babanzadeler

entry1 galeri0
    1.
  1. --alıntı---

    Kuzey Irak’ın Süleymaniye bölgesinde bulunan Baban Aşireti, Osmanlı devletine karşı en büyük üç Kürt isyanından birini gerçekleştiren köklü bir aşiretti.
    Baban aşireti, Osmanlı'ya karşı 1806-1808 Babanzade Abdurrahman Paşa isyanı, 1812’de Babanzade Ahmet Paşa isyanlarıdır. Aşiret bundan sonraki Kürt isyanlarına da destek vermişti. Babanlar veya Babanzâdeler olarak bilinen aile 17. yüzyılın ikinci yarısında Baba Süleyman ile başlayan, geniş bir Kürt ailesidir. II. Abdülhamit'in Baban ailesiyle ilişkileri iyiydi. Nitekim Dahiliye Ve Harbiye Nazırı Baban Aşiretinden Abdurrahman Paşaydı.

    Babanzade ailesinin ileri gelenlerinden Mustafa Zihni Paşa, 1848'de Süleymaniye'de doğmuş; öğrenimini Bağdat'ta tamamlamıştı. Üstad-ı Mason Mithat Paşa’nın Bağdat Valisi iken "mühürdar"ı olmuş, böylece memuriyet hayatına başlamıştı. 1929'da istanbul'da vefat eden M. Zihni Paşa'nın "ilim ve islam", "Mikyasu'l-Ahlak, "Kuvay-ı Maneviyye", "islam'da Hilafet" isimli eserleri vardır.
    Babanzade Mustafa Zihni Paşa'nın; Ahmed Naim, ismail Hakkı, Hüseyin Şükrü ve Hikmet adında üç oğlu daha vardır. Babanzâde ailesinden Babanzâde Ahmet Naim, Mustafa Zihni Paşa’nın en büyük oğludur. Babanzade ailesinin bütün evlatları, torunları Galatasaray Lisesi mezunudur. Yeni kuşak torunlarının tercih ettiği lise daha çok Saint Benoit Fransız Lisesi’ydi.
    ilk tahsilini Bağdat' da tamamladıktan sonra istanbul' a gelen Ahmed Naim, 1891'de Galatasaray Lisesi'ni, 1894 yılında da Mülkiye Mektebini bitirir. Naim, 1895'de ek görev olarak Galatasaray Lisesi'nde Arapça hocalığına başlar. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanindan sonra tamamen "Maarif Nezareti"ne geçer.

    Naim, Ekim 1918-Ekim 1919 tarihleri arasında kısa bir süre Darülfünun'un umum müdürlüğünü (rektörlük) de yapar. 1919 yılında Ayan Meclisi'ne üye olur. Babanzade Ahmed Naim Bey (1872-1934), siyasal islamcı düşünürlerin önde gelen isimlerindendi. islamcı fikir hayatının oluşmasında büyük payı vardı. Babanzade Ahmed Naim, son devrin mutasavvıflarından Fatih Türbedarı Ahmed Amiş Efendi’nin torunlarından, Fatih Dersiamlarından Hasan Sabri Serinken Efendi ve Ayşe Serinken çiftinin kızları Avniye Serinken ile evliydi. Aynı aileden Ulviye Serinken Tayşi ve Fahri Tayşi’nin kızları Nezihe Tayşi Baban, Babanzade ailesinden Müeddep Baban ile evlendi. Babanzade Ahmet Naim, Halveti tarikatına mensuptu. Fatih türbedarı Amiş Efendi’nin hem damadı, hem de müridiydi.

    Darülfünun’da rektörlük yapan Babanzade Ahmet Naim Bey Üstad Masondu. Bir dönem Darülfunun’da rektörlük yapan son Şeyhülislam Musa Kazım Efendi’de 33.dereceden mason’du. (Türk Mason Dergisi, Yıl: Temmuz,1957, Sayı:27,s.31-32)
    Ahmet Naim’in en yakın arkadaşlarından ikisi Mehmet Akif Ersoy ve Elmalılı Hamdi Yazır’dı. Talk show programcısı Okan Bayülgen’inde anne tarafından büyük dedesi olan Elmalılı Hamdi Yazır’dı. Elmalılı Hamdi Yazır’ın akraba çevresi hep Üstad Masonlardan oluşuyordu. Elmalı Hamdi hakkındaki detaylı bilgiyi ilerleyen dönemlerde dile getireceğim.

    Murat Bardakçı’nın kayınpederi ibrahim Manav'ı sahaflar çarşısına kazandıran isim Babanzade Ahmet Naim’di. Babanzade Ahmet Naim ile tanışan ibrahim Manav Bey, mesleğe 1951 yılında sahaflar çarşısında başlamış ve hat sanatı ile yazma kitaplarda uzmanlaşmıştı.
    Murat Bardakçı hakkındaki makalemde Babanzadelerin Kürt Yahudisi olduklarını belirtmiştim. Prof. dr.
    Yalçın Küçük de bu konuda aynı fikirdedir.
    Naim bir tarikatçıydı ve köken olarak, Kürt Yahudisi ve tabii masondu. (Yalçın Küçük, Çöküş, Mızrak Yayınevi, istanbul, 2010. s.194)
    ibrani “Baba ve Bava” isimleri için Baba, baban ve benzeri karşılıklar sıralayabiliyoruz. (Yalçın Küçük, Çöküş, Mızrak Yayınevi, istanbul, 2010. s.194)

    Soyadı kanunundan sonra soyadlarını Baban olarak tercih etmeleri, bizleri isim Bilim çalışmalarına yaklaştırmaktadır. Baba ibranice "kıymetli, sevilen, göz nuru" anlamına gelmektir. (-an) yada (n) Farsçada çoğul yapmakta “ler ve lar” belirtmeye uymaktadır.

    devamı:http://www.odatv.com/n.php?n=babanzadeler-1104101200
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük