Bisküvi, deterjan, kuruyemiş kokularının karıştığı, doğal serinlik olan gölge ile serinletilen, rafları tahta, içine girdiğinizde çocukluğunuzu hatırladığınız mekandır.
Her köşe başı bir süpermarket açılmış da bakkal amcalar mağdur olmuş.
La bi git, bir zamanlar bakkaların çoğu hüküm sürdükleri yerde ağalardan daha ağa, gaddardı. Çoğu için o devir, ağalık devrinin bitmesi gibi bir şey oldu.
köşede ki bakkaldan sağa
bakkalin ordan düz gel
bakkalı geçince yüz metre
bakkaldan alırız
bakkalda vardır
bakkaldan al gel
gibi binlerce cümlenin kaynağı işletmelerdir kendileri.
bence kendilerini bitiren sadece süpermarketler değil, bazılarının bildiğin çakkal olması yıllarca veresiye alışveriş yaptığımız bakkalımız bize az bozuk yumurta bayat ürün satmadı ki evde ilk ben uyandım olaya sonradan aldığım her ürünün son kullanma tarihine bakmaya başladığımdan beni hiç sevmezdi, az sktsi geçmiş ürün kakalamaya çalışmadı bana çakkal ama ben gözüne soka soka bu bozuk der almazdım, iyileri de vardır ama ben daha çok müslüman olanıyla karşılaşmadım ne yazık ki, bazen o açgözlü kazıkçı süpermarketlerden bile daha fazla paraya daha dandik mal alabilirsiniz tabii bazen daima değil.
çocukluğumuzda bir mabetti.
gerçi şimdi de öyle benim için. sağolsun bir cemil abi var. sabaha kadar içer. öğlen ayıldı mı da trt'yi açıp metin şentürk ilahileri dinler. kendisi hayatın ta kendisi gibi..
bakkal günümüzde nesilleri iyice azalan aylık maaşla çalışanların veya durumu zayıf insanların rahatça alışveriş yapıp deftere yazdırıp ay sonunda parasını ödediği şirin bir yerdi. fakat büyük marketlere yenilmek üzereler. uzatmaları oynuyorlar başbakanın, kapatsınlar 100 bakkal birleşip büyük market kursunlar kelimesi onları çok üzmüştü. bakkalcılık kaybolan meslekler arasına girip unutulacaklar listesine girecektir.
bir zamanlar adına türkü bile yazılmıştı. mahmut tuncer in ünlü türküsü o dönemler ortalığı kasıp kavuruyordu.
şarkı şöyleydi.
bakkal amca bakkal amca.
yağın var mı var var.
unun var mı var var.
şekerin var mı var var.
ne duruyorsun helva yapsana.
zorda kalmadıkça bakkalı tercih ederim, sebepleri;
-bakkalda deftere yazılır, markette nakit konuşur.
-bakkalda değişim prosedürü yoktur, marketler göttür bazıları para bile iade etmez.
-bakkal amcalar aileden biri gibidir, marketciler ise kapitalist para babalarıdır.
-bakkallardaki insan ilişkiler yine markete bin basar.
20 yıldır aynı bakkalla alışveriş halindeyiz, düğünler dernekler kısacası bir bağ oluşmuş durumda. aynı şeyi market yapar mı şüpheli.
not: marketten kastım, hiper marketler gibi büyük alışveriş yerler.