süpermarketler filan hiç bir zaman bakkalların yerini tutamaz bence.bakkala gittin mi enazından adamı tanıyorsundur muhabbet edersin,
ama süpermarket öylemi?
karşına somurtkan bir kasiyer geçer. borcunuz bu kadardır der ve sende parayı verirsin hiç bir aksiyon yoktur.
güzel insanlar tarafından yönetilen dükkan. (yönetilen? hey maşallah) insan kendisine bir bakkalı idol alır mı? ben alıyorum arkadaş. selami abi, bir gün gelecek sen de okuyacaksın bunları, teknoloji düşmanlığı bir yere kadar.
kesinlikle yonetmeyi beceremedigim dukkan turu. zamaninda dedem bir yere gitmis, kucuk bakkalimizi da kuzenimle bana emanet etmisti. o zamanlar kulahi 100 bin liradan cekirdek satiliyordu bakkalda, kulah yapilacak kagitlar da ozenle kesilmis, hazirlanmisti. mahallenin delilerinden biri bakkala girip cekirdek almak istedigini soyleyince aklimizda simsekler cakti:
der meister: ben bilmiyorum kulah yapmayi
kuzen: ben de bilmiyorum?
der meister: cekirdek satmiyoruz biz
şu tespitim var, yazıp çıkıyorum; doğal komik çok bunların arasında.
müşteriyle sıklıkla çok kısa süreli ilişki kuruyor olmalarına bağlıyorum ben bunu bir yönüyle.
- abi iki ekmek
+ buyur
- sağol eyvallah
küt bitti!
şuncacık aralıkta ilişkiyi kurman gerekiyor.
bir bakkal olarak hız bekliyor hayat senden, acımıyor!
büyük marketlerden de ziyade, mini tansaş, migros şok, carrefour express vb. toptan fiyatına satan ve mahalle içlerinde rahatlıkla bulunan mini marketlerin varlığında en büyük darbeyi yemiş meslek grubudur, bakkalların maliyet olarak aldığı fiyat zaten bu marketlerin satış fiyatıdır zira. bu sebepten bakkallar ancak çok küçük bir kısmı tahsil edilebilecek veresiye ile alışveriş edilen, marketlerin kapanış saatinden sonra çok acil bir şey gerektiğinde alınan, geç saatte marketler kapalı iken kuruyemiş, tekel, vb. temin etmek için kulanılan yerler haline gelmiştir. fiyatların marketler aracılığı ile düştüğü doğru, fakat büyük ekonominin ve kontrolsüz kapitalizmin yok ettiği bir meslek grubudur.
Mahallelerde köşe başlarını mesken tutmuşturlar.Gıda malzemeleri süpermarket tarzı yerlerde daha ucuza bulunduğundan günümüzde sadece sigara,ekmek gibi temel ihtiyaçları giderirler.
yıllar önce mahmut tuncer'in bakkal amca bakkal amca yağın var mı? unun var mı? şekerin var mı? ne duruyorsun? helva yapsana,helva yapsana diye sitem ettiği,esnaf grubu.
kar yağışının çok yoğun yaşandığı zamanlarda kısa bir süreliğine eski değerine ulaşan esnaf. markete uzak olanlar kar dolu yolu gitmektense bakkalı tercih ediyor.