1. bölüm a şıkkına dahil olduğumuz grup. doğrudur bu zamanda gelenlerde merkez sağa eğilim var. dedemin dedesi o zulmlerden sonra gavur bayrağının altında yaşanmaz diyerekten göç etmiştir. sonraki gelişmelere bakacak olursak haklı çıkmıştırda.
torbeşin tanımı yanlış olmuş. torbeşin tanımını öğrenmek istiyorsanız bir arnavut'a sorarsanız arnavut'un çingenesi olduğunu söyler mi? genelde söylemezler! arnavutların hangi yıl göçmeni olursa olsun milliyetçi yönleri ağır basar. bu arada arnavutların en yoğun yaşadığı illerden biride bursa.
çok karışıktır. öyleki dikkat ederseniz balkan kökenli insanların yoğun olarak yaşadığı trakya şehirleri, bursa, çanakkale, balıkesir, manisa, izmir, kısmen eskişehir ve muğla'da hep farklı siyasi eğilimlere oy verilmiştir geçmişte. ama çevremden edindiğim izlenime gelecek olursak balkan göçmenleri sırasıyla; halk partisini daha sonra da zamanın merkez sağ partisini (eskiden dyp-anaptı şimdi akp) ve milliyetçi hareketi desteklemektedirler. benim öngörüm her 10 balkan kökenliden 4'ü 5'inin oyu chp'ye, 2-3'ünün akp'ye, 2-3'ünün de mhp'ye gittiği şeklinde.
hepsinin türkiye türk ünden daha milliyetçi olduğunu gösteren anketimsi.
yorum: osmanlı da bunların milliyetçilik sevdası yüzünden dağıldı, sonumuz hayır olsun swh
Bizim ailenin bayanlarında ağırlık olarak sol görüş hakim, erkekleri ise değişiklik gösteriyor(mhp-chp,dsp). Siyasi görüş değişiklik gösterse de "ne olursa olsun devlete bir şey olmasın" zihniyeti hakim.
1989 yılı ve sonrası bulgaristan muhacirleri kominizm zamanını özleyen muhacirlerdir. sovyetlerin yıkılmasından sonra bulgaristanın emir alıcak bir sosyalist başı olmadığı için ırkçı başkanlarının sözü dinlenmiş, isimler bulgar isimlerine çevrilmiş, bulgarca dışındaki dillerin konuşulması yasaklanmıştır. bunun yanında bu yasaklara uymayanlar ölüm kamplarına tutsak edilmiş, yasağı çiğnedikleri yerde vurulmuş vs... Böyle bir ailenin ferdi ve her sene bulgaristana akrabalarına giden biri olarak milliyetçi eğilimim olmamakla beraber bizim ailemiz gibi olan diğer ailelerde de milliyetçi eğilime rastlamadım. son zamanlarda oy verme konusunda güvenecekleri bir parti bulamamış olmaktan dolayı iktidarın aşırı güçlü olmaması için milliyetçi hareket parti ve cumhuriyetçi halk partisi gibi partilere oy vermişlerdir. sosyalist bir toplumda yetiştikleri için dine bağlılıkları fazla olmamakla beraber dindar olanları gerçekten kitabını okuyup dinini seçmiş olanlardır. hiç bir şekilde müslüman bir aileden geldikleri için müslüman olma gibi bir kaide yoktur. 1989 yılı (ve sonrası)bulgaristan göçmenleri gerçek manada inandıklarını arkasında durdukları şeyi sonuna kadar desteklemektedirler.
baba tarafım 93 harbi sonrası bulgaristan'dan göçen kişi olarak bizim aile tamamen sağcıdır. demokrat parti, adalet partisi, anavatan partisi arasında dolaşıp durmuşlar. şimdi akp ve mhp arası bölünmüş durumda. fakat balkan göçmenleri daha çok chp seçmeni olurlar. biz niye böyleyiz hiç bilmiyorum*.