kendisini bilmem de, yetiştirdiği çocuklar çok üzdü beni. hatta hayatımı mahvetti. gidip görmek isterim buraları. bana ihanet edenin yaşadığı toprakları.
kısacası merak ederim hayatımı siken kadının yetiştiği toprakları.
Ramazan Ay'nın 15'de sele sepet topkandil şenliği yapan ilçedir.Çoçuklar ellerinde fenerler ile;
sele sepet top kandil
aç kapıyı ben geldim
ay da yıl da bir kere
evinizi hoş geldim diye mani söyler ve evlerden şekerler toplanır.
garip bir yerleşimi vardır.
on kere gitseniz, onbir kere yolunuzu kaybedersiniz.
ama yine de tüm bafra dersu uzala kesilir de, size yolunuzu bulmada yardımcı olur.
Bafra, Samsun ilinin ilçesidir. Karadeniz'e 20 km uzaklıkta, denizden yüksekliği 20 m olan ve Kızılırmak'ın biriktirdiği birikinti ovası üzerinde kurulmuş; bir yerleşim birimidir.
Samsunun pidesi, sebzesi, motorsiklet kullanımı ve kabadayısı meşhur en büyük ilçesi. ilçe demek hakaret olur aslında küçük bir il. Ama trafiğine dikkat etmek lazım zira Hindistan trafiğinden pek farklı değil nerden neyin çıkacağı bilinmez.
22 senemin heba olduğu ama yine de ara sıra özlemekten kendimi alamadığım kendini mafya sanan liseli çocukların bol olduğu pek güzel olmayan il olmak için senelerce çabalayan ama 3 yy daha çabalaması gereken şehir.
ya da kasaba.
ya da köy.
memleketim ayrıca ortalama büyüklükte olsa da nüfusu fazladır böylece birçok il ve ilçeden he birde çok kibirli insanları barındıran köy dediğimiz alaçam ve 19 mayıstan daha gelişmiştir.
içerisinde durdukça sıkıntı basar bazen, uzaklaşınca özlersin, türkiyenin neresine gidersen git bafralıyım dediğinde tanınır bilinir bu ilçe. memlekettir.
pidesi meşhurdur yolu düşen herkeze şiddetle tavsiye edilir. Halil Usta, Alış pide, turan usta, yayla pide tavsiye edilebilecek mekanlar arasındadır. tarıma elverişli bafra ovasında karpuz, pırasa, lahana, kırmızı kelem, salçalık biber yetiştirilip türkiyenin bir çok iline satılır. Pide ve tarım alanının çoklugundandır ki bu ilçede yatırım gırtlak yolundan geçer. Lokantası boldur halcisi ve çifcisi boldur. belki bu yüzdendir ki pek gelişemedi.
milletvekillerinin dangozlugundan hep geri planda kalmıştır bafra. çarşamba ilçesine yapılmıştır bütün yatırımlar ve hep üvey evlat muamelesi görmüştür bafra. tabiki bafralı bunu unutmaz görür bilir gün gelir hesap döner. Merttir hastır yigittir delikanlısı. oflusu lazı kürdü arnavutu çerkezi gibi bir çok ırk kardeşce yaşar bu ilçede.içerisinde olan kavga gürültü silahlı saldırıların hiçbirisi ırk din dil kavgasından degildir. ilerleyen yıllarda il olur veya olamaz fakat hak ettiği yere gelecektir. Türkiyenin en büyük ilçelerinden bir tanesi.
girişi mezarlık çıkısı mapushane olan ilçedir. memlekettir.
otogarı her yaz mini bir hale dönüşür. büyük kentlere çuvallar dolusu sebze, meyve gider. konserveler, bidonlara tıkıştırılan süzme yoğurtlar ve daha nicesi.
gençlik caddesi vardır. bu caddeye anlam katan şey ise benim için ballı baba' dır. kendimi bildim bileli aynı yerinde yaz-kış açık olan bir dondurmacıdır ballı baba. ve oldukça iddalıdır dondurma konusunda. geçtiğimiz yıllarda bir gazetenin haftasonu ekinde en iyi 10 dondurmacı listesinde yer bulmuştu kendisine.
bafra denince herkesin aklına evvela pide gelir ama benim aklıma karpuz geliyor. şekil olarak amerikan topuna yakın bir şekli olan, silindirik bir yapıda olan karpuzlar yetişir bafra' da. adana ve diyarbakır karpuzlarına göre biraz daha geç çıkar piyasaya. ağustos ayında içi geçmemiş karpuz bafra karpuzudur arkadaş, yedik biliyoruz.
ve bu memleketin en güzel hadisesi, köprüden gelin geçirmek. kızılırmak üzerinde 2 adet köprü bulunmaktadır. bir tanesi eskidir ve o eski köprü kullanılmaz pek. artık adet haline geldi, o köprüden düğün konvoyu geçiyor. gelin alma işleminden sonra konvoy kızılırmak' a doğru gider ve gelinle damat köprüde bi müddet el ele yürüdükten sonra düğün salonuna geçilir. herhangi bir hikayesi var mı bunun bilmiyorum ama sanmıyorum. çünkü hiç bahsedilen bir hikaye yok bu durumla alakalı, ama hoş bi adet oldu.
gitsen sıkılırsın, gitmeyince özlersin. öyle de bir memleket işte.
bildiğin memleket işte. nadiren gitsekde sıfatı budur benim için. az önce haberlerde gördüm yine çatışma çıkmış.
ulan nasıl bir memleketim varsa artık ülkeye sadece silahlı adam kazandırıyoruz. (polis / asker / mafya )
Yaklaşık olarak 15 farklı etnik köken bulunmaktadır ve uzun zamandır bir arada yaşamaktadır insanlar, birleşmiş milletlerin istese de bir arada tutamayacağı türden bir kültürel çeşitliliği var.Pidesi diyet katilidir. Gazipaşa ya selamlar olsun.
filtresiz bir sigara markasıydı, tekel tarfından üretilirdi. artık üretilmiyor sanırsam. birde filtresiz sigara markaları içinde jelatinli ambalaja sahip olan tek sigara markasıydı.
Samsun'un ilçesi. yolları fazla virajlı ve kücük olmasına ragmen nüfusu fazladır.
Kızılırmak ile ilgili bir cok hikayeye tanık olan ilçedir. halen bafradan hatta bunu abartanları var samsun'dan kız alınırken altından kızılırmak'ın aktıgı köprüden yürüyerek ve ya at sırtında gecirilir. hoş bir görüntü oluşturur.
sanaiisiz bir ilçedir ve ancak samsun'un hinderlantı görevinden öte bir ekonomik aktivitesi görülemeyecekdir.
heyecanı selesepet(geleneksel bir şölen) ve bir kaç halk konseri ile sınırlı sevimsizliktedir. gençlik caddesi'nden geçerken ballıbaba dondurması muhakkak tadılmalıdır. samsun'a ulaşımı arabanız yoksa sıkıntılıdır(dolmuşun dolmadan kalktığı görülmemiştir; ki bu uğurda 1 buçuk saat bekleyenler gözlenmiştir).
not: bayram seyran olup da kırk yılda bir gittiğim; nüfus cüzdanımda memleket sıfatı gören bu şehir, bir dönem -lisede- dayak atma arzusundaki kopillerin(grup halindedirler ve genllikle hava atmak ve zevk için kavga etme eğilimindedirler) ardımdan seslendikleri bir mahlas görevi de görmüştür.. -şşşt! bafralı! sen bi gel bakalım... v.s. gibi