Cafe restorant vs. Yerlere gidildiğinde sana hizmet eden garson/komi kişisinin sen hesap öderken senden para beklemesi saçmalığıdır aslında. Zaten maaşlı parayla çalışan bir elemana bir de bahşiş verme zorunluluğu hissettirmek sokak arasında elinde bıçakla karşındakinden para istemekten pek farkı yoktur.
bu tarz gıda sektöründe hizmet veren yerlerde çalışanlar ekseriyet ile ortalama veya altı bir maaş + bahşiş şeklinde çalışıyor olmaları sebebi ile meydana gelen beklentidir. verin 3-5 bir şeyler zaten öyle yerlerde yani garsonların bahşiş beklediği yerlerde 10-15 lira hesap ile kalkamassın masadan ne sen iflas edersin ne eleman zengin olur. ufak börekçilerde falan beklenti olmaz zaten fark edersin.
genelde o işçiler sigortalı ve tam maaş'lı değillerdir. Anlaşmaları genelde şu şekilde olur. Misal 500 tl veriyordur patronu , bahşişler de senin takıl kafana göre diyordur. Asgari ücret alıp vale olan görmedim, eğer varsa aydınlatın lütfen.
karşıyım şu bahşiş işine özellikle büyük restoranlarda. bir suya 3-5 lira yazabiliyorsan sikimde olmaz senin garsonun. 500 liraya anlaşan zaten sorsan çakal, uyanık.
(bkz: limonlu bahçe) nin hesabı istediğinizde adisyona eklemiş olduğu kuver parasına ne diyelim peki ? bence aşağı yukarı aynı mantığa geliyor. bahşiş vermezsen verme ben her türlü alırım demek gibi.
benzer düşüncemin olduğu konudur. bahşişin her gidilen yerde verilmesi demek sadaka vermekle eşdeğerdir. diğer taraftan, bahşişi hakeden hareketler olduğunda, müşterinin de bırakacağı parada aklı kalmayacak bir gelir düzeyi varsa vermek lazım. ama adam bana her müşteriye yaptığı muameleyi yaptığı durumda vermemin gerekli olmadığını düşünürüm hep. malum menüler var, yazan fiyat belli, o fiyata servis hizmeti de dahil olarak algılarım. garson gelmiş ekstra ikramı olmuş, normalde sunulmayan bir talebimi geri çevirmemişse, keyfimi iyi tutmuşsa hak eder yoksa en prestijli mekan olsun bahşiş bırakmadım diye dik dik bakan tiplerden hiç hazzetmem.
Zorla bahsis diye bi kavram yok elbetteki, bahsis olayi bambaska gösterme cabasidir aslinda, hörmet ve saygi görmek istiyorsan emege saygi manasinda daha cok dusunuyorum ben. Tabi her meslekde bahsis olmuyor . Bence gerekli bi olaydir en büyük artisi ise zorla degilde istege bagli olmasi
gireceğin yerde fiyatlar kapıda veya tam olarak görünecek şekilde herhangi bir yere konulmamışsa
içerde öpecem diyordur. önünden bile geçme belki zorla içeri çeker. doğru düzgün bir menüsü yoksa
fiyatları siparişi vermeden önce sor yoksa yemeğin üstüne tatlı olarak kazık yedirebilir. bilmediğin
yerden uzak dur. artık esnaflık devri bitti. akapeyle ne geçirsem kardır devrindeyiz. dükkana girdin,
fiyatı sordun sormadın bir güzel mideye indirdin. adam getir lan şu menüyü demedin. fiyatlar falan
kontrol etmedin. o zaman başına gelene razı olacan zaten onlarda seni bekliyor.
zamanında bir çok mekanda hem barmenlik, hem de garsonluk yapmış bir arkadaşınız olarak olaya açıklık getireyim.
bar ve restoranlarda bahşiş personelin geçiminin yarısını oluşturur.
eğer size güler yüzlü, güzel muhabbetli, ilgili yaklaşan ve mekandan aldığınız hizmetten mutlu ayrılmanızı sağlayan bir personel varsa bahşişini veriniz.
ha vermezseniz ne olur?
kimse yemeğinize sıçmaz, merak etmeyin. (yemeğe tüküren garson geyiğini çok duymuş olmama rağmen hiç karşılaşmadım)
ancak bahsedilen mekana ikinci kere geldiğinizde aynı hizmeti bulamazsınız.
hizmet daha yavaş olur. sırada 3 yemek varsa, mutfağa diğer 2 yemek daha önce söylenir, sizinki 3. sırada gelir. sırada 5 kokteyl varsa sizinki 10 dakika bekletilir, diğerlerine öncelik verilir.
istediğiniz kokteyl 5 cl viski içeriyorsa, size tam normal hali, yani 5 cl viskili gönderilir. personelin bahşişini veren masa ise o kokteyli 7 cl viski ile içer. Unutmayın, garsonun barmene "bu azıcık torpilli hacı" demesi yeterlidir.
5 shot isteyen masaya 6 shot gönderilir.
O hediye shot size gelmez.
ilk ilgilenilen masa sıralamasında gerilere düşersiniz.
bir masa istersiniz, o masanın rezerve olduğunu öğrenirsiniz mesela.
küllüğünüz daha geç boşalır. Ama boşaltılır.
boşlarınız 2. sırada toplanır. Ama toplanır.
Hizmet kesilmez.
Ancak premium hizmet alamazsınız.
artık bar işi yapmıyorum, belki 2-3 sene oldu. ancak her garsona ve barmene azıcık da olsa bahşişini bırakmayı unutmam.
hem nasıl yorulduklarını bildiğim için, hem de daha üstün hizmet almak için.
kimse hayvani paralar beklediğinden de değil.
eğer 1 bira içip kalkan misafir sümen (hesap defteri) içine 1-2 tl bırakıyorsa bu da gayet uygun ve iyi niyetlidir. Personel bunu unutmaz.
zira bırakacağınız o 5-10 tl, (hesabın %5 ila 15'i arası iyidir) size kat kat kar olarak dönecektir.