Ava gitmeye karar verdiğiniz zaman ilk önce o bölgeye giden kişilerden bilgi alın.Bu bilgiler;Toprak yapısı, coğrafi yapı, balık türü, yem türü, gereken malzemeler, kaç gün kalınacağı, meteorolojiden hava durumu ve ayın durumu gibi bilgilerdir. Bunların bir angarya olmadığını, sizin için gerekli olduğunu hiç unutmayın.
Şimdi hazırlığımıza başlayalım.
1- Kaç gün kalınacak?
Buna göre yiyecek, içecek, giyecek ve tıbbi malzemelerinizi hazırlayın. Yağ, tuz, şeker, kahve, limon, biraz salça, kuru soğan yanınızda daima bulunsun. Ekmeğin kolay bayatlamayan türü, hazır çorba (soğuk gecelerin en iyi dostunun çay, kahve ve çorba olduğu unutulmamalıdır) yemek pişirmek için tüplü ocak unutulmamalıdır. Hiçbir zaman gıda rejiminizi değiştirmeyin (denemedi-ğiniz yiyecek almayın) mide ve bağırsaklarınız bozulabilir. Tencere, tava, kaşık, çatal, su bardağı, çaydanlık ve çay bardağınızı unutmayın. (plastik ve bir kullanımlık tabak, bardak,çatal, kaşık tercih edin. Bulaşık yıkamaktan kurtulun). içme suyunuzu yanınızda götürün. Kullanma suyunu av bölgesindeki çeşmelerden de alabilirsiniz. Alkol alacaksanız bunu aşırıya kaçırmayın. Unutmayın su kenarında avlanacaksınız.
2- Toprak yapısı nedir?
Yağmurlu bir havayla karşılaşılması durumunda tedbirli olunması sizin yararınızadır. Özellikle arabanızı çamur olabilecek yerlerden uzak tutun.
3- Coğrafi yapı nedir?
Kayalık bir zeminde terlikle dolaşılamayacağı gibi, çamurlu ve balçık bir zeminde de keten ayakkabı ile dolaşılmaz. Ayrıca muhakkak yedek ayakkabı bulundurulmalıdır.
4- Balık türü nedir?
Takım çantası ona göre hazırlanmalıdır. iğneler, misina, kurşunlar, kıstırmalar, şamandıralar, fosforlar, hazır yemler, hazırlanacak yem malzemeleri, tığ, küçük bir pense, iyi bir çakı, makas, balığın ağzından iğneyi çıkartmak için aparat, livar, kamışlar ve kepçe.
5- Hangi yem türü kullanılıyor?
Mısır, hamur, kaşık, mepps veya diğer malzemeler.
6- Gerekli diğer malzemeler nelerdir?
Bu malzemeler çok önemlidir, neden mi? Bir anımı anlatırsam önemi daha iyi anlaşılacaktır sanırım. Arkadaşlarımla birlikte birkaç günlüğüne Karabük'e balığa gideceğiz. Aylardan ağustos, Ankara kaynıyor. Ben gideceğimiz yeri tarif ettim ve ekledim kazak, battaniye ve birer kaban alın, biraz soğuk oluyor dedim. Yiyecekleri alma işi benimdi, diğerleri de gereken malzemeleri alacaktı. Arabalar bölüşüldü ve yola çıkıldı. Avlağımıza vardık, ortalık kaynıyor. önce çadırı kurduk ve etraftan çalı çırpı topladık. Yiyecekleri hazırlayacak arkadaş salata yapmaya başladı limon ve sirke yok. Tuzda yok. Hadi onu takım çantasından idare ederiz de limonsuz, sirkesiz salata yenir mi? 4 gün kalacağız 1 kilo domates mangalda ve salatada ne kadar yeter. Biberde unutulmuş. Bol miktarda rakı ve bira mevcut ya 20 km. ilerideki yerleşim biriminden sonra alırız deyip elimizdekilerle idare etme kararı alındı. Saat gece yarısı olmuş oltalardan tık yok. Hava hafiften serinliyor, ben hemen kazağımı giydim, durumu kurtardım şimdilik. Arkadaşlar oltaları bırakmış ateşin başına geçmişler. Ziller şangırdıyor ama giden kim. Kazaklarınızı giyip oltalarınıza baksanıza dediğimde ses yok. inceden birer eşofman almışlar yeter diye. O gece bir o oltaya bir buna çok yoruldum. Çalı çırpıda bitince arabaya girip ısındılar ve daha sonrada uyudular. Ertesi gün şehre inip birer kazak, battaniye ve diğer malzemeleri alıp geldiler de durumu kurtardılar. Ayrıca arabanız ne olursa olsun, her av yerine araba ile girilemeyebilir. Arabanızı bırakıp yürümeniz gerekebilir. Bu nedenle bir sırt çantası temin etmeniz iyi olacaktır. Giyecekler, çadır, uyku tulumu, yiyeceklerinizin bir bölümünü bu çantaya koysanız bile takım çantanız, oltalarınız, kullanma ve içme suyunuz ve diğer malzemeler için arabanıza gidip gelmeniz gerekecektir. Alınacak malzemelerin listesi ve nerede bulunduklarını yazmanız size zaman kazandıracak ve eksiksiz olmanızı sağlayacaktır.
Dikkat edilmesi gereken hususlara gelince:
1- Yola çıkmadan önce gittiğiniz yerin bilgilerini evinizdekilere de verin. Haberleşme olanağı varsa bunu da bildirin. Yanınıza kimlik belgeniz, av ruhsatınız ve fazla olmamak kaydı ile bir miktar para alın. Eğer yanınızdaki arkadaşlarınızın bilmesini gerektiren bir hastalığınız varsa bunu anlatın ve onlarında anlatmasını sağlayın.
2- Avda eğer gecede kalınacaksa, avlanacağınız bölgeye geldiğinizde önce çadırınızı oltalarınızı atacağınız bölgeye en yakın bir yere kurun. Kamp kurallarına göre bir ocak hazırlayın, gece yakmak için kuru ağaç, tal parçaları toplayın, istifleyin. Böcek ve karıncalardan korumak için çadırınızın bir bölümüne giyeceklerinizi, bir bölümüne de yiyeceklerinizi yerleştirin. Hava karardığı zaman bulmanız kolay olacaktır. Yerde bulunan giyecek ve örtüleri silkelemeden vücudunuza dayamayın. Üzerinde size zarar verecek böcek ve dikenler olabilir.
3- Güneşten korunun. Bunun için kamp yerinde bir tente veya geniş bir şemsiye yeterlidir. Ayrıca yanınıza güneşten koruyucu krem, şapka alın. Güneş çarpmasından kaçının. Sudan yansıyan güneş ışınlarının daha fazla yakıcı olduğunu unutmayın.
4- Genel olarak birden fazla olta atılacağı için arkadaşlarınızla aranızda daima belli bir mesafe olacaktır. Buna göre tedbir almanız gerekir.
5- Kontrol edebileceğinizden fazla olta atmayın. Kıyının 20 metresini size ait bölüm olarak düşünün.
6- Yeni ava gelen arkadaşlarınıza mümkün olan en iyi bölgeyi verin. Bu onları çok sevindirecektir.
7- Sizden bilgi vermeniz istenirse onları aydınlatın. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız sizde öyle davranın.
8- Av sahasında sessiz olun, mümkün olduğunca alçak tonda konuşun, yürürken bile sessiz olmaya gayret edin, suya taş vs. atmayın. Yüksek volümde radyo, teyp dinlemeyin. Böyle hareket edenler varsa medeni bir şekilde sakıncalarını da anlatarak ikaz edin, sizden önce ikaz edenler varsa onları destekleyin.
9- Tutulan balıkları tutamayan arkadaşlarınızla paylaşın ama en büyük balığın daima tutanın hakkı olduğunu unutmayın.
10- Balıklar sizin düşmanınız değildir. Onları katleder gibi hareket etmeyin.
11- iğneyi çıkarırken balığa zarar vermemeye özen gösterin.
12- Yakalanan balıkların boylarını göz önüne alarak, küçük olanlarını örselemeden, taş gibi atmadan, elinizle sıkmadan bir süre suda tutup canlılığına kavuştuktan sonra yavaşça bırakın. Gelişip yeni nesiller yetiştirmek onunda hakkı.
13- Hiçbir şekilde dinamit, ağ, sönmemiş kireç, karpit, balı otu gibi araçlar kullanarak balık tutmaya çalışmayın. Unutmayın, ele geçirdiğinizden çok daha fazlasının ölümüne sebep olursunuz ve bir süre sonra o av yerine geldiğinizde balık bulamayabilirsiniz.
14- Çevrenizi koruyun, kirletmeyin, daima bir çöp naylonu kullanın giderken bu torbayı da çöp variline atın.
15- Ava giderken size lazım olan malzemeleri üşenmeden alın. Bunları gruplandırın. Yiyecekler, içecekler, giyim eşyaları, balık malzemeleriniz, barınma malzemeleriniz gibi.