13 nisanda eski mart çıkacak, ve bahar başlayacak. saatli maarif takvimi asırlardır uygulanan tarımsal takvimi gösterdiğinden, meteorolojik olayları daha ayrıntılı yazar.
o zamanlar küresel ısınma yoktu tabi. bundan sonra isabet yüzdesi muhtemelen azalacaktır.
'PATLAMALAR AZALINCA HAVA SOĞUDU'
Havanın soğumasının gerekçesini açıklayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, 'Güneşte patlama ne kadar çok olursa, bu patlamaların alansal büyüklüğü ne kadar çok olursa biz o kadar çok enerji alırız ve ısınırız. Ne kadar çok ısınırsak, o kadar çok yağmur yağar. Her 1 derece sıcaklık artışında yüzde 2 gibi yağış artar. Yani 'küresel sıcaklık, küresel kuraklık getirir' cümlesi hurafe bile değildir. Türkiye'de ve dünyada en soğuk dönemlerin yaşandığı yıllarda; güneş patlamaları azaldı. 2020'li yıllardan itibaren güneşteki patlamalar minimum seviyelere düştü. Bu en son 2008'li yıllarda yaşanmıştı. 2008'li yıllarda ne olmuştu? Dünyada şiddetli soğuk ve kuraklık yaşandı. Dünya genelinde ekonomik kriz yaşandı. Bugün de aynısı oldu. Hatta şu an daha sertini yaşıyoruz' dedi.
Bir başka olumsuzluğa daha dikkati çeken Prof. Dr. Yaşar, şöyle devam etti:
'2008'de nüfus 70 milyonken, şu an 85 milyon. Bu kadar insana gıda, su ve enerji lazım. Dolayısıyla çok daha fazla yağış ve enerjiye ihtiyaç var. Soğuma olduğu için kuraklık oluyor. Ayrıca enerjimizin yüzde 26'lık kısmı olan 4'te 1'ini barajlardan sağlıyoruz. Ciddi bir rakam bu. Barajlar boşalıp yüzde 10'a düşünce enerji açığımızı kömür ve doğal gazla kapatmak zorundayız. Tüm dünyada böyle. 1,5 yılda G20 ülkeleri, 658 milyar dolar enerji yatırımı yaptı. Bunun 300 milyar doları kömüre yapıldı. Çünkü bütün dünya, bu duruma hazırlanmış durumda.'
Demokrat dede başa gelirse geleceği rivayet edilmektedir. En azından CHP'nin kampanya filminde vaat edilen bu. (bkz: sana söz yine baharlar gelecek) Ben de onların yalancısıyım efendim, evet.
ankara da bile ağaçlar çiçek açalı çok oldu. otlar yeşerdi. hava bir soğuk bir ılık. toprak ve bitkiler yeni mevsime adapte oldu.
eh üşüdük diyorsanız ben de derim ki, insan sadece kışın üşümez. sözünü ettiğiniz atmosfer olayıdır. mevsimler yeryüzündeki değişimleri gösterir, hava olaylarını değil !. baharda zaten t-shirt giyilmez. yazı bekleyin !...
Bu yıl tüm dünyada mevsimlerin revize edilmesi kararı alınmalı, yeni yılda da revize edilmeli. Çocuğuma bahar geldi diyorum , havalar ısınacak bi kaç güne diyorum çocuk her gün sorar oldu 'baba ilk bahar gelmişti hani biz neden hala montla dışarı çıkıyoruz' diye soruyor.
babanın hala gelmemesi, olarak okudumda, üzüldüm valla.
şahsım küçükken babadan ödü kopan biri olarak, pazar günleri, üye olduğu derneğe gider, epey geç gelirdi ve ben gelsin diye beklerdim.
ilginç tabi. hem korkuyoruz hem de gelsin istiyoruz çünkü baba güvendir.
bahar mı, bahar gelir ya. martla nisan yer değiştirdi, son senelerde.
mayısı bekleyen kumrular olun.
Komşumuz yılmaz amca bizi okula bırakırken çocuklar bugün 3 Nisan, unutmayın, kar var hala dağda demişti. Sene 2009 olması gerek. Konum Balıkesir. Nisan'da normaldir, sağı solu belli olmayan bir ay.