baal

entry29 galeri7
    26.
  1. islam'da
    Tevratta
    Ve incil de adından sıkça bahsedilir.
    2 ...
  2. 27.
  3. BAAL Yakındoğu Mitolojisinde Çok sayıda yağmur, bereket ve tarım tanrısı için kullanılan genel isim olup, ‘efendi’, dişil formu Baalat ise ‘hanımefendi’ anlamlarına gelmekteydi. Akad karşılığı Bel olan Baal Fenike’nin yerel bereket ve tabiat tanrısıyken sonraları Yahudiler tarafından sahte tanrı olduğu ileri sürülerek reddedilmiştir. Eski Ahit’te Baal veya Baalim formunda “Uçan Böceklerin tanrısı” (Baalzebub) ve “Antlaşma tanrısı” (Baal-berith) gibi çok sayıda tanrı anılmıştır. Tanrının Baal-Sidon veya Baal-Lebanon, Baal Tyros (Melqart), Baal-Hadad gibi adlarla anılan çok sayıda yerel varyantı ortaya çıkmıştır. Baal, fırtına tanrısı Dagan’ın oğlu olmakla kalmayıp Babil tanrısı Marduk’un ilk örneğidir.
    0 ...
  4. 28.
  5. aslında orta doğu tanrılarının büyük bir kısmı el isimli çok yaşlı ve kadim bir tanrının çocuklarından ibaret, el-ohim de böyle, el-uzza, el lat, el menat, ba-el de.

    aramice ve süryanice asıllı melek isimlerinin eski tanrıları temsil etmesi bile tesadüf değil.

    el-gabri. gabriel! el-uri. uriel. rafael. el-rafa.
    0 ...
  6. 23.
  7. el in melekleri, el in çocukları anlamına da geliyor, yani melekler ve diğer tanrılar da bu bakıma el in özelliklerini birebir taşıyan, iyi ya da kötü fani kopyaları sayılır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük