kadınlarda bulunan maddi kaygılardan biridir. olay şu ki kadınlar kendilerine verilen maaşın/harçlığın sihirli bir şekilde var olduğunu ve aynı şekilde her an yok olabileceğini düşünerek endişeleniyor.
böylece ingilizcede bag lady denilen türkçe pek karşılığı bulunmayan bir kadın tipine dönüşeceğinden tırsıyor. açıklamak gerekirse bu bag lady fakir ve evsiz olup kendisine yaşamak için lazım olacak her şeyi çantalarda taşıyarak kenar mahallelerde gezinen/barınan kadın oluyor. bildiğin saç baş pasaklı çöpten ekmek arayan talihsiz insan işte. bilinçli değil mecburi hippilik hali.
bu sendromun nedeni olarak kadınların yüzyıllardır finansal konularda evi geçindiren maaş kazanan kimse olmaması bu nedenle parasal mevzulara (nasıl kazanılır, nasıl kaybedilir) daha yabancı ve ürkek yaklaşması fransız kalması gösteriliyor.
yani bir erkek daha mantıklı yaklaşıp işsiz kalsa bile eninde sonunda bir şekilde geçineceğini şirketten atılsa başka bir iş bulacağını limon satacağını veya bir şekilde geçineceğini düşünüyor ve daha rahat davranıyor bag man syndrome diye bişey yok o yüzden . ama kadınlar henüz bu işlerde yeni olduğundan kaygı duymaları normal.
hatta bazı kadınların kovulma korkusuyla hiç maaş zammı talebinde bulunamadığı hep iyi kızı oynayıp halinden yakınmamaya çalışarak işyerini sevmeye kendisini koşulladığı görülüyor.
buna benzer bir başka sendromsa evlenmeden asla kendi giderlerini karşılayamayacağı gibi bir takıntıdır. hani şu türk kızına kezban denilme nedenlerinden biri olan bu sendrom türkiyeye özgü değil, dünya genelinde kadınların bir kısmında bu korku var. ne kadar kazanırsa kazansın hangi makamda çalışıyor olursa olsun küçüklüğünden beri harçlık almaya ve babasına güvenmeye alışmş bir kadının kendi kazandığı parayı asla yeterli görmeme ve bunun bir erkekten geliyor olmasını güvenceye alma isteği vardır. hani şu evi erkek geçindirmeli mantığı var ya ona güvenmek istiyorlar. mesela 'şimdi çalışıyorum ama yarın işten kovulabilirim ve bekar olduğum için bu benim problemim olur. oysa evli olsaydım kocam da çalışıyor olurdu ve ikimizin aynı anda işten çıkarılması olasılık olarak daha düşük olduğundan en azından yeni bir iş buluncaya dek kocamın kazandığıyla geçinirdim' diye düşünüyorlar.
işte bu tarz bir kendini sağlama alma dürtüsü ve bag lady sendromuna kadının çözümü olarak evlenme ve bir başkasının sorumluluğunda olma isteği çok garip sonuçlara yol açıyor.
kadın bekarken 1500 lira kazanıp atıyorum 1000 lirasını kira yemek faturalar gibi zaruri ihtiyaçlara harcıyor ve 500 ü kendisine harcamak için kalıyor olsun diyelim.
bu kadın evlenip de 1500 lira maaşın 1300 ünü ailenin masrafları için harcamayı artan 200 ü kocasının harçlık gibi kendisine geri vermesini yeğliyor.
ilk durumdaki bekar ve sorumluluğun kendisinde olduğu ve 500 lira artırdığı halinden daha güvende hissediyor.