balgam

    18.
  1. Öksürerek ağız yoluyla çıkarılan akciğer kaynaklı salgılara balgam ismi verilir. Tükürük, geniz akıntısı, boğazdan çıkarılan salgılar ve geğirme ile yemek borusundan gelen sıvı balgam olarak değerlendirilmemelidir.

    Akciğerlerin çeşitli hastalıklarında balgamın rengi tanıda önemli ipuçları sağlayabilir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, balgam rengine hastalığını teşhis etmenin yollarını gösterdi.

    YEŞiL BALGAM

    Solunum sistemini bakterilerle oluşan iltihaplanmalarında balgam yeşil renkte olabilir. Yeşil rengin nedeni bakterilerde bulunan verdoperoksidaz pigmentidir. Kronik bronşit, zatürree, akciğer apsesi, bronşektazi gibi hastalıklarda rastlanır.

    Astımlıların balgamı da yeşilimsi bir renk alabilir. Bunun nedeni enfeksiyon değil, balgamda bol miktarda eozinofil ismi verilen hücrelerin bulunmasıdır. Bu nedenle, balgamları yeşil olan astımlılara hemen antibiyotik vermek doğru değildir.

    SARI BALGAM

    Solunum yollarının bakterilerle oluşan iltihaplarında balgam sarı renkte olabilir. Kronik bronşit, zatürree, tüberküloz gibi hastalıklarda görülür.

    KAHVERENGi BALGAM

    Mantarların neden olduğu iltihaplarda veya karaciğerdeki amip apsesinin akciğere açıldığı durumlarda görülebilir. Balgamdaki kanın zamanla değişmesinden de kahverengi balgam meydana gelebilir.

    KIRMIZI BALGAM

    Balgama taze kan karışmışsa parlak kırmızı, eski bir kanama varsa koyu kırmızı-kahverengi bir renk saptanır. Tüberküloz, akciğer kanseri, akciğer ambolisi, bronşektazi kanamaya neden olabilen hastalıkların başında gelir.

    GRi BALGAM

    Hava kirliliğine maruz kalan kişilerin veya sigara içenlerin balgamı gri renkte olabilir.

    SiYAH BALGAM

    Kömür madeni işçileri gibi, uzun süre ve yoğun olarak kömürle uğraşanların balgamı siyah olabilir. Siyah rengin nedeni balgamdaki karbon tanecikleridir.

    YEŞiLiMSi-SARI BALGAM

    Bu renkteki balgam safra yollarının akciğerlere fistülize olduğu durumları düşündürmelidir. Buna safra ile karışık balgam anlamında bilifitizis ismi de verilir.

    PEMBE BALGAM

    Bol miktarda, pembe renkte, köpüklü balgam sol kalp yetersizliğine bağlı akciğer ödeminin tipik bir bulgusudur. Hastada nefes darlığı, kuru öksürük ve sık soluma gibi belirtiler de bulunur.

    PASLI BALGAM

    Sarı renkte iltihaplı balgam içinde kanın homojen olarak dağılması balgama pas rengi verir. Bu pnömokok adı
    verilen mikropların neden olduğu zatürreenin tipk bir bulgusudur.

    ViŞNE ÇÜRÜĞÜ RENKLi BALGAM

    Klebsiella isimli bakterilerin neden olduğu zatürreede vişne çürüğü renginde, şeffaf ve kıvamlı bir balgam vardır. Bu mikrop, özellikle alkoliklerde, yaşlılarda ve hastanede yatan hastalarda çok ağır ve ölüm riski yüksek olan zatürreeye yol açar.

    ŞEFFAF BALGAM

    Şeffaf balgam astımın tipik özelliğidir. Hasta bu yapışkan balgamı çıkarmakta çok zorlanır ve küçük miktarda da olsa balgam çıkarmak hastayı rahatlatır. Bunlar bazen inci tanesi veya iplikçik şeklinde de olabilir.

    Atipik zatürreeli hastalarda da şeffaf balgama rastlabilir.

    SU GiBi BALGAM

    Akciğer ödemi ve bronkoalveoler karsinomu olan hastalarda, enfeksiyonla ilgisi olmayan, su niteliğinde bazen
    köpüklü de olabilen balgam vardır.
    5 ...
  2. 1.
  3. tükürüğün katmerlisi.. yeşil bir iğrençlik abidesi..
    4 ...
  4. 49.
  5. Balgamın çokluğu çok su içmektendir. Çok su içmek ise çok yemek yemektendir.
    4 ...
  6. 6.
  7. boğazından rahatsız insanların öksürdüklerinde aslan gibi kükremelerini sağlayan kontrol edilemediği zaman etrafa saçılan çoğunlukla yeşil şey.
    5 ...
  8. 11.
  9. mükopürülan balgam - bakteriyel pnömoni ve bronşiti,
    az veya sulu balgam - atipik pnömonileri,
    pas renginde balgam - pnömokok pnömonisini,
    koyu kırmızı mukoid balgam(kuş üzümü jeli) - klebsiella pnömonisini,
    kötü kokulu balgam - anaerobik enfeksiyonu
    düşündürür.
    (bkz: bilgi icerikli bu entryi alkıslıyorum)
    3 ...
  10. 57.
  11. --spoiler--
    tarçın bal karışımı çok iyi geliyor.
    --spoiler--

    yok arkadaşım zencefil eksik bu tarif tutmaz.
    2 ...
  12. 15.
  13. 7.
  14. sümük denen nesnenin solunum yolları tıkandığında boğazda oluşup ağızdan dışanı çıkanı. bu ortaya çıkmaya başladığında bunun shaibi, utancından sokağa çıkamaz olur. elinde peçete yattığı yerde hazırolda bekler ne zaman dışarı çıkacak diye. her öksürükte bu nesnenin de vücuttan dışarı çıkması olasıdır. ancak öte yandan tıkanmış ve yanmakta olan boğazın düzelmesi de ancak bu iğrenç nesnenin dışarı çıkmasına bağlıdır. bir de konudan bağımsız olarak taşıdığı isim itibariyle şalgamla arasında muazzam bir çağrışım ilişkisine sahiptir ki bu güzelim şalgamın onu tatmayanların şalgam hakkında kötü intibaya sahip olmasına neden olmaktadır.
    3 ...
  15. 21.
  16. adanalı bir rock grubu..

    davulcusu felsefe hocasını dövdügü için okuldan atılmıştı..*
    2 ...
  17. 2.
  18. boğazı yakıp yıkarak çıkan, koyu boğaz takıntısı, çirkin görünümlü salgı.*
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük