devletin saçma sapan politikaları ve siyasetçilerin rant düşkünlüğü nedeniyle ülkede üvey evlat muamelesi gören mensuplara sahip bölüm.
bir finlandiyalı ile sohbetinizde okuduğunuz bölümü söylediğiniz zaman elin finlisi size hayran hayran bakarken; kendi ülkeniz vatandaşına bölümün adını söyleyince "iki yıllık mı", "su ürünleri mi" gibi saçma salak sorularla veya "he okumuş balıkçısın yani swh swh ihihihi" gibi mal beyanı lakırdılarla muhattap olursunuz.
Balıkçılık sektörünün ihtiyaç duyduğu araştırıcı ve uygulayıcı, mesleki bilgileri ile çalıştığı alanı tamamlayıcı, teorik bilgi yanında uygulamaya da yönelik alt yapı ile donanmış, iyi derecede ingilizce bilen ve bilgisayar kullanabilen, sektörle ilgili güncel sorunları izleyebilen ve çözüm üretme becerisine sahip olan, en az bir alt sektörel konuda uzmanlaşmış, proje üretme, hazırlama, uygulama ve yazma niteliği olan, ekip çalışmasına yatkın, kendine güvenen ve rekabete hazır, dürüst, mesleğini ve ülkesini seven elemanlar yetiştirmek amacıyla Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü kurulmuş ve bölümde eğitim verilmektedir.
Ülkemizde ilk olarak 1982 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde bölüm kurulmuştur. Daha sonra 2006 yılında Ordu üniversitesi'nde bölüm açılmıştır.
Bölümde;
1. yarıyıl:
Atatürk ilkeleri ve inkilap Tarihi- 1
Temel Kimya
Biyoloji
Balıkçılık Teknolojisine giriş
genel fizik
matematik- 1
türk dili- 1
ingilizce- 1
2. yarıyıl:
yüzme ve cankurtarma
Atatürk ilkeleri ve inkilap Tarihi- 2
Türk Dili- 2
Matematik- 2
Temel Bilgi Teknolojileri Kullanma
ingilizce- 2
Deniz Biyolojisi
Balık Biyolojisi
Gemicilik- 1
3. yarıyıl:
deniz ve iç sular ekolojisi
oşinografi
oşinografi ve su kalitesi laboratuvarı
iç su balıkları yetiştiriciliği
malzeme bilgisi
mühendislik mekaniği
balık sistematiği
su kalitesi yönetimi
yabancı dilde okuma ve yazma
4. yarıyıl:
Mikrobiyoloji
Biyoistatistik
Av Araçları ve Avlama Yöntemleri
Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Çizim
Seyir- 1
Mesleki ingilizce- 1
Denizde Güvenlik- 1
Deniz Canlıları Yetiştiriciliği
5. yarıyıl:
Su ürünleri işleme teknolojisi
balık hastalıkları
akışkanlar mekaniği
populasyon dinamiği
balık besleme ve yem teknolojisi
mesleki ingilizce- 2
balıkçı gemileri
seçmeli- 1
seçmeli- 2
seçmeli- 3
6. yarıyıl:
Balıkçılıkta Bilgisayar Uygulamaları
Su Ürünleri Kimyası
Araştırma Yöntemleri
Denizde Haberleşme
Balıkçılık Ekipmanları
Vardiya Standartları- 1
iş Hayatında ingilizce
Seçmeli- 1
seçmeli- 2
seçmeli- 3
seçmeli- 4
7. yarıyıl:
yetiştiricilik tesislerinin mühendislik planlaması
balıkçılık yönetimi
su ürünlerinde kalite kontrol
yük işlemleri, gemi yapısı ve dengesi
meteoroloji
ekonomi ve pazarlama
seçmeli- 1
seçmeli- 2
seçmeli- 3
seçmeli- 4
8. yarıyıl:
Bitirme Çalışması
Su Kirliliği ve Kontrolü
Deniz Hukuku ve Balıkçılık Mevzuatı
Genetik
Seminer
Seçmeli- 1
Seçmeli- 2
Seçmeli- 3
Seçmeli- 4
Seçmeli- 5
Ayrıca; deniz ekosistemi ve yönetimi, balık davranışları, av araçları tasarımı, gıda mikrobiyolojisi, gemi inşaatı, akuatik toksikoloji, kafes balıkçılığı, su altı tekniği, gemicilik- 2, seyir- 2, denizde güvenlik- 2, elektronik seyir, göksel seyir, gemi manevrası, denizcilik ingilizcesi, akustik ve uygulamaları, deniz memelileri, balıkçılık sosyolojisi, balıkçılık organizasyonları, deniz işletmeciliği gibi dersleri seçmeli olarak alınabilmektedir.
Bölümde deniz ekolojisi abd. , yetiştiricilik ve balık hastalıkları abd. , balıkçılık yönetimi abd. , su ürünleri işleme abd. anabilim dalları vardır.
Bölümde 9 profesör, 5 yard. doçent, 3 öğretim görevlisi, 11 araştırma görevlisi görev yapmaktadır.
Bölümde, biyoloji, mikrobiyoloji, kimya, balık hastalıkları ve viroloji, moleküler biyoloji, su ürünleri işleme ve analiz, genetik, toksikoloji, mikroskop, oşinografi, ağ hazırlama, bilgisayar ve plankton kültür laboratuvarları bulunmaktadır. Ayrıca Çamburnu yerleşkesinde, öğrencilerin uygulamalarda ihtiyaç duyduğu canlı materyali sağlamak, yüksek lisans doktora çalışmalarını yürütmek ve yetiştiriciliğe yönelik araştırmalar yapmak amacıyla Su Ürünleri Yetiştiriciliği Araştırma ve Uygulama Birimi, Su Ürünleri işleme Ünitesi mevcuttur. Denizcilik dersleri uygulamalarında ise Deniz Ulaştırma işletme Mühendisliği Bölümüne ait seyir, denizde güvenlik, simülatör laboratuvarlar da kullanılmaktadır.
Bölüm çokça su ürünleri mühendisliği bölümü ile karıştırılır. Su ürünleri mühendisliği ile ortak dersleri olmasının yanında Balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü deniz ve denizcilik teknolojisi, gemi inşaatı, balıkçı gemilerinin tasarımı, av araçlarının tasarımı alanlarına da nitelikli mühendis yetiştirmektedir.
Gün geçtikte kirlenen, balık stoklarının azaldığı, artan deniz ürünleri taleplerine karşılık vermekte zorlanan deniz ve okyanuslar dolayısıyla son derece önemli ve geleceğin mesleklerinden birisidir.