proje olarak ortaya atıldığı tarihten itibaren ekonomik olmaktan çok politik bir anlam taşımıştır. 1990'larda petrol fiyatlarının dibe vurduğu dönemlerde bu projenin rafa kalkması amerika ve ingiltere tarafından engellenmiştir. iş çevreleri en başından beri bu projenin karlı olmadığını hatta önemli bir maddi kayba yol açacağını belirtmişlerdir.
bütçesinin % 50 si ni, ihracatının %90 ını petrol ve doğalgazdan sağlayan azerbaycan için hayati bir hattır. ebul feyz eliçibe'yi darbeyle sürgüne gonderip başa geçen haydar aliyev yüzünden proje uzun süre hayata geçememiştir. ayrıca bir ingiliz firması olan BP nin ortaklıktaki payı % 25 türkiyeden TPAO nun ise sadece % 5 tir, bu olayda hattın topraklarımızdan geçmesine rağmen dünya siyasetinin iç yuzunu bize bir kez daha anlatır. ama herşeye rağmen hayati bir projedir.
15 yıldır uğraşılan bin bir türlü güçlükle karşılaşılan,rusyanın farklı teklif ve alternatiflerle geldiği,ertelenen,nadir görülen bir kuş türü yumurtluyor diye bekletilen geniş etkilerinin olacağını düşündüğüm proje.