Balat Ayvansaray'da 1886'dan beri hizmet veren Musevi hastanesidir.
19. yy'da Yahudilerin yoğun olarak yaşadıkları Balat ve Hasköy'de yoksul hastaları tedavi edip, bakımlarına yardımcı olma fikri 1884'te Dr. Rafael Dalmedico tarafından ortaya atılmış ve birkaç gencin de katılmasıyla yoksul hastalara evlerinde tıbbi yardımda bulunularak uygulamaya geçilmiştir. Dönemin kötü ekonomik şartlarının da etkisiyle yardıma muhtaç hastaların çokluğu Balat'ta bir Yahudi hastanesinin gerekliliğini doğurmuştur.
1885'te Balat Çeşmekaya'da, çalışan işçileri ve yoksulları ücretsiz olarak tedavi eden ve Or-Ahayim (yaşamın ışığı) olarak adlandırılan bir dispanser kuruldu. Bir süre sonra yanındaki evin kiralanmasıyla 8 yataklı bir binada hastaların tedavi altına alınmaları sağlanmıştır.
ii. Abdülhamid'in "Yahudi milletinin hastalarını tedavi edebilmesi için" Balat semtinde bir hastane inşasına izin veren fermanı imzalamasıyla 10 Mayıs 1886 Pazar günü temel atma töreni gerçekleşti.
1898 yılında, idealist doktorların ve hayırseverlerin katkılarıyla, Sultan II. Abdülhamid’in fermanıyla küçük bir sağlık ocağı olarak kurulmuş.
şimdi beyinsizin birisi alacak eline herhangi bir nesneyi basacak şifahaneyi, önüne geçene yumruk atıp kendini insan yerine koyacak; savunma sırasında kravat takıp "israil bayrağını gördüm sinirlendim ne yaptığımı hatırlamıyorum, zaten yumruk değil tokat attım" diyerek yine aramızda salyalarını saçarak dolaşacak.