Balıkların da diğer tüm hayvanlar gibi kendilerine yetecek kadar uzun bir hafıza kapasiteleri vardır ve bu kapasite, hiçbir türde saniyelerle ölçülemez. Ayrıca, tüm balıklar için geçerli olabilecek, ortak bir sayıdan bahsetmek mümkün değildir.
Uzun süre, özellikle Japon Balıkları'nın hafızalarının 3 ila 5 saniye arasında değiştiğine dair bir mit ortalıkta dolandı. Bunu pek doğru bulmayan Technion Teknoloji Enstitüsü uzmanları, Japon Balıkları üzerinde bir araştırma yapmaya karar verdiler:
Balıkları belli bir ses verildiğinde, yiyecek verileceğini sanacakları şekilde şartlandırdılar. Bu şartlanmaya göre, belli düzeydeki bir ses her çalındığında, doğal ortamlarındaki balıklar yemek bulmak amacıyla araştırma merkezinin iskelesine gelmektelerdi. Bu şekilde 1 aylık antremandan sonra doğal ortamlarına saldılar.
4-5 ay sonra, balıklar olgunlaştılar ve üreme çağına geldiler. Bu kadar zaman sonra ses tekrar çalındığında, balıklar yine üsse dönebildiler. Dolayısıyla bu balıkların en azından 4-5 aylık bir hafızaları olduğundan eminiz.
Saçmadır. Unutkanlıkta b12 vitamin talviyesi veriliyor genelde, o da deniz ürünlerinde bolca mevcut. Belki de bilerek siliyorlardır, o kadar güçlüdür hafızaları.
benim de sahip olduğumdur.
bana bir şey söyle. çok da önemsemediysem 30 dakika içinde unutuyorum. zihnim çok faydacı çalışıyor. işime yaramayacak bir bilgiyse hayatta uzun süreli hafızaya atmam.
sofrayı kurarken çatalı unuttuğunu fark edip mutfağa gidene kadar ne alacağını da unutup geri dönen, ardından masaya yemek yemek üzere oturunca tekrar çatalın olmadığını fark edip çatal almaya giden kişiye balık hafızalı denir. (bkz: ben)
beş saniyelik bir hafızaları vardır. içgüdülerinin öğretiği olayları kavramları asla unutmazlar. mesela yemek ve yüzmek gibi ama dışardan gelen her hangi bir bilgiyi çabuk bir şekilde en fazla beş saniye hafızalarında tutarlar. zatende bu durum balık hafızali hakaretinin ortaya çıkmasına sebeb olmuştur. yani içgüdülerinin emirlerinii kesinlikle unutmayan ve tekrareden büyükbir hafızaya sahip olmasına rağmen dışarıdan gelen en küçük dışarı bilgisini unutacak bir hızaya sahip canlılardır.
ama ben anlamıştım japon balıklarımın gözlerinden. ne zaman akvaryuma yaklaşsam, hep bir hareketlilik, hep bir sevinç, hep bir su yüzüne doğru çıkmalar falan.
- günaydın.
+ sana da günaydın. işe geç kalmışız bu arada, saati kurmayı unutmuşsun yine!
- hangi işe?
+ sen kimsin?
- iyi geceler, yatıyorum ben...
* * *
- bu akvaryum çok sıkıcı, dön dolaş hep aynı.
+ birkaç değişiklik var sanki, şurda duran cüce amazonunu ilk defa görüyorum.
- neyse ben biraz derinlere dalayım, deniz ısısı çok iyi bugün...
* * *
- çok yedin yeter artık, yemeğe bir başladın mı durduramıyorsun kendini.
+ haklısın, o değil de sağ taraftaki yoğun yeşillik neyin nesi?
- hıı o mu? yeşil yelpaze o.
+ diğer tarafındaki?
- o sulu tülü, yaprakları sayesinde suda biriken, yüzen kirleri topluyor.
+ peki ya sağ taraftaki yeşil şey ne?
- bilmem.
+ neyse ben çok acıktım zaten...
ancak üç saniye öncesini hatırlayabilen en unutkan hayvandır, balıkların dede olupta bunamış olanları ise hiç bişeyi hatırlamaz balık olduğunu unutup boğulanları bile vardır. **