Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, italya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.
Arkadaşımın anlattıklarını içten içe "vay be ben de gitmeliyim" diyerek dinlediğim bölge. Aslında tek başına gidecekmiş ancak yakın arkadaşı da gelmek istemiş böylelikle 2 arkadaş çıkmışlar yola büyük cesaretle. Otostop ve hostelde kalmak da bu cesaretin büyük örneklerinden. 10 günlük bu seyahatleri uçak biletleri ve ulaşım masraflarıyla her şey dahil kişi başına yaklaşık 1500 liraya mal olmuş. Harcamalarına dikkat eden daha uyguna da getirebilir anladığım kadarıyla, bazı yerlerde yaşam pahalıyken bazı yerlerde oldukça makulmüş çünkü.
tek başıma cesaret edebilir miyim bilmem ama ilerleyen zamanlarda, mesela seneye çalıştığım zaman para biriktirip gitmeyi çok isterim. Hem O zamana kadar benimle gelmesi için kafalayabileceğim bir yol arkadaşı da bulurum belki.
Balkan milletlerinden Bulgarlar ve arnavutlar çok hırsızlığa meyilli ve gürültücü bir millet, boşnak ve yunanlar bir nebze daha iyi.
Vikipediye göre türkiyede 350.000 civarı bulgar (bulgaristan türkü değil) yaşıyor. Bu insanların türkiyeye kim tarafından ne amaçla doldurulduğunu biri açıklayabilir mi?
batıya göre çok doğu, doğuya göre çok batı olan, iki arada bir derede kalmış, zıtlıkların artık olağan olduğu, son 100 yıllık tarihinden gözyaşı ve kanı çıkarırsanız geriye pek birşey kalmayan bir dünya coğrafyası.
tanrının her türlü doğal güzelliği verdiği, buna karşın insanların bir türlü birbirlerine barışı veremediği topraklardır.
balkanlar çok eskilerden beri bir geçiş bölgesi olması nedeniyle etnik çeşitliğinin tavan yapmasına şaşırmayacağımız bir yerdir. illaki saymak gerekirse türkler, arnavutlar, boşnaklar, sırplar, hırvatlar, rumlar, makedonlar, bulgarlar, çingeneler, şoplar, pomaklar * bu toprakları ana vatan bilmiştir. bugün bu coğrafyada yaşanan istikrarsızlığında başlıca nedeni bu anavatan sevgisi* ve son 100yılda insanların beynine kazınan milliyetçilik akımlarıdır.
düzenli olarak bölgede her 10 yılda bir hırvatlar sırpları, Sırplar Boşnakları sonra da birleşmiş milletlerin hepsini katletmesiyle uluslar arası literatüre periyodik savaş kavramını kazandırmıştır.* büyük devletlerin küçük hesapları için, küçük devlerin büyük kayıpları da buradan gelmektedir. biri amerika, diğeri rusyada ki iki fil oynaşırken olan ikisinin altında ezilen çimenlere olmaktadır.
bölge dünya tarihinde pek çok ilke de sahne olmuştur, srebrenitza'da 8000'den fazla insan sadece Boşnak ve Müslüman oldukları için katledilmiştir, bu olay tarihine* "yapanı belli olmayan ilk soy kırım"** olarak geçmiştir.
Her sene 1,5 milyon ermeninin 1915 olaylarında sürülmesiyle ilgili çoşan Avrupa'nın sadece balkan savaşı sonrası bulgaristandan yola çıkan 2,2 milyon türkün anadoluya ulaştığında 1,5 milyona inmiş olmasını "başarılı bir nüfus planlaması" olarak değerlendirmesi, sadece bu topraklara özgüdür?*
1990'ların başında arnavutluğun başkenti tiran'da ki otomobillerin sayısı iki elin parmaklarını geçmezken, bugün "bir arnavut aç kalır ama arabasız kalamaz" sözü bölgede ki zıtlıklar harmonisine küçük bir örnektir. ülkemize bol bol soğuk hava ve sıcak neşeli insanların geldiği bir bölgedir aynı zamanda.
hayatta bir kere en azından birkaç ülkesi gezilmesi gereken, bol yeşilli ve dilerim az göşyaşlı memleketimdir.
öncü atalarımızın bir zamanlar gidip yerleştiği sonradan torunlarının büyükçe kısmının-geldiği yeri unutmayanların- geriye anadolu'ya döndüğü topraklar... orada halen kalan 2. dünya savaşına katılmış ve bugünkü makedonya'da yaşayan bir dedeyle bir gece uzun bir sohbetten öğrendiğime göre tahminimizden çok daha köklü ve kendine özgü bir kültürü olan topraklardır aynı zamanda...