bakteri ile virüs arasındaki farklar

entry15 galeri1
    1.
  1. bakteri türkiye gibidir, çok iyiside vardır, çok kötüsüde, kendi başına hayatta kalabilir.
    virüs ise akebe gibidir, bir canlıya yapışmadan yaşayamaz ve o canlıya hiç bir faydası yoktur.
    14 ...
  2. 2.
  3. bakteri, telefon ve elektronik eşyaların yüzeylerinde daha çok etkili olabilir. virüs ise daha çok canlılarda. çeşitleri var tabii. daha bilgisi olanlar ayrıntılı cevap verir.
    5 ...
  4. 3.
  5. Birine aşı mutlaka etki eder diğerine her zaman değil.
    0 ...
  6. 4.
  7. dünyayı bir organizma olarak görürsek insan virüstür. bitkilere de, doğa ile mutualist ilişkisi yüzünden, probiyotik bakteriler yakıştırması yapabiliriz.
    2 ...
  8. 5.
  9. Bakteriler virüslere göre daha kompleks, sert ve ince bir zarla çevrili tek hücreli canlılardır. Yapılan araştırmalarda bazı bakteri türlerinin çok sıcak, çok soğuk veya radyasyonlu ortamlarda dahi hayatta kalabildikleri keşfedilmiştir. Kendi kendilerine çoğalabilirler ve bildiğimiz gibi insan vücudunda da yaşamaktadırlar. Bakterilerin çoğalabilmek ve gelişebilmek için canlı hücrelere ihtiyaçları yoktur. Canlı olmayan maddeleri kullanarak çoğalabilirler. Bakterilerin büyük çoğunluğu yararlıdır. Atıkları parçalarlar, vitamin üretirler. Sütü peynire, yoğurda çevirirler. Vücudumuzda yiyecekleri sindirmemize, hastalık yayan mikropları yok etmeye yardımcı olurlar.
    Virüsler bakterilere göre çok küçüktürler. Öyle ki en büyük virüs bile en küçük bakteriden daha küçüktür. Sadece protein bir kılıf ve DNA ya da RNA taşıyan bir çekirdekten oluşurlar. Virüsler canlı bir hücreye girmeden yaşayamazlar. Bu özellikleriyle de bakterilerden ayrılırlar. Girdikleri hücrelerin çekirdeklerine kendi kodlarını aktararak hücreyi virüs üretmesi için programlarlar. Yeni virüs üretilince o hücreyi yok ederler. Bu nedenle virüslerin tamamı zararlıdır.
    2 ...
  10. 6.
  11. en baslica farklarindan bir tanesi;
    bakteri mikroskobik ölcülere sahiptir ve herhangi basit ve normal bir Mikroskop altinda görünebilir (yaklasik 1 µm).
    virüs ise daha Kücük ölcülere sahiptir. Normal Mikroskop altinda görmek neredeyse imkansizdir. görmek icin Taramalı elektron mikroskobu gibi kompleks mikroskoplara ihtiyac duyulur (yaklasik olarak 20-300 nm büyüklügündedir).

    bakteriler hareket edebilen, kendi kendilerini onarabilen, dolasim sistemine sahip ve üreyebilen canlilardir. ürerken sürekli ikiye bölünürler.

    virüsler ise; hareket edemez, hareket edebilmek icin rüzgar, su, insan gibi diger canlilari kullanir. Kendi kendilerini onaramazlar. Koruyucu tabakalarini kaybettiklerinde savunmasizlasirlar ve etkisiz hale gelirler. Bir dolasim sistemine sahip degildirler. Üreyebilmek icin diger canlilarin hücrelerine girerler ve girdikleri hücrelerin dna´sini degistirirler. bu sekilde bir tane virüsten milyonlarca virüs üretmeye baslarlar.

    Bakteriler canlidir ama virüslerin canli olup olmadigi konusunda tartismalar bulunur. Cünkü canli bir varlik olmasi icin kendisine ait bir dolasim sistemine sahip olmasi gerekir. Ayrica; toplu halde havada Aerosol olarak asili kalirlar. aslinda virüslere "biyolojik parcacik" dersek daha dogru olur.

    bakteriler belirli bir dna´ya sahiptir ama virüsler sadece belirli bir dna yada rna´dan olusurlar ve bu sekilde hücrenin bir parcasiymis gibi davranirlar. ayrica; anitbiyotik kullanarak virüsleri yok edemeyiz. adi üstünde anti (karsi) biyotik (canli) yani; canliya karsi.
    2 ...
  12. 7.
  13. Basit olarak kıyaslama yapmak gerekirse...
    Doğan görünümlü şahin ile kaza yaptınız masraf kaç lira olur?
    Ferrari ile kaza yaptınız, masraf kaç lira olur?

    Bir pandemi de doğan görünümlü şahin= bakteri.
    Ferrari ise virüs olur.
    0 ...
  14. 8.
  15. 9.
  16. farkları değil, farkların kökünü söyleyeyim:

    metabolizma.

    bakteride ( ve diğer canlıların hepsinde ) bir metabolizma ve bunun için gerekli her türlü donanım ve genetik bilgi bulunur.

    virüslerde metabolizma yoktur. zaten bunun için gereken donanım ve genetik bilgi de yoktur. ( olsaydı, adı bakteri olurdu. )

    bütün diğer farklar bu farkın türevleridir.

    öyleyse metabolizma nedir ? : a maddesini b, c, .... maddelerine dönüştürüp açığa çıkan enerjiyi ( bakın burası çokomelli: enerji ) çeşitli olaylarda kullanabilen sistem yada sistemlerin tamamı. canlılık dediğimiz olay da esasen budur.
    1 ...
  17. 10.
  18. Bakteri kanda dolaşır hücrelere girecek kadar akıllı değildir ama bakteriler daha şiddetli belirti verir bazı bakterileri vücut kendi kendine atabilir virüsler genellikle viral ilaç kullanmadan atılamaz vücuttan. En önemli fark çoğalmada bakteriler hücrelere giremez ama virüsler girerler 1 girerlerse çoğalarak hücreyi patlatıp 1000 çikarlar.bazen girecekleri hücreyi kendi seçerler. Yani virüs akillıdir.
    0 ...
  19. 11.
  20. Bakteriler canlıdır. Virüs canlı değildir, ölü de değildir. "Uygun koşullarda canlanabilen" bir varlıktır.

    Bakteri diyelim ki "kuş" olsun. Virüs de bir "yumurta"

    Kuş canlıdır. Yumurta canlı değildir. Ama döllenmişse, uygun sıcaklıkta, uygun sürede bekletilirse civcive dönüşür, yani bir canlı olur.

    Kuş, zehir ile öldürülebilir. işte bu "antibiyotik". Kuşa zehiri verirseniz ölür.

    Ama yumurtanın üstüne istediğiniz kadar zehiri dökün, yumurtaya hiç bir şey olmaz; sadece çevreye zehir saçmış olursunuz. Yani antibiyotikler virüslere etki etmez; sadece size yardım eden, bağışıklık sisteminizi güçlendiren yararlı bakterilerinizi öldürmüş olursunuz.

    Kuşu bir kutuya kapatıp aç-susuz bırakırsanız ölür. Yumurtayı bir kutuya kapatsanız haftalarca bozulmadan durabilir. Yani eğer bağışıklık sisteminiz güçlüyse belli bir süre sonra bakteriler kendiliğinden ölecektir.

    Ama virüsler, her şeyin içinde ya da üzerinde çok uzun Süre bozulmadan yumurta gibi bekleyebilir ve vücudumuza girdiği andan itibaren 4-14 gün içinde canlanır.

    Sabunun virüsü koruyan sert kabuğu eritebilmesi için en az 1 dakika kabukla temas etmesi gerekiyor.
    Süreyi anlamak için elinizi sabunlarken, kendi adınız ile "iyi ki doğdun" şarkısının tamamını söyleyin.
    Süre bu. Sıvı sabunlarda süre uzuyor. En iyisi katı sabun.

    (bkz: https://twitter.com/bilgi...tatus/1592283553076854784)
    1 ...
  21. 12.
  22. Virüs ve bakterinin sabunla imtihanını ibretle okuduğumuz başlık konusu. Sweet heaven iyi ki bu yazıyı sen yazmamışsın, bunu yazan deli.
    1 ...
  23. 13.
  24. 7.sınıfı nasıl yad ederiz adlı çalışma zaar.
    1 ...
  25. 14.
  26. virüsün çeperi olur, bakterinin olmaz. bakterinin çekirdeği olur, virüsün olmaz.
    1 ...
  27. 15.
  28. Bakteri sever virüs s...

    Şaka şaka, kafam gidik yine kalitesiz yazımsamalardayım.

    bakteri dedik de yarın bacillus subtilis alacağım. Bakalım umarım bu sefer kısa sürer antibakteriyel testler.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük