genelde sizin insiyatifinize kalmış olsa da bazı mekanlarda hesaba yansıyan durum. bu bakımdan hesabı hizmet içinde mi değil mi diye kontrol ettikten sonra bahşiş vermenizde fayda vardır.
Bahşiş iyi bir hizmeti ödüllendirmektir. keza yetersiz bir hizmet için ise daha azı bırakılır. mutlaka bahşişsiz bırakılmamalıdır.
restoranda: metrdotel: yoğun bir gecede rezervasyonunuz olmadan size masa ayarlamayı başardıysa yaklaşık 40tl
garson: iyi hizmet için hesabın %20 si, kötü hizmet için %10. eğer yemek kötüyse bunun için suç garsona atılmamalı, sonuçta yemeği o pişirmiyor.
Şarap garsonu: sişenin %15 i.
vale: minimum 5 lira.
Barmen: hesabın %15 i.
insanı aşağılamaktır. adamın ihtiyacı varsa ya da illa ki yardım yapmak istiyorsun sadaka var, fitre var. ayrıca bunu insanların gözüne soka soka değil de gizli yapmak lazım.
Kesinlikle verilmesi gereken. Sen belki 50 lira ile fakir olmazsın ama o eleman cebinde ki fazla 50 lirayla evine, çocuklarına daha fazla erzak götürebilir.
geçen yıllarda barda çalışırken fiyatlara kızıp bahşiş bırakmayan kaç insanla karşılaştım. madem fiyatları kontrol etmiyorsun garsonun suçu nedir yani? sanki biz işletiyorduk mekanı hıammına.
siktir git patronundan zam iste amk ben niye sana ekstra para verecekmişim? hala memnun değilsen, bir zahmet hizmet sektöründe çalışma.
bakın, bu asla cimrilik değildir. 5 liralık yemeğe 20 lira desinler, eyvallah. ama ben mecbur muyum 5 lira daha bahşiş bırakmaya? yüzde olayını da herkes geçsin. ne öyle tuvalete girer gibi bozuk 2-3 tl mi verecez adamlara?
şimdiye kadar bahşiş vermedim diye trip atanını görmedim ama okuduğuma göre abd de ve avrupada çok trip atıyorlarmış.
ben diyelim restoranda yemeği yedim. garsona ve aşçıya bahşiş bırakmak istedim. verdim garsona. ee? garsonun tüm bahşişi cebine atmayacağı ne malum? ki kesin atar. ülkede dürüst insan mı kaldı amk.
valeler hele bedava yaşıyor amk. napıyor bu adam ki bahşiş bekliyor?
denilene göre taksicilere de bahşiş veriliyormuş. yemin ederim mal bu insanlar.