok yanlış anlaşılmış bir yiyecek.
akla cinsel organ getirecek bir özelliği yok aslında. ama halk arasında adı çıkmış bir kere, bamya pipili tabiriyle.
olsun be ben yinede seve seve yiyecem bamyayı. yiyecek olanını tabiki.
Bolu' da çok sevilir bu yemek. Hatta en sevilen yemeklerin başında gelir. Bolu' luların pişirdiği bamyayı yiyen ömür boyu sevecektir bu yemeği. Kendimden biliyorum.
Memleketimizde sebze olarak hemen her yerde yetistirilmektedir. Akdeniz çevresi, en müsait ve önemli yetisme bölgesidir. Konserveleri de yapilir. Kabizlik tedavisi ve bağırsaklarin düzenli çalismasi için faydalidir.
barbunya gibi fiyatı yerlerde çok sürünmeyen genelde hak ettiği değeri bulan sebze. çoğunlukla sultani tip kısa bamya makbuldür. bir de kınalı ege tipi vardır fakat bir çok yerde bu tür tutulmaz. çünkü kırmızı renkli olduğu için normalin dışındadır ve böylece pek tercih edilmez. bamya, bol domatesle adam akıllı yapıldığında gayet lezzetli bir yemek oluverir. parmağı yedircek cinstedir artık.
bamyanın belli fiyatın üzerinde gitmesi çoğu insanın bilmediği işçilik isteminden kaynaklıdır. bamyanın satışında küçüğü ve büyüğü ayrı ayrı paketlenerek satışa sunulur. farklı fiyatlanır. daha da mühim olgu, bamya üreten çiftçilerin derdidir, isteksizliğidir, sıkıntısıdır. çünkü bamyanın bitkisi insanı kaşındırmasıyla bilinir. içinden bamyayı toplamakta alerjisi olmayan insan işidir. bu açıdan birçok çiftçinin bamyadan uzak durduğunu bilirim. daha lokal bir dikim alanı vardır.
olsa da yesek sululuğunu yapmak istiyorum an itibariyle. lezzetine binaen.