cumhuriyet dönemi ve bugüne olan değin türk ve yabancıların edebiyatını hatmetmem neticesinde, Halk edebiyatı'na tamamiyle giriş yapmış bulunmaktayım.
Elimde halk edebiyatı'nın nadide eserleri destanlar, hikâyeler, masallar, şiirler ve mitoloji ile onlarca kaynaklı bilgiler bulunmakta. internette bulunmayacak, almaya kalkılsa binlerce lira dökülecek kaynaklar. Sen nereden ve nasıl buldun denilirse, Edebiyat zümrem geniş diyelim, onlardan faidelendim... Meraklısı varsa seve seve paylaşımında bulunurum.
Bu kitapta mit ve özellikle destan konusunda pek çok metin var. Göktürk ve Uygur destanları, Oğuz Kağan destanı, Manas destanı gibi. Bunun yanı sıra metinleri anlama konusunda bazı açıklayıcı maddeler var, özellikle bu kitabın 2. cildinde.
Türk Kültür Tarihi alanında önemli çalışmalar hazırlamıştır.Alanıyla ilgili 20 cilt kitap ve 120’den fazla makale yazmıştır. 1964 Profesör unvanı almıştır. (d.1923, Elâzığ – ö. 7 Mart 1989,istanbul)
Orta Asya Türk Tarihi ile ilgili çin arşivlerine girerek detaylı araştırmalar yapan sayılı tarihçilerdendir. özellikle türk kültür tarihi ve türk mitolojisi için önemli çalışmalar yapmıştır. Çağdaş Türk Lehçeleri'nin yanı sıra Almanca, ingilizce, Çince, Farsça, Rusça ve Moğolca dillerini bilmektedir. islamiyet’ten Önceki Türk Kültür Tarihi (Orta Asya Kaynak ve Buluntularına Göre) kitabında türklerin mongoloid bir ırk olmadığını, çekik gözlülük özelliklerinin sonradan mongoloid ırklarla karıştıktan sonra oluştuğunu söyler. bunları anlatırken orta asya'daki kurgan ve arkeolojik buluntulardan da faydalanır.