Osmalıcnın çöküş yıllarında yapılan ve bu dönemlerdeki savaşlar gibi savunma özelliğinin zayıf olduğu savaş. Selanik'i Yunanistan a kaybettiğimiz savaştır.
giuseppe garibaldi denen ingiliz uşağı masonların altından çıkmıştır. işte bu anarşiğin border watch gazetesinde 22 aralık 1875 tarihinde yayınlanan osmanlı'ya karşı balkan halklarına yazdığı ayaklanma mektubu:
“caprera, 6 ekim.
hersekli ve mazlum doğu avrupalı kardeşlerime.
türkler bursa'ya sürülmelidir. bir kurt gibi gelip bosphorus'u (istanbul boğazı)'nı geçtiler, yıktılar, katlettiler ve tecavüz ettiler. bize tarihte pelasgi şehrini armağan eden halkları yok ettiler. belki de o halklar avrupa'daki ilk medeni toplumlardır. osmanlılar, artık mahvettikleri bu coğrafyada var olmamalı. bursa'da ve bursa'nın da ötesindeki ıssızlığın ve azabın içinde tüm görgüsüzlükleri, yağmacılıkları ve zulümleriyle yeteri kadar anadoluluyu bulacaktır.
o zaman artık ayaklanmalısınız karadağ'ın, hersek'in, bosna'nın, sırbistan'ın, tarabya'nın, makedonya'nın, yunanistan'ın, epir'in, arnavutluk'un, bulgaristan'ın, romanya'nın kahraman evlatları! hepiniz şanlı bir tarihe sahipsiniz. leonidas, achilles, büyük iskender, scanderbeg ve spartaküs sizin toplumlarınızda doğmuşlardır. ve bugün sizler içinizde halen spartaküsler ve leonidaslar bulabilirsiniz. diplomasiye güvenmeyin. bu kalpsiz yaşlı kadın sizleri aldatıyor. ama tüm dünyanın erkeklerinin kalbi sizlerle. bugüne kadar türkleri destekleyen ingiltere artık tüm fedakârlığı ve içtenliğiyle sizleri destekleyecek ve özgür insanlardan kuracağınız birliği, hilal'in imparatorluğuna tercih edecektir. o zaman türkler bursa'ya sürülsünler!
ancak o zaman bağımsız ve özgür olabilirsiniz. osmanlılar, istanbul boğazı'nın bu yakasında (doğu avrupa topraklarında, balkanlarda) var olduğu sürece her zaman savaş sebebi olmaya devam edecektir ve sizler insan olmanın kutsallığına asla sahip olamayacaksınız.“
Ruslar olmasa o götüboklu Bulgarların, Sırpların bi bok yapamayacağı savaştır. akabininde bir çoğu türk katliamı gerçekleşmiş, Balkanlarda bir ara sayılı nüfusu olan Türklerin sayıca azalmasını sağlamıştır.
nedenleri ve sonuçları itibariyle değerlendirmek gerekir bu 2 savaşı.
nedenleri;
1- fransız ihtilali ile birlikte tüm dünyaya yayılan 'milliyetçilik' akımının, osmanlıyı avrupadan atmak isteyen dış güçler tarafından balkan milletlerine şiringa edilmesi.
2- bilhassa rusyanın bu işleri körükleyerek tarihsel bağları bulunduğu slav ırkını bağımsızlığa itme çabası ve balkanlar yoluyla akdenize inme girişimleri.
3- osmanlının eski gücünü yitirmesi ve gereken hizmetlerin balkanlara götürememesi.
4- yeni kurulan bulgar, yunan gibi ülkelerin daha fazla toprak talebinde bulunması.
sonuçları;
1- osmanlı bu savaşlarla elbetteki daha yorulmuştur, üst üste gelen savaşlardan halk bıkmış, ordu yılmıştır.
2- balkan savaşlarında yaşananlar başka milletlere de örnek olmuş, sıkıntılar hiç bitmemiştir.
3- ege adalarının kaderi başka ülkelerin eline bırakılmıştır.
4 ve en önemlisi- osmanlının yeni kurulan bulgar, yunan ve sırp ülkelerine karşı başarılı olamaması sonucu ne kadar zayıfladığı meydana çıkmıştır.
613 yıllık devlet-i ali osman'ın dünkü eyaletlerinden yediği esaslı bir şamardır. öyle bir şamardır ki osmanlıcılığın çökmesine neden olmuş ve islamcılığın da çöküşüne yol açacak olan birinci dünya savaşına zemin hazırlamıştır. balkan türklerine çok acılara mal olmuştur.
tarihre iki tane balkan savaşı yapılmıştır.bunlar 1. balkan savaşı ve 2. balkan savaşlarıdır.
1. balkan savaşı(1912);bulgaristan'ın osmanlı devletinden ayrılarak bağısızlığını ilan etmesiyle sırbistan ve rusya'nın diğer balkan ülkelerini osmanlı devleti'ne karşı kışkırtması sonucu 1. balkan savaşı patlak vermiştir.sonuçta, savaşı kaybeden osmanlı devleti büyük kayıplar vermiştir.Arnavutluk bağımsızlığını ilan etmiştir.yunanistan girit adasını bünyesine katmıştır ve diğer osmanlı adaları üzerinde hak iddaa etmeye başlamıştır.sırbistan ve yunanistan makedonya'nın büyük bir kısmını işgal ettiler.osmanlı devleti'nin trakyadaki hakimiyeti sona ermiştir ve edirne kısmen kaybedilmiştir.
2. balkan savaşı(1913);bu savaş ise osmanlı devleti'nden kopan balkan ülkeleri arasında yaşanan toprak anlaşmazlıkları sebebiyle meydana gelmiştir.Bulgaristan'ın fazla toprak almasını kabullenemeyen yunanistan ve sırbistan, yanlarına romanya'yı da alarak bulgaristan'a savaş açmışlardır.sonuç olarak, bulgaristanın belirli bir bölgesi yunanistan,sırbistan ve romanya arasında paylaşılmıştır ve makedonya'ya çok az bir toprak bırakılmıştır.balkan ülkeleri arasında yaşanan bu anlaşmazlıklardan osmanlı devleti'de faydalanarak edirne'nin tamamını tekrardan ülke topraklarına katmıştır.
balkan savaşları osmanlı devletine çok büyük zararlar vermiştir.osmanlı devleti sonuç olarak mekedonya,arnavutluk ve ege adalarını kaybetmiştir.Batı trakya tamamen elden çıkmıştır.balkanlarda hakimiyetini kaybeden osmanlı devleti bu bölgeden gelen tehlikelere zamanında müdahale edemeyerek önemli askeri güç kaybetmiştir.