türkiyeye yıllık 300 milyon dolar getirmesi beklenen hat, içersinde bp, total, statoil, agip, itochu, socar gibi kuruluşların konsorsiyumu sonucunda 2005 yılında bitirilmiş, 2006 yılının mayıs ayında hizmete girmiştir.içinde bulunduğumuz haftada ise açılış töreni yapılıcaktır.
hazardaki petrolu adanada dünya pazarına sunan dev proje, boğazların yükünü hafifletmekle birlikte türkiyeyin jeopolitik önemini daha da arttırmaktadır.
15 yıldır uğraşılan bin bir türlü güçlükle karşılaşılan,rusyanın farklı teklif ve alternatiflerle geldiği,ertelenen,nadir görülen bir kuş türü yumurtluyor diye bekletilen geniş etkilerinin olacağını düşündüğüm proje.
bütçesinin % 50 si ni, ihracatının %90 ını petrol ve doğalgazdan sağlayan azerbaycan için hayati bir hattır. ebul feyz eliçibe'yi darbeyle sürgüne gonderip başa geçen haydar aliyev yüzünden proje uzun süre hayata geçememiştir. ayrıca bir ingiliz firması olan BP nin ortaklıktaki payı % 25 türkiyeden TPAO nun ise sadece % 5 tir, bu olayda hattın topraklarımızdan geçmesine rağmen dünya siyasetinin iç yuzunu bize bir kez daha anlatır. ama herşeye rağmen hayati bir projedir.
proje olarak ortaya atıldığı tarihten itibaren ekonomik olmaktan çok politik bir anlam taşımıştır. 1990'larda petrol fiyatlarının dibe vurduğu dönemlerde bu projenin rafa kalkması amerika ve ingiltere tarafından engellenmiştir. iş çevreleri en başından beri bu projenin karlı olmadığını hatta önemli bir maddi kayba yol açacağını belirtmişlerdir.
Ermenistanın mallığı yüzünden gürcistan milyar dolarlar kazanıyor.
Zira ermenistanın türklerle olan yanlış ilişkileri yüzünden boru hattı gürcistandan üzerinden türkiye’ye geliyor.
Oysaki ermenistandan gelse daha yakın mesafe. Ama siyasi düşünceleri yok. Eskiye saplanıp kalmışlar o yüzden de kuruyup gidiyorlar dağdan başka bir şey olmayan topraklarda.