samsun'un en büyük ilçesi.100.000 e yakın nüfusuyla çoğu ilimizden büyüktür...en önemli sosyal faaliyet alanları kıraathanelerdir...buralarda nasıl küfür edilir,nasıl dayak atılır,nasıl racon kesilir,nasıl mafya olunur'un dersi verilmektedir...sokağa cıkıp da olaysız bir gün geçirmek için mutlaka gün başlangıcında "bismillahirrahmanirrahim!" eksik edilmemelidir.aksi takdirde kelime-i şahadet için çok geç olabilir...
samsun merkezin yarısından fazlası Bafra tarafından göçmen olduğu düşünülünce samsunlular tarafından sevilmemesi gibi bir durum yoktur. Bafralıların hakkında atıp tutan ve tatlı bir rekabete tutuştukları olsa olsa çarşambalıdır belki de samsun ağzıyla gavaklılar olabilir
Ha samsunda yerleşik tek kürt nufusunun olduğu ilçedir aynı zamanda (yanılmıyorsam) Dededağ isimli bir köye mesken edilmişlerdir, Bölge halkıyla tam anlamıyla kaynaşmasalar da pek de bir sorunları yoktur. Irkçı! diye bilinen karadenizlinin en belalı ilçelerinden biri olarak tanınan bafrasında bile böyle sorunlar yoksa tutup da Türk insanının Kürtlere olan kimi tepkisini Kürt olduklarından dolayı değil başka nedenlerde aramak lazımdır.
bu açıdan küçük bir sosyolojik deneye de ev sahipliği yapan ilçedir.
türkiyenin en büyük ilçelerinden biridir. samsuna ve sinopa yakınlığından dolayı bir türlü il olamamıştır. illeri birbirine bağlayan ana yollar üzerinde olmadığından gelişimi biraz az olan bir ilçedir. herkez birbirini tanır. gerçi bu gün geçtikçe azalan bir durumdur. meşhur bir kaç esnafı vardır. meydan da hayat manav ,bulvarda hikmet amca ,beşyol da halis köfte ,tekel caddesinde acıktım döner, güven sokakta dobişko atari salonu ve gazeteci ünal amca,gene meydan da kırılmazlar kuruyemiş ve yetişal ekmek fırını akla gelen ilk isimlerdir. ayrıca bu şirin ilçe benim memlektim orda doğdum büyüdüm . ama dışarda geçirilen senelerden sonra bafraya dönüldüğünde karşılaşılan mekan sıkıntısı ve imkansızlıklar aile faktörü olmasa bafraya gitmek için pek bir cazibe bırakmıyor.
tüm bunların yanında inanılmaz lezzetli başka hiçbir yerde bulunamıcak güzellikte pidesi vardır. özel açılan hamurun içine kıyma döşenir ve hamur kapatılır. taş fırına sürülür. piştikten sonra boylamasına bıçakla yarılan hamurun içine ve dışına tereyağı sürülür. sonra pideler kesilir ve dilim dilim afiyetle yenir. bir ucundan ısırırken diğer ucundan yağ damlar. hele bir de çiğ kıyma ile yapılırsa tadından yemeyip yanında yatmayı tercih edebilirsiniz.
bir de eski bafra vardır. tek en fazla iki katlı birbiri ardına dizilmiş müstakil bahçeli cumbalı büyük yüksek kapılı evler ve bu evlerde yaşayan zamanın çağdaş kültürlü insanları. öyle bir görgü varmış ki düğünlerde eğlenirken bile bir sıra izlenirmiş. tangoyla başlarmış düğünler davetler eğlenceler. cumhuriyet bayramlarına özel kutlamalar.türkiyenin halka açık ilk yüzme havuzu bafra da hizmet vermiştir ali kale turistik tesisleri adı altında. futbol takımı deseniz keza yurt dışından takımlar bafra spor maç yapmak için gelirlermiş. bunlar çok değil 40 50 sene öncesinin gerçekleri. şimdi ise bafra iğrenç bir betonermeleşme ve yozlaşma içerisine girmiş ülkemiz birçok ilçesinden ilinden sadece biri. tarihi güzelliği içinde barındıran o eski güzelim evlerden kalan bir kaç nadide örneği şehir içinde gezerken biraz dikkat ederseniz farkedersini. bütün ilçeyi bu tür evlerle dolu oldunu hayal ettiğinizde ise ağlamamak için kendinizi zor tutarsınız. böyle bir güzellik nasıl yok edilebilmiş diye.
bildiğin memleket işte. nadiren gitsekde sıfatı budur benim için. az önce haberlerde gördüm yine çatışma çıkmış.
ulan nasıl bir memleketim varsa artık ülkeye sadece silahlı adam kazandırıyoruz. (polis / asker / mafya )
Yaklaşık olarak 15 farklı etnik köken bulunmaktadır ve uzun zamandır bir arada yaşamaktadır insanlar, birleşmiş milletlerin istese de bir arada tutamayacağı türden bir kültürel çeşitliliği var.Pidesi diyet katilidir. Gazipaşa ya selamlar olsun.
10 yılımın geçtiği,çarşambaya yapılan hava alanından sonra her açıdan gelişme ihtimali daha da düşmüş,kabadayısı bol,girişi mezarlık,çıkışı hapishane olan,Karadeniz'in en büyük ilçesi.
girişi mezarlık çıkısı mapushane olan ilçedir. memlekettir.
otogarı her yaz mini bir hale dönüşür. büyük kentlere çuvallar dolusu sebze, meyve gider. konserveler, bidonlara tıkıştırılan süzme yoğurtlar ve daha nicesi.
gençlik caddesi vardır. bu caddeye anlam katan şey ise benim için ballı baba' dır. kendimi bildim bileli aynı yerinde yaz-kış açık olan bir dondurmacıdır ballı baba. ve oldukça iddalıdır dondurma konusunda. geçtiğimiz yıllarda bir gazetenin haftasonu ekinde en iyi 10 dondurmacı listesinde yer bulmuştu kendisine.
bafra denince herkesin aklına evvela pide gelir ama benim aklıma karpuz geliyor. şekil olarak amerikan topuna yakın bir şekli olan, silindirik bir yapıda olan karpuzlar yetişir bafra' da. adana ve diyarbakır karpuzlarına göre biraz daha geç çıkar piyasaya. ağustos ayında içi geçmemiş karpuz bafra karpuzudur arkadaş, yedik biliyoruz.
ve bu memleketin en güzel hadisesi, köprüden gelin geçirmek. kızılırmak üzerinde 2 adet köprü bulunmaktadır. bir tanesi eskidir ve o eski köprü kullanılmaz pek. artık adet haline geldi, o köprüden düğün konvoyu geçiyor. gelin alma işleminden sonra konvoy kızılırmak' a doğru gider ve gelinle damat köprüde bi müddet el ele yürüdükten sonra düğün salonuna geçilir. herhangi bir hikayesi var mı bunun bilmiyorum ama sanmıyorum. çünkü hiç bahsedilen bir hikaye yok bu durumla alakalı, ama hoş bi adet oldu.
gitsen sıkılırsın, gitmeyince özlersin. öyle de bir memleket işte.