karabağ sorunundan bu yana devamlı kültürel kimlik sorunları yaşayan başkent, 90'ların başında karabağ'dan bakü'ye göçmen olarak gelenlerin bakü'nün sovyetler'den kalma güzelim kimliğinin içine ettiğini görmemezden gelmek mantıksızlıktır, akılsızlıktır...
sınırları dahilinde yasayan tüm azerilerin su gibi rusca konustugu, hazar denizi kıyısında, gayet makul bi fiyata konaklanabilinecek ve alısveris yapabilinecek, dil sıkıntısı cekmeyeceginiz, mutlaka gidilip görülmesi gereken sehir.
istanbul, Türkiye
Konya, Türkiye
izmir, Türkiye
Basra, Irak
Bordeaux, Fransa
Dakar, Senegal
Houston, Teksas, ABD
Napoli, italya
Saraybosna, Bosna-hersek
Mainz, Almanya
Honolulu,Hawaii, ABD
Hazarın sardığı Abşeron yarımasının güneyinde yer alııyor. Deniz sahilindeki istirahet yerinin ismi Bulvar. Baku tıpkı Neapolu hatırlatıyor. Ama benim için neapoldan daha da güzel. bakünün en değerli yeri azadlık meydanıdır. sovyetlerden kurtulmak için, bağımsızlık için bu meydan milyonları koynuna aldı. ne yazık ki. burası ilham aliyev hakimiyyetinin en çok korkduğu yerdir. bu nedenden şimdi azadlık meydanında 15 adamın ayaküstü sohbetine bile polis müdahile ediyor.
Bakü, Hazar Denizi'nin batı kıyısında konumlanmış olup Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkentidir. Nüfusu 2003 verilerine göre 2.000.000'dur. Ancak Dağlık Karabağ'dan ve Ermenistan'dan kaçan mültecilerle birlikte 3.000.000'a yükselmiştir. Halkın büyük çoğunluğu Azeridir.
2006 yılında faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (BTC) çıkış noktasıdır
iklim: Bakü, kışları soğuk yağmurlu ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kuru bir karasal iklime sahiptir.
Tarih: Bakü'nün tarihi eski devirlere uzanır. Abşeron arazisinde bulunmuş arkeolojik buluntular buranın eski yaşama yeri olduğunu ispatlar. Artyom, Zığ gölü etrafı, Şüvelan, Merdakan, Binegedi, Emircan ve benzeri yerlerde milattan önce 3-1 nci bin yıllara ait arkeolojik malzemeler bulunmuştur.
Bakü şehrinin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırıcılar Baküyü Kaytara (Kankara), Albana, Baruka v.b. ile özdeşleştirirler. Baküde bulunmuş 5-7. yüzyıllara ait Sasani hazinesi o devirde buranın yaşama yeri olduğunu gösterir. 5-6. yüzyıllarda Bakü, Bağavan ve Ateş-i Bakvan diye adlandırılır. Arap kaynaklarında (10. yüzyıl) "Bakuye", "Bakuh", "Baku", Rus kaynaklarında (15.yy.) "Baka", Safeviler devri Farsça kaynaklarda "Badkube" olarak geçiyor.
Bakü şehri Orta Doğunun büyük şehirlerinden biridir. Ekonomisinde petrol ve tuz esas yer tutardı. Arap seyyahı Ebu Dülefin'in (10. asır) bildirdiğine göre, Baküdeki iki petrol kaynağından yılda takriben 720 bin dirhem gelir elde ediliyordu. Feodal ilişkilerinin, ticaret ve sanatkârlığın gelişimi şehrin ilerlemesine imkan veriyordu. Uluslararası ticaret yolları sınırında olan Bakü Doğu ve Batı ülkeleri arasındaki ticarette başlıca öneme sahipti. Baküye hazar, slav, Bizans, Çin, irak, Suriye, Cenova, Venedik, iran, Hindistan tacirleri geliyordu. Bakü'den iran, irak ve sair ülkelere petrol ihraç ediliyordu.
9. asrın 2'nci yarısında Abbasiler hilafetinin zayıflaması ve merkezi hakimiyetten uzaklaşma meyillerinin kuvvetlenmesi hilafete tabi ülkelerde bağımsız devletlerin kurulmasına sebep oldu. Bu devletlerden biri de Şirvanşahlar devletiydi.