balon balığı

entry54 galeri10 video4
    25.
  1. yemeden önce aile ve akrabalarla vedalaşılması gereken balık. *
    4 ...
  2. 26.
  3. yenilebilir hale gelmesi için nasıl bir işlemden geçirildiği merak edilmektedir.
    0 ...
  4. 27.
  5. 27.
  6. Dikkat çekmeye çalışan yazar gibi her gün başlığı sol frame e gelen balık. Birinin takıntısı var galiba.
    2 ...
  7. 28.
  8. yayın balığı tarafından darma duman edilecek ezik balıktır.
    0 ...
  9. 29.
  10. 30.
  11. izmir'deki Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. ilker Aydın, izmir Körfezi'nde yaptıkları araştırmalar sırasında balon balığı türlerine rastladıklarını, bunların gelecekte daha fazla görüleceğini ve balıkçılar tarafından yakalanması durumunda kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

    --spoiler--

    Doç.Dr. Aydın, Süveyş Kanalı’nın açılması ardından Akdeniz’e oradan Ege Denizi’ne gelerek burada kendisine yaşam alanı oluşturan balon balığının popülasyonu ve üreme hızının tespiti için ciddi araştırmalar yapılması gerektiğini kaydetti.
    izmir Körfezi’nde yaptığı çeşitli araştırmalarla dikkat çeken ve kısa süre önce ‘Dasyatis pastinaca’ türü dev bir dikenli vatozun teknede doğum yapmasını sağlamasıyla gündeme gelen Doç.Dr. ilker Aydın, izmir Körfezi’ndeki balon balığı tehlikesine dikkat çekti. Akdeniz ile Hint Okyanusu’nu birbirine bağlayıp gemi yollarını kısaltmak amacıyla 1869 yılında açılan Süveyş Kanalı’nın, benzerlik gösteren iki deniz arasında biyolojik göçlerin başlamasına neden olduğunu belirten Doç.Dr. Aydın, ŞÖYLE DEDi:
    “Global ısınma ve Akdeniz suyunun sıcaklığının artması ile daha da hareketlenen bu biyolojik istila, Türkiye sularına 60’dan fazla Hint Pasifik kökenli balık türünün gelmesini hızlandırmıştır. Bu sayı, her geçen gün çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu türler arasında yer alan balon balıkları yerleştikleri sularda, ekolojik ve ekonomik açıdan önemli zararlar verebilmektedir. Vücutlarında bulundurdukları nörotoksinler nedeniyle besin zinciri içerisinde fazla düşmanının olamayışı ve güçlü çene yapıları sayesinde birçok deniz canlısını tüketebilmesi, ülkemiz sularına kolay adapte olmalarına ve yerleşebilmelerine olanak sağlamaktadır. Yerleşip çoğaldıkları bölgelerde özellikle küçük ölçekli balıkçılığa önemli olumsuz etkilerine rastlanmaktadır. Bunlar arasında, uzatma ağlarına ve paragat takımlarına yakalanmış olan birçok ticari türe saldırarak ısırması önemeli bir yer tutmaktadır. Bu şekilde hasar görmüş balıklar pazar tezgahlarına konamamakta ve ıskarta edilmektedir. Bu da balıkçıların ticari kayıp yaşamasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra balon balıkları özellikle Güney Ege sularında olta balıkçılığında da sıklıkla yakalanmakta olup hem av kompozisyonunu olumsuz etkilemekte hem de av araçlarına hasar vermektedir.”
    iZMiR KÖRFEZi’NDE GÖRÜLDÜ
    Akdeniz’de bir türü bulunan balon balıklarının istilacı bir yapıya sahip olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. ilker Aydın, şöyle devam etti:
    “istilacı balon balıklarından özellikle son bir yıl içerisinde izmir Körfezi’nde, 3 türün kaydını biz yaptık. Bu balon balıklarından Lagocephalus guentheri türü sadece izmir Körfezi için değil Türkiye suları için ilk kez kaydedilmiştir. izmir Körfezi’ndeki diğer bir balon balığı olan ve kaydı Akdeniz için ilk kez 2005 yılında Prof.Dr. Okan Akyol ve arkadaşları tarafından verilen Lagocephalus sceleratus türüne ait yavru denilebilecek boydaki bireylere körfezde rastlanılmış olması, türün bölgeye yerleştiğinin bir işareti olarak algılanabilir.”
    “CiDDi ARAŞTIRMA YAPILMALI”
    Japonya’daki lüks restoranlarda tüketilen çoğu balon balığının Türkiye’de tüketilmemesi, av araçlarına rastgele yakalanan bu balıkların ıskarta edilmesi ile sonuçlandığını dile getiren Doç.Dr. Aydın, balığın popülasyonu ve üreme hızının tespiti için ciddi araştırmaların yapılması gerektiğini savundu. Balon balıkları ile ilgili özellikle kıyı şeridinde yaşayan halkın bilinçlendirilmesinin, ağır nörotoksinler içeren bu türlerin zararlarından korunmak için faydalı olacağını vurgulayan Doç.Dr. Aydın, şöyle dedi:
    “Ticari ve rekreasyonel balıkçılık faaliyetleri sırasında balon balıkları tutulabiliyor, bu durumlarda balığın kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Balon balığı bünyesinde tetrodoksin adlı zehri barındırıyor, bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da balığın tüketilmesini yasakladı. Ege Denizi’ndeki tehlikenin boyutlarını görmemiz için çok daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerekiyor. Balığın popülasyonu ve üreme hızının tespiti de yine ciddi araştırmalar gerektiriyor. Ancak şunu söyleyebiliriz ki bu zehirli balık, körfezde daha sık görülmeye başlanacak. Ayrıca, körfezdeki türlerin stokları üzerine olumsuz etkileri olabilme olasılığı mevcuttur. Profesyonel balıkçılar bu balığın tehlikelerini biliyor. Ancak körfezin kıyısında avlanan ya da amatör olarak tekne balıkçılığı yapanların balon balıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Balığı ellediğinizde elinize dikenlerinin batıp sizi zehirlemesi de söz konusu. Balon balığının oltaya gelmesi durumunda, mümkünse balığın ölmesini bekleyip direk elle temas etmeden iğneden çıkartmakta fayda var.” DHA
    --spoiler--
    4 ...
  12. 31.
  13. Bir fugu (balon balığ) şefi olmak 7-10 sene yoğun bir eğitimden geçmeyi gerektiriyor..
    0 ...
  14. 32.
  15. Ehil ellerde ayıklanıp pişirilmediği takdirde, ölümcül toksik etki yapan, tehdit anında, kurbağa gibi şişen, antin kuntin bir balıktır.
    Uzak doğu kültürüne ait bir balık olsa da, avrupa' da da özel balık restaurantlarında bulabileceğinizdir.
    Şeflerinin, çok ciddi eğitim aldıkları bilinen gerçektir.
    Tad olarak pek de numarası olmadığı söylenir.
    Balon balığı da yemeyi verin. Hamsinin, mezgitin, lüferin suyu mu çıktı?!?!
    3 ...
  16. 33.
  17. Akdeniz e yani bizim white sea dediğimiz bölgeye kadar inmiştir.
    2 ...
  18. 34.
  19. Zehirlidir. Yenmesi halinde öldürebilir. Evet.
    2 ...
  20. 36.
  21. 37.
  22. Bu şey değil mi ya hani heh tamam Türk kızı.
    3 ...
  23. 38.
  24. 39.
  25. Akdenizde bolca gördüğüm bir balık türüdür. Zehirli olduğu, yenmemesi gerektiğini kabul ediyorum ama neden yakalandıktan sonra katleder gibi bu hayvanı öldürüyorlar ya da ölmesi için bir kenara koyuyorlar anlam veremedim hiç. Yaratıldıysa yaşamaya hakkının olduğu görüşündeyim.
    1 ...
  26. 40.
  27. Daha iki gün önce sanırım mersinde bir kızın parmağını koparmış. Zehirli ve tehlikeli bir tür. Görüldüğü yerde katli hayırlıdır bence.
    0 ...
  28. 41.
  29. Karadan Suriyeli istilası yetmedi denizden de bu pezevenkler geliyor.
    4 ...
  30. 42.
  31. Eti çok lezzetli olsa da, mutlaka bu balığı ve anatomisini iyi bilen ehil ahçılar tarafından pişirilmesi gereken balık türüdür.
    Öyle, uskumru, hamsi, levrek alıp, pişirmeye benzemez.
    Çok dikkatle ayıklanıp, zehirli bölgeleri atıldıktan sonra tüketilmelidir.

    Uzak doğuda, bilinçsizce yenen bu balık yüzünden sayısız zehirlenme ve birçok ölüm vakası mevcuttur.
    2 ...
  32. 43.
  33. Çok tehlikeli bir tür zehirli balıktır. Zehirli olmasının yanı sıra güçlü ısırığı olan bir canavar. Türkiye'de sayıları artmıştır. Yakın bir zaman önce küçük bir kızın denizde parmağını kopartmıştır.

    https://www.ntv.com.tr/vi...ti,36G3UNCT0068lwdzedj-8w
    6 ...
  34. 44.
  35. Yakında ihracatına başlayacağımız balık türü. Tropik suları seven bu türü iskandinav ülkeleri yetiştiremiyor. Bizden talep etmiş kanada. Derisinden ilaç üreteceklermiş. Tanesini de 10 liradan alacaklarmış. Şu an 5000 tonun üzerinde talep oluşmuş bile. Tez vakit çiftliklerde üretilip satılmalı. Güzel de gelir kapısı olur.

    https://www.trthaber.com/...-hazirlaniyor-441810.html
    2 ...
  36. 45.
  37. yasaktan sonra akdeniz'e açılan balıkçıların kabusu olan, tenekeyi bile parçalayan, zehirli balık.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2030405/+
    3 ...
  38. 46.
  39. 2 ...
  40. 47.
  41. 4 ...
  42. 48.
  43. asıl habitatı kızıl deniz olan ama deniz sıcaklıklarındaki değişimler nedeni ile süveyş kanalını kullanarak akdeniz'de de çoğalmaya başlayan bir balık.

    diğer balıkların soyunu kurutur, denizlerde yüzmeyi tehlikeli hale getirir. bu nedenle balıkçılar bunu canlı bırakmıyorlar. öyle ki, kıyıya filan da bırakmıyorlar çünkü kediler yiyor ve zehirleri kedileri de öldürüyor.

    balığın da suçu yok ki aq. dünyanın anasını s.ken biz, iklimleri bozan biz, hayvanın yaşama alanını yok eden biz... ne yapsın aq?
    3 ...
  44. 50.
© 2025 uludağ sözlük