insanların pazar günü sabahın köründe uyanıp fırında kuyruğa girme sebebi. kıymalı, peynirli, pastırmalı vb.. gibi çeşitleri vardır lakin en çok rağbet gören kıymalı olanıdır.** bir çok memlekette meşhur bafra pidesi ismiyle yapılsa da bafra'da yapılanı gibisi yoktur.**
samsunlara hatta ve hatta bafralara kadar gitmiş, saatlerce orada bulunmuş olmama rağmen ismini vermek istemediğim samsunlu bir yazar arkadaşımız tarafından * o kadar istememe rağmen bana, şahsıma alınmamış olan pidedir. *
tanım: pidenin hası.. *
tadı öyle böyle olmayan, bir insanın hayatı boyunca yiyip yiyebileceği en güzel pide. **
edit : ayrıca olaylar, bazı yazarların * iddia ettiği gibi değildir. kendisine saatlerce yalvarılmasına rağmen bir lokma yemek yememiştir. *
bafra pidesi terme pidesi diye ozellestirmek istemiyorum ama orta karadenizde yapılan pideler gibisi yoktur. diger yerlerde yediginiz lahmacun kıymasıyla yapılan pideler karadeniz pidesi degildir, inanmayın. pidenin adresi karadenizdir. (yolunuz duserse fatsa bolamanda yemeniz tavsiye olunur. hatta onerim karısık olsun; yuvarlak pideye dagıtılmıs kıyma, kasar, kusbası, sucuk, ohh.. tam ortaya kırılmıs yumurta, mmmm nefis)
bakırköy zuuratbaba cami' sinin oralarda bir yerde vardı bir bafra pidecisi. hala durur mu acep. pazar sabahlarımızın vazgeçilmeziydi bir dönem. şimdi düşününce uzun zaman olmuş yemeyeli.
insanın dünya üzerinde yiyebileceği en mükemmel pidedir. Bafra'da yapıldığı gibi hiç biyerde yapılamamaktadır. karadeniz pideleriyle karıştırılmamalıdır. içi özenle hazırlanıp en az 8 saat ağzı kapalı şekilde bekletilip dinlendirilmelidir. Odun fırınında yavaş bir şekilde ve sürekli yer değiştirilerek pişirilmelidir. ilk pişirme aşamasında margarin kullanılabilir fakat her aşamsında özellikle tereyağı kullanılmalıdır. piştikten sonra da fırından çıkartılırken üzerine parça tereyapı bırakılmalıdır. Hazır olduktan sonra başka bir yere taşınacaksa büyük bez içerisinde götürülmelidir.
ne yesem ne yesem diye istanbul'da ikamet eden bir samsunlu olarak düşünürken, yüzde 50 oranında karşılık verdiğim yanıttır, diğer oranı da de Sinop mantısı diye bilinen mantı ve etli Karalahana sarması paylaşır lakin hiçbiri istanbul'da yoktur. Pazar sabahı has tereyağ ile yağlanıp 4 kişiye takriben enaz 3er veya 4er porsiyon olmak üzere masaya geldiğinde, güzel karadeniz çayı ile mükemmel bir ikili oluşturur. insan bu pideyi yerken doymaz. o yüzden 3 veya 4 er porsiyon dedim. normalde lokantaya gidip maksimum 1.5, 2 porsiyonla doyarken herhangi bir pidede (ki lokantalar bunu bafra pidesi yapıyoruz dese de yapamaz) bu pideye doyum olmaz. her Allah'ın günü samsunda fırına gitmeye üşenmesem her allhın günü yaptırıp yerim o derece.
bir basra lahmacunu değildir. yöresel pideleri korumu ve yaşatma derneği kurabiliriz bence. böylece hangi yörenin pidesi nasıl oluru derneğimizde formasyona tabi tutarız. adama pideyi gösterdiğmizde pattt diye bu çorum pidesi diyebilir. anlatırken bile duygulandım. düşünsene hamuru leblebi tozundan yapılan pideyi kokusundan bilecek öğrenciler yetiştirmişiz. çok duygulandım amk.
Yerinde yediğim pidedir. Tadı leziz, görünüşü ise daha yemeden doyuran, kokusu ise insanı kendisinden koparan bir pidedir. Yedikçe yiyesiniz gelecektir.